TussenjaarKenniscentrum

Onafhankelijk en deskundig

Tussenjaar hulp en advies

Heb je persoonlijke vragen voorafgaand of tijdens een tussenjaar? En kan de decaan of studieloopbaanbegeleider van jouw (voormalige) onderwijsinstelling niet helpen? Dan kun je terecht bij onze tussenjaardecanen en studenten die een tussenjaar hadden: zie hieronder op deze pagina.

Voor een goede voorbereiding van een tussenjaar bekijk het stappenplan naar een waardevol tussenjaar. Twijfel je over een tussenjaar of studeren? Lees dan gratis e-gids ‘Studiesucces en tussenjaar: kansen en gevaar’.

 

Gratis antwoord via mail

 

Wil je een vraag stellen aan een student of tussenjaardecaan? Kijk dan hieronder met wie jij contact wilt opnemen. Aan een antwoord via mail zijn geen kosten verbonden. De tussenjaardecanen hebben ruime ervaring in onderwijs en coaching en brede kennis van de mogelijkheden en risico’s van een tussenjaar. Met hen kun je ook een persoonlijke afspraak maken, eventueel telefonisch. Hiervoor wordt mogelijk een vergoeding gevraagd. De tussenjaardecaan overlegt hierover vooraf met jou.

 

Studenten met tussenjaar ervaring

Niks moeten. Niet voldoen aan verwachtingen van anderen, en ontdekken wat ze echt zelf wil. Dat was voor Lidy het belangrijkste toen zij een tussenjaar nam na haar eindexamen in 2019. Daarom koos zij niet automatisch, zoals veel van haar klasgenoten, voor een lange verre reis en werken. Lees haar ervaringen en tips en stel hier vragen aan Lidy.

Mina is vierdejaars bachelor student Landschapsarchitectuur en Planning aan Wageningen University. Zij vond het spannend om haar familie te vertellen dat ze een tussenjaar wilde in 2020/2021. Ze werd hierin secretaris van de moslimstudentenvereniging in Nijmegen, waar ze veel heeft geleerd. Bekijk haar ervaringen en tips. Je kunt ook vragen aan Mina stellen.

Noah zit in zijn tweede tussenjaar. Na zijn eindexamen in 2018 wilde hij uitrusten. Hij ging naar een muziekschool in Berlijn en kwam eerder terug dan gepland omdat hij zijn ouders en vrienden miste. Hij heeft geen spijt, maar had het wel anders willen aanpakken. Bekijk hier een filmpje waarin hij hierover vertelt en stel hier vragen aan Noah.

Rust en kiezen

Dianne nam een gap year in 2019 na afronding van haar bachelorstudie. Ze wist nog niet welke master ze daarna wilde kiezen. In haar tussenjaar ging ze als au-pair naar Nieuw-Zeeland en in Nederland werkte ze in de thuiszorg en op de afdeling marketing en communicatie van de Radboud Universiteit. Bekijk haar ervaringen en tips en stel hier vragen aan Dianne.

Kim was na 6 jaar hard werken op school toe aan rust. Haar vader vond een tussenjaar aanvankelijk geen goed idee. Kim koos ervoor om niet op reis te gaan en andere dingen te doen om zichzelf te ontwikkelen. Ze studeert nu voor leraar Nederlands bij Fontys in Tilburg. Lees haar ervaringen en tips en stel hier vragen aan Kim.

Ali had een ongepland tussenjaar nadat hij in 2022 stopte met zijn studie. Zijn ouders waren hier eerst tegen. Na gesprekken met een studieloopbaancoach vonden zij dit uiteindelijk toch goed. Met de voorwaarde dat Ali niet thuis ging zitten niksen. In zijn tussenjaar volgde hij een gratis MDT-traject. Lees hier Ali’s verhaal en stel hier vragen aan Ali.

Tussenjaar Anne

Anne had een tussenjaar in 2021. Zij studeert nu journalistiek. Hoewel ze super veel zin had in haar reis naar Kenia kreeg ze vlak voor haar vertrek toch twijfels. En vrees voor heimwee. In dit artikel beschrijft Anne hoe zij hiermee omging. Je kunt hier vragen stellen aan Anne.

Tussenjaardecanen die hulp bieden

 

Dit zijn de tussenjaardecanen die je vanuit het TussenjaarKenniscentrum op verschillende plekken in het land hulp bieden: