TussenjaarKenniscentrum

Onafhankelijk en deskundig

‘De eerste keer dat ik vrijwilligerswerk deed in het buitenland zat ik nog op de middelbare school’, vertelt Marleen Ophorst. ‘Maar daar heb ik zoveel van geleerd dat ik mezelf meteen voornam dit vaker te doen. Zó is mijn plan voor mijn tussenjaar ontstaan’. 

Vrijwilligerswerk in het buitenland

‘Via de school kon ik mee met een vrijwilligersproject in Tanzania. Heel inspirerend was dat. Toen is eigenlijk mijn plan voor een tussenjaar ontstaan. Ik heb altijd al veel gereisd met mijn ouders, maar dit was toch wel anders. Ik ontdekte in Tanzania hoe belangrijk het is om mensen voor langere tijd in hun eigen omgeving te leren kennen. Dan krijg je echt een heel ander beeld van hun cultuur. En je gaat ook anders kijken naar je eigen cultuur. Ook leerde ik door mijn vrijwilligerswerk beter wat ik zelf leuk vond en waar ik goed in ben.’

Wereldreis

‘Voordat ik ging studeren wilde ik graag nog een grote wereldreis maken. En dat heb ik ook gedaan. Na je middelbare school zit je eigenlijk nog nergens aan vast, je hebt geen verplichtingen. Mijn klasgenoten vonden het wel bijzonder dat ik een wereldreis ging maken. Zij gingen allemaal studeren. maar ik ging lang en ver weg.
Ik wist wel wat ik wou gaan studeren, maar vond dat dat nog best een jaartje kon wachten. Eerst genieten van mijn vrijheid. En ik wou ook graag leren hoe je zelfstandig dingen kunt organiseren. Nou, tijdens een wereldreis leer je dat wel’.

Hoe betaal ik dat?

‘Een van mijn eerste vragen was: ‘hoe betaal ik dat dan? Toen ik nog op de middelbare school zat werkte ik al bij AH. Dat geld heb ik allemaal opgespaard. Ik heb ook een taalcursus gedaan in Canada, maar dat hebben mijn ouders betaald. De reis heb ik zelf verdiend en mijn vrijwilligerswerk in het buitenland heb ik zelf georganiseerd. IToen ik op reis was heb ik ook gewerkt onder andere in Australië. Ook dat was heel leerzaam.’

Nog vaker vrijwilligerswerk in het buitenland

‘Mijn tussenjaar na de middelbare school was een lange reis. Ik ben naar Canada geweest, Nieuw Zeeland en Australië. Daarna ben ik gaan studeren in Delft. Civiele Techniek. Dat bevalt goed. Tijdens mijn studie heb ik nog een keer een reis gemaakt. Ik heb vrijwilligerswerk in India gedaan. Ik zal vast nog wel vaker dergelijke projecten gaan doen. Vrijwilligerswerk in het buitenland zit me nu in het bloed’.

Ook voorbereiden op de studie

‘Mijn tip aan scholieren die een reis gaan maken voordat ze gaan studeren:  Denk wel aan de aanmelddata. Voor een opleiding met decentrale selectie moet je je voor 15 januari aanmelden, voor de andere opleidingen voor 1 mei. Dat kun je makkelijk vergeten als je vrijwilligerswerk in het buitenland doet.

Drie goede tips van Marleen

Marleen geeft in haar verhaal een paar goede tips. Vooral in relatie tot de toekomst. Daar wil ik graag wat dieper op ingaan. Marleen zegt

  1. Ik wist al wat ik wou studeren
  2. Ik heb veel geleerd van mijn vrijwilligerswerk
  3. Ik heb goed de aanmelddata van mijn opleiding in de gaten gehouden.

Tip 1: Ik wist al wat ik wou studeren

Een tussenjaar vol reizen is natuurlijk hartstikke leuk, maar het leven gaat daarna wel verder. Ik adviseer jongeren die wil reizen vooraf veel tijd te besteden aan hun studiekeuze. Bezoek Open Dagen en meeloopdagen en maak alvast een voorlopige keuze. Plan ook nog een extra ‘nadenkperiode’ in ná je reis. Door een reis verander je. Is je studiekeuze nog steeds de juiste? Kun je geen voorlopige studiekeuze maken voordat je op reis gaat? Ga dan niet een heel jaar op reis. Of kies voor twee tussenjaren. Studiekeuze heeft echt tijd nodig.

Tip 2: Ik heb veel geleerd van mijn vrijwilligerswerk

Klopt Marleen, je leert heel veel van vrijwilligerswerk. Dat kan natuurlijk ook gewoon in Nederland. Maar van vrijwilligerswerk in het buitenland leer je, denk ik, nog meer. Je leert waar je goed in bent en ook wat je minder goed afgaat. Je ontdekt hoe het werkveld er ‘in het echt’ uitziet. Dat kan heel anders zijn dan je altijd gedacht had. En je ontdekt hoe het er ‘op de werkvloer’ aan toe gaat. Dat helpt allemaal bij je studiekeuze en de keuzes die je tijdens je studie maakt. En het staat natuurlijk prachtig op je CV als je werkervaring hebt, zeker als dat internationale werkervaring is.

Tip 3: Ik heb goed de aanmelddata van de opleidingen in de gaten gehouden

Dit vind ik heel slim opgemerkt Marleen. Vooral voor selectieopleidingen is het belangrijk de procedures goed in de gaten te houden. Wat moet je allemaal doen om je portfolio voor de selectie zo goed mogelijk te maken? Wanneer moet je alles inleveren? En nog een tip: Word je afgewezen? Soms vallen er mensen uit die vóór jou op de ranglijst stonden. Misschien kom je alsnog aan de beurt en hoor je dat pas in juni. Dan moet je snel aangeven dat je graag komt studeren, Anders is je plek weggegeven aan een ander.
Ook voor niet-selectie studies moet je dingen doen voordat je gaat studeren: Je aanmelden voor 1 mei, de studiekeuzecheck doen, een kamer zoeken enzovoort. Echt iets om goed van tevoren te plannen.

Goede tips hoor Marleen!

Meer weten? Kijk naar informatie over duurzaam vrijwilligerswerk en mogelijkheden om dit te organiseren.

 

 

Hermien Miltenburg, docent, oudervoorlichter,
auteur van het blog studiekeuzekind.
Moeder van drie kinderen.