TussenjaarKenniscentrum

Onafhankelijk en deskundig

Voor een waardevol tussenjaar heb je niet per se veel geld nodig. Hier een aantal tips die de kosten flink kunnen drukken. Ook als je op reis wilt. De laatste tip beperkt meteen het risico dat je straks geen zin meer hebt in studeren.

Tip 1: Verdiep je goed in de mogelijkheden voor het invullen van een tussenjaar. Het is niet per se nodig om daarvoor een organisatie in te schakelen. Als je dit wel wilt, vergelijk de vele aanbieders hiervoor dan goed. Bekijk het overzicht van aanbieders van verschillende soorten reizen. En het overzicht van aanbieders van tussenjaarprogramma’s in Nederland. Hierbij staat aangegeven welke organisaties financiële hulp bieden aan jongeren die deelname niet kunnen betalen.

tussenjaar tip

Tip 2: Kijk tijdig naar mogelijkheden voor beurzen als je op reis wilt. Je kunt zelfs gratis op reis in Europa en buurlanden in Noord-Afrika en het Midden-Oosten met subsidie van de Europese Unie als je een vrijwilligersproject gaat doen via Eastpackers of via Stichting Internationale Vrijwilligersprojecten.  Je kunt natuurlijk ook betaald gaan werken in het buitenland. Kijk hier voor een overzicht van commerciële organisaties die bemiddelen bij werk in het buitenland.

Tip 3 Een verblijf in het buitenland hoeft helemaal niks te kosten. In dit artikel staan links naar sites waar je contact kunt leggen met mensen bij wie je gratis kost en inwoning krijgt als je in ruil daarvoor werkt of op hun huis(dieren) past.

Tip 4: Als je voor 1 juli 18 jaar wordt kun je gratis 4 weken treinen door 4 Europese landen.

Tip 5: Verzin leuke en handige manieren om geld te verdienen. Er zijn jongeren die met crowdfunding een flink bedrag weten in te zamelen.

Tip 6: Als je inschrijft bij een instelling voor hoger onderwijs krijgen je ouders geen kinderbijslag meer. Die krijgen ze nog wel als je een tussenjaar hebt, nog geen 18 bent en niet meer dan € 1.285 netto per kwartaal bijverdient.

Tip 7: Een gewoon baantje in horeca of supermarkt kan ook heel waardevol zijn. Niet alleen omdat het je geld oplevert. Het kan ook je discipline en doorzettingsvermogen vergroten. En het beperkt het risico dat je straks geen zin hebt in studeren. Je kunt ook zoeken naar andere soorten werk tijdens je tussenjaar. Als het werk is waarin je kunt ontdekken wat wel en niet bij jou past kan het je ook helpen bij het maken van een studiekeuze. 

Tijdens een tussenjaar kun je geen gebruik maken van het leenstelsel voor studiefinanciering en krijg je geen ov-kaart. Daarvoor is inschrijving bij een onderwijsinstelling nodig. Tot je 30 jaar bent, kan een lening voor een studie worden afgesloten.