TussenjaarKenniscentrum

Onafhankelijk en deskundig

Twijfels over de studie waarmee je bent gestart? Intermijn maakte een gratis werkboekje met de titel ‘Waarom je wel/niet moet stoppen met je studie’. Onderstaand artikel is een fragment uit dit boekje.

 

Een dip hoort erbij

 

‘Het is belangrijk om na te gaan of er sprake is van een studiedip of een studiestop. Je kunt spreken van een dip als jouw twijfels op te lossen zijn of als je een manier kunt vinden om ermee om te gaan. Een dip is tijdelijk. Naar schatting krijgt ongeveer 1 op de 4 studenten te maken met een studiedip. Voor veel studenten hoort het er dus bij en gaat het weer over.

tussenjaar Intermijn

Als je twijfels niet op te lossen zijn of je kunt geen manier bedenken om ermee om te gaan, kan het beter zijn op te stoppen.

Hoe neem je deze beslissing? Je onderbewuste, je intuïtie, is vaak een goede raadgever. Je voelt vaak wel wat je eigenlijk wilt. Grote keuzes, zoals een studiekeuze, kun je niet enkel met je hoofd maken. Dat komt omdat er bij deze keuzes meer komt kijken dan logische voor- en nadelen. Dit is ook de reden dat testen, zoals studiekeuzetesten, niet werken.

 

 Studiestop en tussenjaar?

 

Het is belangrijk je beslissing niet alleen te nemen. Betrek anderen erbij door in gesprek te gaan over je twijfels. Er zijn vast mensen in jouw omgeving die je graag helpen. Denk aan je ouders, vrienden, en familie. We adviseren je jouw twijfels over je opleiding ook kenbaar te maken bij jouw studieloopbaanbegeleider en de studiekeuzeadviseur of decaan van je opleiding. Hij of zij heeft veel ervaring met dit soort vraagstukken en kan je hier goed bij begeleiden. Bovendien kan het delen van twijfels enorm opluchten.

TIP: lees over de 1-februari-regeling voor stoppen in het 1e jaar

Meestal voel je diep van binnen wel wat je eigenlijk het liefste wilt. Wil je kijken of dit bij jou ook het geval is? Doe dit trucje maar eens:

  • Pak een munt
  • Kop = doorgaan, munt = stoppen
  • Gooi de munt in de lucht en vang hem op. Kijk nog NIET naar de uitslag.
  • Bedenk je nu: hoop je stiekem op een bepaalde uitslag?

Natuurlijk laat je je bij het nemen van deze belangrijke beslissing niet leiden door kop of munt, maar soms is dit een goede manier om te onderzoeken of je stiekem al weet naar welke optie jouw voorkeur uitgaat.

 

Voors en tegens van stoppen

 

Wil je toch je hoofd ook aan het werk zetten bij het maken van deze keuze? Het maken van een lijstje met voors en tegens kan je helpen meer inzicht te krijgen. Wat zijn de voordelen van doorgaan met je studie? En de nadelen? En wat zijn de voors en tegens van stoppen?’

Bekijk het ‘Stappenplan naar een waardevol tussenjaar’