TussenjaarKenniscentrum

Onafhankelijk en deskundig

Jongeren die een tussenjaar overwegen, denken soms aan een jaar High School. Lees het verhaal van Yuri Peeters hierover. In het artikel bovendien tips voor na zo’n tussenjaar.

Ik mocht mijn droom waarmaken… Ik ben een jaar naar Amerika geweest. Daar woonde ik bij een heel leuk gastgezin in de stad Richland, in de staat Washington. Tijdens mijn jaar was ik een zogenaamde ‘senior’ op mijn High School en mocht ik het typische Amerikaanse leven leiden! Van ‘Prom’, ‘Homecoming’ tot ‘Graduation’ . Tijdens Thanksgiving waren we vrij van school en zijn we als gezin, dat wil zeggen mijn gastouders, mijn gastbroers en aanhang en ik, zijn gaan koken voor een uitgebreid en gezellig avondmaal. Met Thanksgiving wordt er vaak kalkoen op tafel geserveerd, maar wij hadden Turducken. Dit is een kip, in een eend, in een kalkoen! Ook Labour Day draaide om gezellig eten met familie en vrienden, maar dan in de vorm van een barbecue. 

Alles meegemaakt

‘Ik heb alles meegemaakt! Een heel jaar lang leefde ik in een typische American High School film. Samen met mijn gastgezin heb ik ook veel typische Amerikaanse feestdagen mogen ervaren: van ‘Thanksgiving’ tot ‘Labour Day’ (Yuri hoe ging dat dan?) Ik was echt onderdeel van het gezin en maakte deel uit van de hele familie eromheen. Elk weekend ging ik wel naar ‘Walmart’ en ‘Starbucks’. Dat was ook een vast onderdeel van mijn Amerikaans leven…In de middag ging ik vaak met vrienden naar ‘The Mall’ en we aten ook vaak samen, erg gezellig.

Op school

‘Op school heb ik veel verschillende vakken en naschoolse activiteiten gedaan. Vaak waren dat dingen die in Nederland niet mogelijk zijn op je middelbare school. Ik kreeg bijvoorbeeld vakken als ‘TV-Broadcasting’. Dan mochten we zelf ‘TV-nieuws’ maken. Dat ging dan vaak over schoolnieuws. We mochten zelf het nieuws samenstellen, opnemen en presenteren. Heel leuk en leerzaam. We kregen ook vakken als sociologie en drama.  Na school was ik voornamelijk bezig met toneelspelen. En ik heb leren zwaardvechten en nog veel meer! Veel van mijn vrienden waren actief met American Football, Baseball of andere sporten. Sport is heel belangrijk tijdens een jaar High School’.

Nieuwe vrienden

Ik had dit tussenjaar echt nooit willen missen en ben er super dankbaar voor dat ik dit mee heb gemaakt. Ik heb veel nieuwe vrienden gemaakt en heb een extra nieuwe familie gekregen. Bovendien heb ik meer geleerd over een andere cultuur. Tijdens mijn jaar ben ik ook vrij snel volwassen en zelfstandig geworden.

Toekomst

Door mijn jaar High School wist ik ook wat ik voor toekomstige opleiding wilde volgen, ik had daarvoor geen idee! Ik ontdekte hoe belangrijk toerisme is. Dat inspireerde mij tot de opleiding ‘International Tourism management. Die studie heb ik afgerond. Ik doe nu een vervolgopleiding ‘Amerikanistiek’ Ook vond ik het makkelijker om zelfstandig te wonen. Mijn Engels is bovendien echt vloeiend geworden doordat ik een jaar in het Engels gepraat en gedroomd heb. En dit alles staat ook geweldig op mijn CV.

Wanneer een jaar High School?

‘Een jaar High School als dit kun je doen na je middelbare school. Ik hoor ook van studenten dat ze iets dergelijks doen na een tijdje werken. Het belangrijkste is dat je tussen de 14 en 18 jaar bent. En dat je open staat voor een nieuwe ervaring en cultuur natuurlijk. Behalve Amerika zijn er vele andere landen waar je naartoe kunt gaan: Argentinië, Zweden, Nieuw-Zeeland, Costa Rica, Canada, Italië, Engeland en nog veel meer! Als een jaar je te lang lijkt zijn er ook opties om een half jaar of zelfs drie maanden naar het buitenland te gaan. Ik heb er nooit spijt van gehad’.

Kosten

De kosten zijn erg afhankelijk van je bestemming en duur van je High School programma. Voor een volledig schooljaar in Amerika moet je rekenen op een bedrag van circa € 10.000,-. Hierbij komen wel nog wat kosten bij voor onder andere je visum, inentingen, zakgeld en dergelijke. En natuurlijk kost de reis ook geld. Laat je vooral goed informeren vooraf. Lees ook de tips om de kosten van een tussenjaar te beperken. Een jaar High School is duur. Maar jongeren kunnen natuurlijk ook zelf een deel van zo’n tussenjaar verdienen, bijvoorbeeld met hun bijbaan. Dan levert zo’n jaar High School ook nog werkervaring op. Hartstikke goed voor je CV.

Meer weten?

Meer weten over een jaar High School? Er zijn meerdere organisaties die dit regelen. Een voorbeeld is ‘Into Study Exchanges’ waar Yuri nu werkt.

Tips voor studiekeuze

Een tussenjaar is vaak een goed plan voor jongeren die echt niet weten wat ze willen doen na de middelbare school. Ik heb hier wel een tip. Het is belangrijk dat een aanstaande student vooral voor en na zijn reis tijd besteed aan studiekeuze. Daar hoort ook bij het bezoeken van Open Dagen (minimaal vier) en meeloopdagen (ook minimaal vier). Je studiekeuze moet echt wel een beetje vorm hebben gekregen voordat je op reis gaat. Tijdens zo’n reis verander je ook. Dus ook na je reis heb je even tijd nodig om nogmaals je studiekeuze te overdenken.

Een heel jaar op reis?

Een heel jaar op reis gaan zal ik dus niet zo snel aanraden, als de jongere daarna meteen wil gaan studeren. Wil een jongere toch een jaar op reis, dan kost dat dus minimaal anderhalf studiejaar. Op zich is dat natuurlijk geen punt. Maar wel goed om je te realiseren als jongere en als ouder. Lees meer over ‘opnieuw studeren na een tussenjaar’ en ‘tien tips voor ouders

Hermien Miltenburg, docent, oudervoorlichter,
auteur van het blog studiekeuzekind.
Moeder van drie kinderen.