TussenjaarKenniscentrum

Onafhankelijk en deskundig

Reizen is voorlopig lastig. Toch is meteen doorstuderen ook nu niet voor iedereen die havo, vwo of mbo afrondt het best. Ook in Corona-tijd kan een tussenjaar kansen bieden. Hier volgen tips van oprichter van het TussenjaarKenniscentrum Daniëlle Vogels. Ook nuttig voor als je nu een hele lange zomervakantie in gaat.

​Wil je weten of meteen doorstuderen voor jou het best is, lees dan ‘Studiesucces en tussenjaar: kansen en gevaar’. In deze digitale gids beschrijf ik hoe 7 benodigdheden – waaronder een goede studiekeuze – voor succesvol studeren in het hoger onderwijs kunnen worden verzameld en versterkt. En wat hierbij kansen en risico’s van een tussenjaar zijn. Ook in Corona-tijd kan een tussenjaar kansen bieden. Hier 6 tips.

1. Een goed gefundeerde studiekeuze. Om een goede studiekeuze te kunnen maken is het onder meer nodig om op pad te gaan. Veel hogescholen en universiteiten houden nu online open dagen. Maar alleen online oriënteren op een studiekeuze is niet voldoende voor een goed gefundeerde studiekeuze. Je kunt op verschillende manieren verder werken aan een goede studiekeuze tijdens een tussenjaar. Bijvoorbeeld door deel te nemen aan een tussenjaarprogramma.

2. Werken. Zolang horeca en veel bedrijven dicht zijn, is betaald werk vinden voor in een tussenjaar lastig. Maar misschien niet onmogelijk. Zonder diploma van een vervolgopleiding ben je een goedkope werkkracht. Dus extra aantrekkelijk voor bedrijven die nu zware tijden doormaken en toch mensen nodig hebben.

Voor vrijwilligerswerk kun je soms ook een vergoeding krijgen. Op dit moment zijn op veel plekken vrijwilligers nodig die minder kwetsbaar zijn dan ouderen voor het Corona-virus. Kijk eens naar de mogelijkheden van de maatschappelijke diensttijd. En naar andere mogelijkheden voor vrijwilligerswerk in Nederland. Dit is niet alleen fijn voor anderen. Het kan jou ook helpen bij de overstap naar het hoger onderwijs. Door te werken ervaar je wat je wel en niet leuk vindt en waar je goed in bent. Snuffelstages zijn hiervoor ook nuttig. In haar blog 30 stages in een jaar beschrijft Emma hoe dit haar in 2018/2019 hielp om  een studiekeuze te maken.

3. Een bedrijf starten. Het starten van een eigen bedrijf kan leuk en leerzaam zijn. Misschien levert dit meer inkomsten op dan een baantje bij een supermarkt. Om te kunnen starten heb je niet per se een groot kapitaal nodig. Enkele tientjes voor een domeinnaam en inschrijving bij de Kamer van Koophandel kunnen al voldoende zijn. De KvK biedt hiervoor op verschillende manieren hulp. Bijvoorbeeld met deze webinar voor startende ondernemers.

4. Vloggen. Omdat er veel vloggers zijn, is de kans klein dat je hiermee geld kunt verdienen. Maar niet geschoten is natuurlijk altijd mis. Het is goed voor je creativiteit om filmpjes te verzinnen en te maken. En het kan gewoon leuk zijn. Ook fijn in Corona-tijd.

5. Cursus volgen. Het afronden van een havo, vwo of mbo-opleiding vergt van veel jongeren zoveel tijd en energie dat het volgen van een cursus daarnaast er niet van komt. Een tussenjaar of hele lange zomervakantie biedt de mogelijkheid om een cursus te kiezen die voor jou nuttig is, of waar je gewoon zin in hebt. Ook in Corona-tijd, want er zijn veel online (vaak ook gratis) cursussen. En wie weet geeft dit nieuwe energie en inspiratie voor een studierichting.

Voorbereiden op een tussenjaar

 

6. Misschien toch nog reizen? Wil jij graag reizen? Dan is het lastig dat onbekend is hoe lang het nog duurt voordat dit weer mogelijk is. Je kunt nu wel alvast kijken naar mogelijkheden om te reizen en wat hiervoor nodig is. Zodat je zo snel mogelijk kunt vertrekken als veilig reizen weer mogelijk is. Kan dit onverhoopt niet tijdens het tussenjaar, dan is er nog de mogelijkheid om een studie (of deel daarvan) in het buitenland te volgen. En heb je al eens gedacht aan reizen in Nederland? Hier backpacken, of een tijdje bij een boer werken en wonen, kan ook avontuurlijk zijn.

Een waardevol tussenjaar begint met een goede voorbereiding. Bekijk hier het stappenplan naar een waardevol tussenjaar. En neem deel aan de gratis online TussenjaarBeurs op zaterdagmiddag 20 juni 2020.