TussenjaarKenniscentrum
Onafhankelijk en deskundig
Tussenjaar hulp en advies
Heb je persoonlijke vragen voorafgaand of tijdens een tussenjaar? En kan de decaan of studieloopbaanbegeleider van jouw (voormalige) onderwijsinstelling niet helpen? Dan kun je terecht bij onze tussenjaardecanen en studenten die een tussenjaar hadden: zie hieronder op deze pagina.
Voor een goede voorbereiding van een tussenjaar bekijk het stappenplan naar een waardevol tussenjaar. Twijfel je over een tussenjaar of studeren? Lees dan gratis e-gids ‘Studiesucces en tussenjaar: kansen en gevaar’.
Gratis antwoord via mail
Wil je een vraag stellen aan een student of tussenjaardecaan? Kijk dan hieronder met wie jij contact wilt opnemen. Aan een antwoord via mail zijn geen kosten verbonden. De tussenjaardecanen hebben ruime ervaring in onderwijs en coaching en brede kennis van de mogelijkheden en risico’s van een tussenjaar. Met hen kun je ook een persoonlijke afspraak maken, eventueel telefonisch. Hiervoor wordt mogelijk een vergoeding gevraagd. De tussenjaardecaan overlegt hierover vooraf met jou.
Studenten met tussenjaar ervaring
Niks moeten. Niet voldoen aan verwachtingen van anderen, en ontdekken wat ze echt zelf wil. Dat was voor Lidy het belangrijkste toen zij een tussenjaar nam na haar eindexamen in 2019. Daarom koos zij niet automatisch, zoals veel van haar klasgenoten, voor een lange verre reis en werken. Lees haar ervaringen en tips en stel hier vragen aan Lidy.
Mina is vierdejaars bachelor student Landschapsarchitectuur en Planning aan Wageningen University. Zij vond het spannend om haar familie te vertellen dat ze een tussenjaar wilde in 2020/2021. Ze werd hierin secretaris van de moslimstudentenvereniging in Nijmegen, waar ze veel heeft geleerd. Bekijk haar ervaringen en tips. Je kunt ook vragen aan Mina stellen.
Noah zit in zijn tweede tussenjaar. Na zijn eindexamen in 2018 wilde hij uitrusten. Hij ging naar een muziekschool in Berlijn en kwam eerder terug dan gepland omdat hij zijn ouders en vrienden miste. Hij heeft geen spijt, maar had het wel anders willen aanpakken. Bekijk hier een filmpje waarin hij hierover vertelt en stel hier vragen aan Noah.
Rust en kiezen
Dianne nam een gap year in 2019 na afronding van haar bachelorstudie. Ze wist nog niet welke master ze daarna wilde kiezen. In haar tussenjaar ging ze als au-pair naar Nieuw-Zeeland en in Nederland werkte ze in de thuiszorg en op de afdeling marketing en communicatie van de Radboud Universiteit. Bekijk haar ervaringen en tips en stel hier vragen aan Dianne.
Kim was na 6 jaar hard werken op school toe aan rust. Haar vader vond een tussenjaar aanvankelijk geen goed idee. Kim koos ervoor om niet op reis te gaan en andere dingen te doen om zichzelf te ontwikkelen. Ze studeert nu voor leraar Nederlands bij Fontys in Tilburg. Lees haar ervaringen en tips en stel hier vragen aan Kim.
Ali had een ongepland tussenjaar nadat hij in 2022 stopte met zijn studie. Zijn ouders waren hier eerst tegen. Na gesprekken met een studieloopbaancoach vonden zij dit uiteindelijk toch goed. Met de voorwaarde dat Ali niet thuis ging zitten niksen. In zijn tussenjaar volgde hij een gratis MDT-traject. Lees hier Ali’s verhaal en stel hier vragen aan Ali.
Anne had een tussenjaar in 2021. Zij studeert nu journalistiek. Hoewel ze super veel zin had in haar reis naar Kenia kreeg ze vlak voor haar vertrek toch twijfels. En vrees voor heimwee. In dit artikel beschrijft Anne hoe zij hiermee omging. Je kunt hier vragen stellen aan Anne.
Tussenjaardecanen die hulp bieden
Dit zijn de tussenjaardecanen die je vanuit het TussenjaarKenniscentrum op verschillende plekken in het land hulp bieden:
- Jos Karssies is studentendecaan van Rijksuniversiteit Groningen. Stel hier vragen aan Jos.
- Hermien Miltenburg is bestuurslid van het TussenjaarKenniscentrum, voorzitter van het Tussenjaarfonds en oudervoorlichter van Wageningen University. Stel hier vragen aan Hermien.
- Leo Molenaar heeft een coachpraktijk in Castricum en was onder meer decaan van Lyceum aan Zee en studiekeuze- en loopbaanadviseur van Vrije Universiteit Amsterdam. Stel hier vragen aan Leo.
- Irma Poelman is decaan van Wellant MBO in Houten (bij Utrecht). Stel hier vragen aan Irma.
- Hans Roorda is bestuurslid van het TussenjaarKenniscentrum en decaan van GSG Guido in Amersfoort. Stel hier vragen aan Hans.
- Ineke van der Sar is decaan van het Rijnlands Lyceum Oegstgeest. Stel hier vragen aan Ineke.
- Sandy Schepers-Ditters is mbo-docent en (studie)loopbaanbegeleider bij het Graafschap College in Doetinchem. Stel hier vragen aan Sandy.
- Fenna Schrauwen was 12 jaar decaan en heeft een coachpraktijk in Roosendaal. Stel hier vragen aan Fenna.
- Daniëlle Vogels is oprichter/directeur-bestuurslid van het TussenjaarKenniscentrum en voorlichter van ouders van studiekiezers, decanen en andere studiekeuzebegeleiders vanuit Wageningen University. Stel hier vragen aan Daniëlle.
- Maritha Westhout is trajectbegeleider zorg & vertrouwenspersoon studenten bij Curio (ROC West-Brabant) in Bergen op Zoom. Stel hier vragen aan Maritha.