TussenjaarKenniscentrum

Onafhankelijk en deskundig

Ook in coronatijd kun je een tussenjaar invullen op verschillende manieren. Hier vind je ervaringsverhalen en tips van jongeren met een tussenjaar in coronatijd. En daaronder nog 6 tips. Lees ook deze interviews met vijf jongeren die een tussenjaar hadden tijdens de pandemie. En bekijk ervaringen en tips van studenten die eerder een tussenjaar hadden.

Risico’s van een tussenjaar kun je beperken met een goede voorbereiding. Het TussenjaarKenniscentrum biedt hiervoor online Workshop Tussenjaarplan en de online TussenjaarBeurs .

tussenjaar podcast 2021 Emma

Emma startte in januari 2021 een podcast over haar tussenjaar. In aflevering 1 vertelt zij onder meer: ‘Ondanks teleurstelling over reizen die niet door konden gaan voelt dit tussenjaar niet als mislukt of als een teleurstelling. Dit heeft ervoor gezorgd dat ik wat rustiger in mijn hoofd ben… en het heeft me geleerd om in het nu te leven… Ondanks dat corona heel vervelend is, heb ik ontzettend veel plezier en ben ontzettend creatief bezig.’ Luister hier naar het gesprek met Emma en oprichter van het TussenjaarKenniscentrum Daniëlle Vogels met Groot Nieuws Radio op 29 april 2021.

Omdat de selectieprocedure voor geneeskunde voor veel stress zorgde nam Lisette een tussenjaar. Haar reis naar Italië ging niet door. Lees waarom zij eind februari 2021 toch geen spijt heeft.

Kiet zocht niet alleen een baantje voor geld. Ook omdat hij het lastig vond dat hij geen verplichtingen had.

Lisa had zich al ingeschreven bij een universiteit. Ze nam een tussenjaar omdat ze het niet zag zitten om online te starten met studeren. Lees wat Lisa in februari 2021 schreef over de voor- en nadelen van haar tussenjaar.

Luc zet een onderneming op. Hij volgt hiervoor een cursus bij de Nederlandse Ondernemers Academie en wil dit jaar ook oriënteren op een hbo-studie.

Tip 1: kansen van (vrijwilligers)werk

 

Veel bedrijven zijn op zoek naar jongeren die in een tussenjaar veel uren willen werken. Want zonder diploma van een vervolgopleiding ben je een goedkope werkkracht. Neem niet zomaar een baantje. Je kunt ook zoeken naar iets dat goed kan zijn voor jouw (studie)loopbaan. 

Voor vrijwilligerswerk kun je soms ook een vergoeding krijgen. Mede door belastingregels hiervoor kan die misschien hoger uitpakken dan je denkt. Bij de verschillende verschillende MDT-vrijwilligersprojecten verspreid over het land. Hierbij krijg je ook coaching om jouw talenten te ontdekken en ontwikkelen. En vaak een deelnemerscertificaat dat waardevol is voor jouw cv.

Vrijwilligerswerk is namelijk niet alleen fijn voor anderen. Het kan ook helpen bij het maken van een studiekeuze. Door te werken ervaar je wat je wel en niet leuk vindt en waar je goed in bent. Snuffelstages zijn hiervoor ook nuttig. In haar blog 30 stages in een jaar beschrijft Emma hoe dit haar hielp om een studiekeuze te maken. In Kars’ verhaal en tips lees je hoe hij een jaar fulltime werkte in de tuinbouw, en dat ook gebruikte om een studiekeuze te maken.

 

Tip 2: ondernemen: avontuurlijk en leerzaam

 

Om een bedrijf te starten heb je niet per se veel geld nodig. Enkele tientjes voor een domeinnaam en inschrijving bij de Kamer van Koophandel kunnen al voldoende zijn. De KvK biedt hiervoor op verschillende manieren hulp. Lees meer over hoe ondernemen in een tussenjaar avontuurlijk en leerzaam kan zijn. En misschien kun je zo meer verdienen dan bijvoorbeeld in een supermarkt.

 

Tip 3: een goed gefundeerde studiekeuze

 

Je kunt op verschillende manieren verder werken aan een gefundeerde studiekeuze tijdens een tussenjaar. Bijvoorbeeld door deel te nemen aan een tussenjaarprogramma. Dat kan op verschillende plekken in Nederland. Hierin krijg je met een groep leeftijdgenoten gedurende een periode van een aantal weken of maanden begeleiding bij je persoonlijke ontwikkeling en richting studiekeuze.

Ook goed om te weten: voor studiesucces in het hoger onderwijs is naast een goed gefundeerde studiekeuze onder meer zelfstandigheid van groot belang. Meer hierover lees je in gratis digitale gids ‘Studiesucces en tussenjaar: kansen en gevaar’.

 

Tip 4: reizen?

 

Wil jij graag reizen in een tussenjaar? Ook als je de ontwikkelingen rond corona liever afwacht voordat je iets plant is het slim om alvast te kijken naar mogelijkheden om te reizen en kosten hierbij te beperken. Omdat voor het regelen van een reis flink wat tijd nodig kan zijn. Er zijn reisorganisaties waarbij je kunt boeken en pas hoeft te betalen als je reis echt doorgaat. Natuurlijk is het slim om te kijken naar de adviezen voor veilig reizen. En bekijk alsjeblieft ook hoe je zo duurzaam mogelijk kunt reizen.

Kunnen jouw reisplannen niet doorgaan? Dan heb je later nog de mogelijkheid om een studie (of deel daarvan) in het buitenland te volgen. Wil je meer in contact komen met andere culturen, dan kun je dat ook in Nederland doen. En heb je al eens gedacht aan hier backpacken of een tijdje bij een boer werken en wonen? Dat kan ook avontuurlijk zijn, en goed voor je zelfstandigheid.

 

Tip 5: een cursus naar keuze

 

Een havo, vwo of mbo-opleiding afronden en studeren in het hoger onderwijs vergen veel tijd. Met ook nog een bijbaan blijft er vaak weinig tijd en energie over voor het volgen van een cursus. In een tussenjaar heb je hiervoor tijd genoeg. Er zijn veel online (vaak ook gratis) cursussen. Door iets te kiezen wat je gewoon leuk lijkt krijg je misschien nieuwe energie en inspiratie, en kun je jezelf verder ontwikkelen.

 

Tip 6: zelf iets creëren

 

Door zelf iets te verzinnen en uit te voeren kun jij je talenten verder ontwikkelen. Wat het ook is. Een vlog, een schilderij, een game, een manier om mensen of natuur te helpen….. Zelf iets creëren geeft je een goed gevoel. Extra belangrijk in coronatijd.