TussenjaarKenniscentrum

Onafhankelijk en deskundig

Waarom digitale gids Studiesucces en tussenjaar: kansen en gevaar? En wat heb je hieraan?

Voor antwoord op deze vragen, lees hier de inleiding van deze gids:

‘In deze gids lees je hoe je 7 benodigdheden voor succesvol studeren in het hoger onderwijs kunt verzamelen en versterken. En wat hierbij kansen en risico’s van een tussenjaar zijn. Zo kun jij zelf bekijken hoe en wanneer jij dit het best kunt en wilt doen.

Bijna een op de drie studenten in Nederland stopt binnen een jaar met de gekozen studie. Zij hebben dan een (deel van een) tussenjaar. Stoppen met een studie heeft vervelende financiële en vaak ook emotionele gevolgen, merkte ik in mijn praktijk als jongerencoach gespecialiseerd in studiekeuzebegeleiding.

Met deze gids wil ik jouw kans op uitval in het hoger onderwijs en kans op een teleurstellend tussenjaar helpen verkleinen. Ik hoop dat jouw ouders deze gids ook zullen lezen. Omdat zij op dit alles, ook onbedoeld, veel invloed kunnen hebben.

Misschien vind je het leuk om te weten dat ik zelf een tussenjaar nam voordat ik in 1992 ging studeren aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Hierover schrijf ik verder niet in deze gids. Omdat ik jou en jouw ouders zo min mogelijk wil beïnvloeden met mijn persoonlijke ervaringen.

Groet Daniëlle Vogels, oprichter en directeur-bestuurslid van het TussenjaarKenniscentrum.’