TussenjaarKenniscentrum

Onafhankelijk en deskundig

Hallo, ik ben Daniëlle Vogels. De volgende punten hebben ervoor gezorgd dat ik het idee kreeg voor de oprichting van het TussenjaarKenniscentrum:

  • Naar mijn praktijk als jongerencoach gespecialiseerd in studiekeuzebegeleiding kwamen aanvankelijk vooral jongeren die waren gestopt met een opleiding in het hoger onderwijs. Zo merkte ik dat stoppen met een studie naast financiële vaak emotionele gevolgen heeft.
  • Na mijn vwo-examen 27 jaar geleden had ik zelf een tussenjaar voordat ik startte met een universitaire studie. Ik ben ervan overtuigd dat ik die studie vooral dankzij mijn tussenjaar succesvol heb kunnen doorlopen en afronden. Mijn zelfstandigheid en doorzettingsvermogen waren in dat jaar namelijk flink gegroeid.
  • Naar aanleiding hiervan ging ik vanaf 2013 op zoek naar onafhankelijke informatie over de effecten, mogelijkheden en risico’s van een tussenjaar voorafgaand aan een opleiding in het hoger onderwijs. Deze bleek moeilijk te vinden. De Nederlandse organisatie voor internationalisering in onderwijs Nuffic geeft via wilweg.nl vooral praktische informatie voor als je in een tussenjaar naar het buitenland wilt. Uit enquêtes die Nuffic heeft laten uitvoeren blijkt echter dat meer dan de helft van de Nederlandse jongeren die een tussenjaar heeft gehad in die periode niet heeft gereisd.
  • Door de voorlichtingen, workshops en cursussen die ik sinds 2016 geef aan onderwijsprofessionals, scholieren en ouders, merkte ik dat er grote behoefte is aan onafhankelijke informatie over dit onderwerp, en aan handvatten om een tussenjaar goed te kunnen voorbereiden.