TussenjaarKenniscentrum

Onafhankelijk en deskundig

Voorlichting over tussenjaar als onderdeel van LOB

Voorlichting over de mogelijkheden, kansen en risico’s van een tussenjaar vormt een waardevolle aanvulling op loopbaan oriëntatie en – begeleiding. Omdat dit bijdraagt aan een bewuste keuze voor studeren in het hoger onderwijs. Op deze pagina leest u wat u als onderwijsprofessional kunt doen om leerlingen en ouders hierover te informeren.

Het  TussenjaarKenniscentrum is een stichting zonder winstoogmerk. Dit heeft vooralsnog geen externe financiering en wordt inhoudelijk gesteund door verenigingen van decanen en loopbaanbegeleiders VvSL en NVS-NVL en organisatie voor internationalisering in onderwijs Nuffic. De Rijksoverheid verwijst alle gebruikers van de tool Tussenjaar nemen: wat moet ik regelen naar informatie van het TussenjaarKenniscentrum.

Wat u als onderwijsprofessional kunt doen om leerlingen en ouders hierover te informeren (voor meer informatie neem contact op):

Informatieve flyer voor leerlingen en ouders. Bestel hier gratis (alleen verzendkosten) de informatieve flyer van het TussenjaarKenniscentrum. Bekijk hier de voorkant van deze flyer en hier de achterkant.

Wilt u zelf goed gefundeerde voorlichting en workshops over dit onderwerp geven? Neem dan deel aan de 1-daagse cursus ‘Doorstuderen of een tussenjaar? Help leerlingen en ouders op weg’ van de NVS-NVL Academie.

Voorlichting door studenten met tussenjaar-ervaring. Wilt u oud-leerlingen die zelf een tussenjaar hadden over dit onderwerp voorlichting laten geven? Dan is het belangrijk dat zij onder meer vertellen over de vele mogelijkheden om zo’n jaar in te vullen en risico’s die hieraan zijn verbonden. Lees meer..

Voorlichting ‘Studiesucces en tussenjaar: kansen en gevaar’. Hierbij worden leerlingen en ouders aan het denken gezet over wat er naast een goede studiekeuze en voldoende intelligentie nog meer nodig is om succesvol te kunnen studeren in het hoger onderwijs. Is meteen doorstuderen het best? Of zou een tussenjaar goed kunnen zijn? Wat zijn hiervan de mogelijkheden en risico’s? En wat blijkt hierover uit onderzoeken? Voor 195,- ex btw en reiskosten kunt u deze voorlichting laten verzorgen door een tussenjaardecaan van het TussenjaarKenniscentrum.

Workshop Tussenjaarplan. Aan deze 1,5 uur durende workshop kunnen leerlingen alleen deelnemen samen met tenminste 1 ouder/verzorger, en liefst met 2.  Klik hier voor nadere informatie over Workshop Tussenjaarplan. U kunt een tussenjaardecaan van het TussenjaarKenniscentrum deze workshop op uw school laten verzorgen op de volgende 2 manieren:

1) Zonder kosten voor leerlingen en ouders. Uw school betaalt € 350,- ex btw en reiskosten om deze workshop op uw school te laten verzorgen door een (ervarings)deskundige van het TussenjaarKenniscentrum.

2) Zonder kosten voor school. Deelnemende scholieren en hun ouders betalen inschrijfgeld van € 35,- per gezin aan het TussenjaarKenniscentrum, dat in dit geval ook de administratie rondom deze workshop verzorgt. Het minimum aantal deelnemers is hierbij 10 leerlingen. Desgewenst kan ook aan leerlingen en ouders van bepaalde andere scholen in uw regio de gelegenheid worden geboden om hiervoor in te schrijven.

TussenjaarBeurs. U kunt leerlingen die een tussenjaar overwegen en hun ouders informeren over de landelijke TussenjaarBeurs. Deze vormt een aanvulling op Workshop Tussenjaarplan. Klik hier voor informatie over de TussenjaarBeurs.