TussenjaarKenniscentrum

Onafhankelijk en deskundig

Voorlichting over tussenjaar als onderdeel van LOB

Een tussenjaar kan flinke positieve en negatieve effecten hebben op de (studie)loopbaan; afhankelijk van hoe dit wordt ingevuld. Een waardevol tussenjaar hoeft niet veel geld te kosten en reizen is hiervoor niet per se nodig. Voorlichting over mogelijkheden en risico’s hiervan is daarom belangrijk bij loopbaanoriëntatie en -begeleiding voor alle jongeren.

Kansenongelijkheid kan onbedoeld worden vergroot als de optie van een tussenjaar alleen kort wordt benoemd.  Lees hierover in deze gids van prof. dr. Marinka Kuijpers en Daniëlle Vogels, oprichter va het TussenjaarKenniscentrum en voorlichter van studiekeuzebegeleiders vanuit Wageningen University & Research.

Hier leest u wat u als onderwijsprofessional kunt doen om leerlingen/studenten en ouders hierover te informeren in het kader van LOB. Voor meer informatie schrijf in voor onze nieuwsbrief (verschijnt 2x per jaar):

Gebruik deze LOB-lesinstructie gemaakt voor de opdrachtenbank van ExpertisepuntLOB. Ook nuttig voor leerlingen van 4/5 havo, 5/6 vwo en mbo niveau 4 die geen tussenjaar nemen. Met mogelijkheid om ouders hierover goed te informeren zonder dat ze hiervoor naar school hoeven te komen. Lees meer…

Nationale Tussenjaarbeurs. U kunt leerlingen/studenten die een tussenjaar overwegen en hun ouders informeren over de Nationale Tussenjaarbeurs. Deze vormt een aanvulling op workshop Tussenjaarplan (zie hieronder). Lees meer…

Workshop Tussenjaarplan. Aan de hand van informatie en opdrachten worden jongeren met hun ouders in gesprek gebracht over risico’s en kansen die een tussenjaar hen zou kunnen geven bij de overstap naar een vervolgopleiding. Klik hier voor meer informatie en gratis inschrijving.

Wilt u een LOB-deskundige op uw school tussenjaar-voorlichting of een workshop laten verzorgen. Neem dan contact op.