Artikelen. Enkele lezenswaardige artikelen over het onderwerp tussenjaar die onlangs werden gepubliceerd:
- Op de website van Studiekeuze123 (opgericht door het hoger onderwijs, studenten en het ministerie van Onderwijs om objectieve studiekeuze-informatie te verzamelen en verspreiden): Zorgt een tussenjaar voor een sterkere studiestart?
- In de Volkskrant: Opvoedvraag: is zo’n tussenjaar na de middelbare school een goed plan?
- Op ons blog Keuzekansen: nieuwe ervaringsverhalen en tips van jongeren die een tussenjaar hadden.
Data online tussenjaar-oriëntatie met open inschrijving. Naast activiteiten op en voor onderwijsinstellingen vinden de volgende activiteiten plaats met open inschrijving in de komende periode (allemaal ’s avonds en online):
- 1 november: infobijeenkomst voor ouders van jongeren die een tussenjaar hebben of overwegen.
- 25 november: workshop Studeren of een tussenjaar? Voor jongeren en ouders die twijfelen.
- 9 december: workshop Tussenjaarplan met ouders. Voor wie een tussenjaar goed wil voorbereiden en risico’s wil beperken.
- 13 december: workshop Tussenjaarplan zonder ouders.
- 5 en 11 januari 2022: de online TussenjaarBeurs voor verdere oriëntatie op mogelijkheden voor invulling van een tussenjaar.
Voor decanen, mentoren en studieloopbaanbegeleiders die leerlingen en ouders informatie willen geven over mogelijkheden en risico’s van een tussenjaar, en hulp willen bieden aan degenen die zich hierop goed willen voorbereiden, staat informatie op deze pagina.
Webinars over studiekeuze, studeren en tussenjaar. Hermien Miltenburg, maker van blog Studiekeuzekind en onder meer bestuurslid van het TussenjaarKenniscentrum geeft webinars over studiekeuze en studeren, waarbij ook het onderwerp tussenjaar aan bod komt. Data en aanmeldlinks hiervoor in de komende periode (elk van 19.30 tot 20.30 uur):
- 19 oktober 2021: https://channel.royalcast.com/landingpage/wur/20211019_1/
- 17 november: https://channel.royalcast.com/landingpage/wur/20211117_1/
- 14 december: https://channel.royalcast.com/landingpage/wur/20211214_1/
Onderzoeken studie-uitval hoger onderwijs en effecten tussenjaar:
- Op de website Onderwijskennis.nl staat sinds 3 september j.l. een overzicht van onderzoeken naar studie-uitval in het hoger onderwijs. Hier is te lezen dat in het eerste jaar 25-37% van de studenten stopt met de studie. De belangrijkste redenen die zij geven voor uitval en switch zijn ‘de verwachting is niet uitgekomen’ (51%), ‘verkeerde studiekeuze gemaakt’ (50%), ‘de manier van onderwijs sloot niet aan’ (37%), ‘de studie was te zwaar’ (33%) en ‘onvoldoende gemotiveerd’ (27%). Lees meer…
- Een team van de HAN Academie Educatie deed onderzoek naar de oorzaken van studie-uitval, onder meer door gesprekken te voeren met jongeren. Juli j.l. publiceerden de onderzoekers hun bevindingen. Zij schrijven zij onder meer: ” …ouders spelen een belangrijke rol in het studiekeuzeproces. Ze kunnen een steun zijn voor jongeren, maar ze kunnen tegelijkertijd ook te veel druk opleggen.” Lees meer…
- Op onze website staat informatie over onderzoeken naar effecten van een tussenjaar.