TussenjaarKenniscentrum

Onafhankelijk en deskundig

Hallo, ik ben Daniëlle Vogels. De volgende punten hebben ervoor gezorgd dat ik in 2016 het idee kreeg voor de oprichting van het TussenjaarKenniscentrum:

 

  • In 2013 startte ik een praktijk als jongerencoach gespecialiseerd in studiekeuzebegeleiding. Hier kwamen vooral jongeren naartoe die waren gestopt met een opleiding in het hoger onderwijs. Zo merkte ik dat stoppen met een studie naast financiële vaak emotionele gevolgen heeft.
  • Omdat ik zelf een tussenjaar had voordat ik in 1992 startte met een universitaire studie, ging ik naar aanleiding van bovenstaande vanaf 2013 op zoek naar onafhankelijke informatie over de effecten, mogelijkheden en risico’s van een tussenjaar voorafgaand aan een opleiding in het hoger onderwijs. Deze bleek moeilijk te vinden. De Nederlandse organisatie voor internationalisering in onderwijs Nuffic geeft via Wilweg.nl vooral praktische informatie voor als je in een tussenjaar naar het buitenland wilt. Uit enquêtes die Nuffic heeft laten uitvoeren blijkt echter dat meer dan de helft van de Nederlandse jongeren die een tussenjaar heeft gehad in die periode niet heeft gereisd.
  • Via allerlei wegen ontdekte ik dat er sinds 2004 op verschillende plekken in de wereld onafhankelijk onderzoek is gedaan naar effecten van een tussenjaar voorafgaand aan een opleiding in het hoger onderwijs. Door deze te bestuderen kwam ik tot het inzicht dat er nog veel meer onderzoek nodig is. Samen met prof. dr. Susan Branje ontwierp ik een wetenschappelijk onderzoek naar de effecten van verschillende invullingen van een tussenjaar op identiteitsontwikkeling, geestelijke gezondheid en studieresultaten. Omdat hiervoor nog geen financiering is gevonden is dit onderzoek nog niet getart.
  • Doordat ik over dit onderwerp voorlichting ging geven merkte ik dat hieraan op veel scholen en onderwijsinstellingen weinig tot geen aandacht wordt besteedt en dat scholieren en ouders grote behoefte hebben aan onafhankelijke informatie over dit onderwerp, en aan handvatten om een tussenjaar goed te kunnen voorbereiden.