TussenjaarKenniscentrum

Onafhankelijk en deskundig

Het TussenjaarKenniscentrum wil ervoor zorgen dat alle havo, vwo en mbo scholieren in Nederland onafhankelijke informatie krijgen over de mogelijkheden en risico’s van een tussenjaar. Als aanvulling op voorlichting over studiekeuze. Omdat dit kan bijdragen aan een bewuste keuze voor studeren in het hoger onderwijs, en omdat een onvoorbereid tussenjaar extra risico’s met zich meebrengt.

Hiernaast wil het TussenjaarKenniscentrum mogelijkheden bieden voor jongeren en ouders om zich voor te bereiden op een tussenjaar en zich in dat jaar voor te bereiden op een goede start in het hoger onderwijs.

Uit een enquête die tussen september 2016 en februari 2019 werd ingevuld door ruim 100 havo/vwo decanen blijkt dat op bijna twee derde van de vo-scholen het onderwerp tussenjaar alleen kort wordt besproken met individuele leerlingen. Dit zijn leerlingen die zelf aangeven dat ze een tussenjaar willen en leerlingen die geen studiekeuze kunnen maken.

Bekijk hier de activiteiten van het TussenjaarKenniscentrum van april 2016 tot en met april 2019.

Het TussenjaarKenniscentrum heeft geen commerciёle doelstelling en maakt geen reclame voor bedrijven die activiteiten verkopen voor de invulling van een tussenjaar. Dit wordt wordt inhoudelijk gesteund door de Vereniging van Schooldecanen en Loopbaanbegeleiders VvSL, de Vereniging voor begeleiders in het vo en mbo NvS-NvL en de Nederlandse organisatie voor internationalisering in onderwijs Nuffic..

Het Tussenjaarkenniscentrum verzamelt en verspreidt informatie door:

De kern van het TussenjaarKenniscentrum bestaat uit: