Nieuwsbrief feb. 2023
28 februari webinar ‘Wat kun je doen als je kind nog geen studiekeuze kan maken?’ Oudervoorlichter en maker van blog Studiekeuzekind Hermien Miltenburg geeft dinsdagavond 28 februari dit webinar. Lees meer…
22 maart workshop Tussenjaarplan met open inschrijving: voor wie hieraan niet op of via school kan deelnemen is er op woensdagavond 22 maart een online editie van workshop Tussenjaarplan met open inschrijving. Om risico’s van een tussenjaar te beperken en hierin kansen op een fijne (studie)loopbaan te kunnen vergroten. Lees meer…
8 juni 1-daagse cursus voor decanen en studieloopbaanbegeleiders. De volgende editie van cursus ‘Studiesucces en tussenjaar: help leerlingen en ouders op weg!’ (vo en mbo) is op donderdag 8 juni in Utrecht. Voor onderwijsprofessionals die leerlingen en ouders goed onderbouwd willen begeleiden bij de afweging ‘doorstuderen of een tussenjaar’ en zelf workshop Tussenjaarplan willen geven. Aangeboden door de academie van BiOND, vereniging voor begeleiders in onderwijs. Lees meer…
30 juni Nationale Tussenjaarbeurs: voor oriëntatie op mogelijkheden voor invulling van een tussenjaar is er op vrijdag 30 juni van 14 tot 18 uur weer een Nationale Tussenjaarbeurs in Houten, bij Utrecht. Met stands en infosessies over tientallen mogelijkheden in binnen- en buitenland. Ook voor jongeren zonder rijke ouders. Lees meer…
Op ons blog KeuzeKansen verschenen deze nieuwe artikelen:
- Tussenjaar voor mentale gezondheid? Een tussenjaar nemen omdat je rust nodig hebt. Steeds meer jongeren noemen dit als reden. Niet gek, want het gaat niet goed met de mentale gezondheid van veel studenten. Voor Harvard is dit de belangrijkste reden om een ‘gap year’ te adviseren voorafgaand aan een studiestart. Maar een tussenjaar kan ook negatieve effecten hebben op mentale gezondheid. Lees meer…
- Tussenjaar vragen beantwoord. Via de website van het TussenjaarKenniscentrum kunnen jongeren en ouders vragen stellen aan onderwijsprofessionals over kansen en risico’s van een tussenjaar. Studente Esmée Antoni deed dit in het kader van haar opleiding. In dit artikel staan haar vragen, met antwoorden van Hans Roorda (decaan havo/vwo van GSG Guido, trainer van de Loopbaangroep en bestuurslid van het TussenjaarKenniscentrum) en Jos Karssies, studentendecaan van Rijksuniversiteit Groningen. Lees meer…
- Tussenjaar geen bekende optie voor Ali. Een tussenjaar na de middelbare school was voor Ali (21) geen bekende optie. ‘Het kwam niet in me op, maar ook in mijn omgeving werd er überhaupt niet over gesproken.’ Na een ongepland tussenjaar door een studiestop ziet hij graag dat studieloopbaanbegeleiders en ouders meer op de hoogte zijn van alle opties voor examenkandidaten. In zijn tussenjaar nam Ali deel aan een gratis MDT-traject. Lees meer…