TussenjaarKenniscentrum

Onafhankelijk en deskundig

Ook nu zijn er leuke en waardevolle mogelijkheden voor de invulling van een tussenjaar. Hiervoor heb je niet per se veel geld nodig. En hiermee kun je jouw kans op studiesucces daarna vergroten; zie ​gratis eGids ‘Studiesucces en tussenjaar: kansen en gevaar’. Hier volgen 6 tips voor invulling van een tussenjaar in Coronatijd.

1. Werken. De evenementenbranche en horeca hebben het nu moeilijk, maar in andere sectoren is meer werk te vinden. Sommige bedrijven zijn juist op zoek naar jongeren met een tussenjaar die veel uren willen werken. Want zonder diploma van een vervolgopleiding ben je een goedkope werkkracht.

Voor vrijwilligerswerk kun je soms ook een vergoeding krijgen. Op veel plekken zijn nu vrijwilligers nodig die minder kwetsbaar zijn dan ouderen voor Corona. Kijk eens naar de mogelijkheden van de maatschappelijke diensttijd. En naar andere mogelijkheden voor vrijwilligerswerk in Nederland. Dit is niet alleen fijn voor anderen. Het kan jou ook helpen bij de overstap naar het hoger onderwijs. Door te werken ervaar je wat je wel en niet leuk vindt en waar je goed in bent. Snuffelstages zijn hiervoor ook nuttig. In haar blog 30 stages in een jaar beschrijft Emma hoe dit haar in 2018/2019 hielp om een studiekeuze te maken.

2. Een goed gefundeerde studiekeuze maken. Ruim een derde van de studenten die een tussenjaar hadden kozen daarna een andere studie dan ze daarvoor in gedachten hadden. Je kunt op verschillende manieren verder werken aan een goede studiekeuze tijdens een tussenjaar. Bijvoorbeeld door deel te nemen aan een tussenjaarprogramma.

3. Een bedrijf starten. Het starten van een eigen bedrijf kan leuk en leerzaam zijn. En misschien levert dit meer inkomsten op dan een baantje bij een supermarkt. Om te kunnen starten heb je niet per se een groot kapitaal nodig. Enkele tientjes voor een domeinnaam en inschrijving bij de Kamer van Koophandel kunnen al voldoende zijn. De KvK biedt hiervoor op verschillende manieren hulp. Bijvoorbeeld met deze webinar voor startende ondernemers.

4. Vloggen. Omdat er veel vloggers zijn, is de kans klein dat je hiermee geld kunt verdienen. Maar niet geschoten is natuurlijk altijd mis. Het is goed voor je creativiteit om filmpjes te verzinnen en te maken. En het kan gewoon leuk zijn. Ook fijn in Coronatijd.

5. Cursus volgen. Het afronden van een havo, vwo of mbo-opleiding vergt zoveel tijd en energie dat het volgen van een cursus daarnaast er vaak niet van komt. Een tussenjaar bied je de mogelijkheid om een cursus te kiezen die voor jou nuttig is of waar je gewoon zin in hebt. Er zijn veel online (vaak ook gratis) cursussen. Wie weet geeft dit jou nieuwe energie en inspiratie voor een studierichting.

 

Stappenplan tussenjaar invullen

 

6. Misschien toch nog reizen? Wil jij graag reizen? Er zijn reisorganisaties waarbij je kunt boeken en pas hoeft te betalen als je reis echt doorgaat. Ook als je de ontwikkelingen rond Corona liever afwacht voordat je iets plant is het slim om alvast te kijken naar mogelijkheden om te reizen en kosten hierbij te beperken. Omdat het regelen van een reis flink wat tijd kan kosten. En bekijk de mogelijkheden voor veilig reizen.

Kun je onverhoopt niet op reis tijdens het tussenjaar, dan heb je later nog de mogelijkheid om een studie (of deel daarvan) in het buitenland te volgen. En heb je al eens gedacht aan reizen in Nederland? Het kan ook avontuurlijk zijn om hier bijvoorbeeld te backpacken of een tijdje bij een boer te werken en wonen. En om in contact te komen met andere culturen hoef je ook niet per se naar het buitenland.

Wat je ook gaat doen: een waardevol tussenjaar begint met een goede voorbereiding. Bekijk hier ons stappenplan naar een waardevol tussenjaar.