TussenjaarKenniscentrum

Onafhankelijk en deskundig

Het TussenjaarKenniscentrum wil ervoor zorgen dat alle havo, vwo en mbo scholieren in Nederland onafhankelijke informatie krijgen over de mogelijkheden en risico’s van een tussenjaar. Hieraan ten grondslag ligt de visie dat kennis hierover de basis vormt voor een bewuste keuze voor studeren in het hoger onderwijs.

Met onafhankelijk wordt hier bedoeld dat deze informatie wordt gegeven door mensen die niet werken voor bedrijven die activiteiten verkopen voor de invulling van een tussenjaar.

Het TussenjaarKenniscentrum verzamelt en verspreidt informatie door de volgende activiteiten:

  • opzetten en onderhouden van deze website
  • verzorgen van informatiestands en lezingen
  • organiseren van congressen en beurzen
  • aanbieden van Workshop Tussenjaarplan

Het TussenjaarKenniscentrum heeft geen commerciёle doelstelling. Het heeft geen kantoor en geen mensen in dienst. Het is gestart in 2018 en onderzoekt mogelijkheden voor externe financiering om de drempel voor scholen, leerlingen en ouders zo laag mogelijk te maken en zijn onafhankelijkheid te waarborgen.

Dit is opgezet door drs. Daniëlle Vogels, onafhankelijk tussenjaar-deskundige en jongerencoach gespecialiseerd in studiekeuzebegeleiding. Zij ontwikkelde Workshop Tussenjaarplan, traint studenten die zelf een tussenjaar hebben gehad om vanuit het TussenjaarKenniscentrum voorlichting te gaan geven en traint onderwijsprofessionals die zelf voorlichting over dit onderwerp en/of Workshop Tussenjaarplan willen geven.

Het TussenjaarKenniscentrum wordt inhoudelijk gesteund door de Vereniging van Schooldecanen en Loopbaanbegeleiders VvSL, de Vereniging voor begeleiders in het vo en mbo NvS-NvL en de Nederlandse organisatie voor internationalisering in onderwijs Nuffic.