TussenjaarKenniscentrum

Onafhankelijk en deskundig

Een tussenjaarprogramma is zo gek nog niet. Nogal wat jongeren kunnen niet goed kiezen. Een studie? Werken? Een eigen bedrijf? Gelukkig zijn er steeds meer tussenjaarprogramma’s waarin je leert ontdekken wat je eigenlijk wil.

Wat is een tussenjaarprogramma?

Tijdens een tussenjaarprogramma werk je onder begeleiding van een coach en in een groep. Je krijgt allerlei opdrachten. Die opdrachten zijn bedoeld om meer zicht te krijgen op wie je bent en wat je wilt. Want dit zijn basisvragen om tot een goede (studie)keuze te komen. net als je vragen: Waar wil ik naartoe groeien? Wie wil ik zijn? Wat past bij mij? En wie kan me daarbij helpen? Er zijn verschillende tussenjaarprogramma’s die allemaal hetzelfde doel hebben. Maar soms wel een andere insteek. Soms wordt een tussenjaarprogramma georganiseerd door een onderwijsinstelling, soms door een particuliere organisatie.

Waarom een tussenjaar plannen?

Een jongere die niet zo goed weet wat hij moet doen na school heeft soms moeite zelf structuur te brengen in zijn leven. Heel snel vliegt zo’n tussenjaar voorbij en je loopt het risico dat je nog steeds geen keuze hebt gemaakt voor je toekomst. Een tussenjaar moet je goed plannen. Een tussenjaarprogramma is zo gek nog niet. het geeft je structuur en helpt goed na te denken. Lees hieronder het verhaal van Sara, een deelnemer aan het tussenjaarprogramma van de UvA-HvA. Dat is een studiekeuzetraject om studiekiezers en heroriënteerders intensief te begeleiden in hun studiekeuze. Studiekiezer Sara (17 jaar, havo diploma) volgde het Studiekeuzetraject van drie maanden. Zij geeft graag de volgende tips door:

Bankhangen was geen optie

“Ik vind het leuk om bezig te zijn dus een jaartje ‘bankhangen’ zat er voor mij niet bij. Ik merkte aan mezelf dat ik stress kreeg van het feit dat ik gewoon echt niet wist wat ik moest gaan studeren. Ik ging op zoek naar een oplossing. Uiteindelijk viel mijn oog op het Studiekeuzetraject UvA-HvA. Ik dacht altijd enorm veel van mezelf af te weten, maar door dit traject leer ik meer over wie je bent, waar je interesses liggen en wat voor ‘type’ persoon je bent. Zo kan je bijvoorbeeld op zoek gaan naar studies die bij jou passen. Voorbeelden daarvan zijn een sociale studie, een ondernemende studie of misschien wel een combinatie van beide”.

Neem het heft in eigen handen

“In eerste instantie dacht ik dat het traject alleen draaide om het vinden van een studie. Maar door de individuele coaching en groepslessen leer je veel meer. Ik merk dat ik ook enorm veel kan leren van anderen en hun weg in het traject. Ondanks dat het eindpunt voor iedereen anders is. Daarnaast merk ik dat ik zelf al enorm veranderd ben op het gebied van keuzes maken. Ik durf meer uit te komen voor de beslissingen die ik maak en mijn eigen weg te bepalen. Dit was iets waarin ik mezelf enorm tegenhield aan het begin van het traject. Nu leer ik dat het maken van keuzes alleen maar goed is, het geeft je namelijk richting. Een tussenjaarprogramma is zo gek nog niet.”

Als een jongere geen idee heeft

Het Studiekeuzetraject UvA-HvA is een goede optie als je geen idee hebt wat je wilt studeren. Daarbij draait het ook om je eigen inzet in het traject. Je moet wel bereid zijn om intensief met je studiekeuze aan de slag te gaan. Hierbij krijg je uiteraard ook goede begeleiding. De Hogeschool van Amsterdam kan leerlingen die nog niet weten wat ze willen studeren of die nog twijfelen over hun studiekeuze op verschillende manieren begeleiden bij hun studiekeuze. Door middel van korte en lange programma’s.

Kort programma

Tot en met juli wordt de cursus Keuze-3-daagse aangeboden (cursuskosten € 250,-). Over twee weken verspreid, wordt onder begeleiding van een keuzecoach gewerkt aan een plan wat de leerling gaat doen om tot een keuze te komen. Daarvoor neemt de leerling zichzelf en de interesses onder de loep en maakt een studie- en beroepskeuzetest.

Lang programma

Weten leerlingen het echt nog niet of kiezen ze bewust voor een tussenjaar. Hiervoor biedt de HvA het Studiekeuzetraject UvA-HvA aan van drie maanden. Hierover gaat het voorgaande verhaal van Sara. Tijdens het tussenjaarprogramma onderzoeken jongeren zichzelf. Ze kijken diepgaand naar hun studiekeuze om tot een bewuste afweging te komen. Start oktober en februari, cursuskosten € 1.250,-.

Een tussenjaarprogramma is zo gek nog niet

Het tussenjaarprogramma van de UvA-HvA is slechts een voorbeeld. Op deze site zullen we de komende periode veel voorbeelden van tussenjaarprogramma’s laten zien. Nu alvast meer lezen? Er staan op www.studiekeuzekind.nl ook meerdere tussenjaarprogramma’s beschreven. Een voorbeeld is Start Academy, een tussenjaarprogramma van de HAN.

Hermien Miltenburg, docent, oudervoorlichter,
auteur van het blog studiekeuzekind.
Moeder van drie kinderen.