TussenjaarKenniscentrum

Onafhankelijk en deskundig

Een groeiend aantal jongeren kiest voor een tussenjaar. Soms is dat omdat ze nog geen studiekeuze kunnen maken. Soms willen ze, na een jaar hard werken, eerst andere dingen doen. Voor jongeren die een tussenjaar overwegen en hun ouders tien weken tips. Deze week: tussenjaartip 4.

Bekijk meerdere instellingen en opleidingen. (foto: WUR)

Tussenjaartip 4: plan je studiekeuzeweken

Er zijn heel veel opleidingen die je kunt doen. Tussenjaartip 3 ging o.a. over wat je online allemaal kunt doen. En dat het belangrijk is om tijd voor de studiekeuze goed in te plannen. Gaat de jongere op reis? Plan dan niet alleen de reis zelf maar reserveer een paar weken vóór de reis exclusief voor studiekeuze en doe dat ook als je terugkomt van je reis. Hetzelfde geldt voor fulltime werken. Studiekeuze kost tijd en energie. En je moet ook echt ‘checken’ of het de beste keuze was na afloop van je hoofdactiviteit in je tussenjaar. Een tussenjaar vliegt voorbij en dan is het wel belangrijk dat je ook goed hebt nagedacht over wat er na het tussenjaar gebeurt.

Bezoek minimaal vier Open Dagen

Onderwijsprofessionals adviseren minimaal vier Open Dagen te bezoeken. Ideaal is het als de aanstaande student naar meerdere instituten gaat kijken. De sfeer op de ene hbo of universiteit is heel anders dan op de andere. Studenten die zich thuis voelen op een instelling hebben een grotere kans het eerste studiejaar te halen. Ook zijn er overal verschillende werkvormen en worden de studiepunten op andere manieren verdiend. Open Dagen zijn soms erg druk en vol is vol. Ook zijn kan het goed zijn dat de Open Dagen van je favoriete studies juist op dezelfde zaterdag vallen. Dan moet je misschien toch een en ander anders plannen.

tussenjaartip 4

Er zijn grofweg twee soorten meeloopdagen: groepsmeeloopdagen en individuele meeloopdagen. De meeste studenten zeggen dat ze vooral iets hadden aan een individuele meeloopdag. Er is dan geen speciaal programma voor je, dus je krijgt een realistisch beeld van de opleiding. Er is een student die de hele dag met je meeloopt. Samen met hem of haar ben je ‘een dagje student’. Een meeloper ontmoet op die dag veel studenten. Mijn tip is vooral informatie aan studenten te vragen. Ze kennen de weg in de stad en de instelling. Ze vertellen wat ze wel en niet goed vinden van hun opleiding. Een studiekiezer doet er goed aan zo’n meeloopdag te bespreken met mensen uit zijn omgeving, ouders, vrienden of misschien nog oude klasgenoten. Ik adviseer minimaal vier meeloopdagen af te spreken.

Meeloopdag volgen is een belangrijke stap in het studiekeuzeproces

Proefstuderen

Op steeds meer universiteiten en hogescholen kun je proefstuderen. je verdiept je dan in een bepaald thema dat belangrijk is voor een opleiding. Je krijgt dan een beeld van het niveau en ook of de inhoud van de opleiding echt interessant genoeg is om zo’n vier jaar mee bezig te zijn. Soms kun je ook online proefstuderen.

Denk aan de deadlines

Denk tenslotte ook aan de deadlines. Aanmelden voor een opleiding met decentrale selectie moet voor 15 januari. Aanmelden voor opleidingen waar je speciale vaardigheden voor nodig hebt, zoals de kunstacademie, soms ook. De andere opleidingen hebben als deadline 1 mei. Dit is zeker belangrijk voor jongeren die een wereldreis gaan maken. Nog een tip voor jongeren die zich aanmelden voor een selectieopleiding. Vraag goed na of er ook een speciale dag is voor de selectieopleiding. Moet je dan in Nederland zijn of kan het ook via skype? En heb je in Verweggistan een goede verbinding? Half april krijg je de uitslag van de selectie. Word je in eerste instantie niet aangenomen, dan betekent dat niet dat je ook echt niet kunt beginnen aan de opleiding. Er zijn altijd studenten die zich terugtrekken of voor hun eindexamen zakken. Misschien kom je dan alsnog in aanmerking voor die studie. Je moet dan wel binnen twee weken zeggen dat je komt, anders vervalt de studieplek.

Zekerder van de studiekeuze

Aanstaande studenten die echt de tijd hebben genomen om goed na te denken over de studiekeuze voelen zich zekerder van hun studiekeuze. Studiekeuze moet dan wel een duidelijke plek hebben in het tussenjaar. Dit betekent dan ook automatisch dat een heel schooljaar reizen of fulltime werken geen goed idee is.

Tussenjaar na negatief Bindend Studieadvies of na stoppen met de studie

Niet alle ‘tussenjaarders’ kiezen bewust voor een tussenjaar. Soms belandt een student daar ook ongewild in bijvoorbeeld als hij een negatief Bindend Studieadvies krijgt. Ook stoppen studenten nogal eens na een paar weken of maanden met hun studie. Dan is het extra belangrijk goed de tijd te nemen voor tussenjaartip 3 en tussenjaartip 4.

Meer tussenjaartips

Er is nog veel meer te vertellen over ‘tussenjaar’. Lees bijvoorbeeld het interessante artikel van Jessica Tadema. En kijk ook eens naar de kosten van een tussenjaar. Er volgen nog 6 tips.

Tussenjaar tip 1: Spring niet in het diepe
Tussenjaar tip 2: Echt wel studeren?
Tussenjaar tip 3: Focus
Tussenjaar tip 4: Meelopen.
Tussenjaar tip 5: Iets bijzonders?
Tussenjaar tip 6: Begeleiding nodig?
Tussenjaar tip 7: Chillen
Tussenjaar tip 8: ‘Zomaar’ een baantje?
Tussenjaar tip 9: Studie voor het leven?
Tussenjaar tip 10: Zelfreflectie

Hermien Miltenburg, docent, oudervoorlichter,
auteur van het blog studiekeuzekind.
Moeder van drie kinderen.