TussenjaarKenniscentrum

Onafhankelijk en deskundig

Tussenjaar hulp en advies

Heb je persoonlijke vragen voorafgaand of tijdens een tussenjaar? En kan de decaan of studieloopbaanbegeleider van jouw onderwijsinstelling je niet helpen? Dan kun je terecht bij onze tussenjaardecanen en studenten die een tussenjaar hadden: zie hieronder op deze pagina.

Voor een goede voorbereiding van een tussenjaar bekijk het stappenplan naar een waardevol tussenjaar Twijfel je over een tussenjaar? Lees dan gratis e-gids Studiesucces en tussenjaar: kansen en gevaar.

 

Gratis antwoord via mail

 

Wil je een vraag stellen aan een student of tussenjaardecaan? Kijk dan hieronder met wie jij contact wilt opnemen. Aan een antwoord via mail zijn geen kosten verbonden. De tussenjaardecanen hebben ruime ervaring in onderwijs en coaching en brede kennis van de mogelijkheden en risico’s van een tussenjaar. Met hen kun je ook een persoonlijke afspraak maken, eventueel telefonisch. Hiervoor wordt mogelijk een vergoeding gevraagd. De tussenjaardecaan overlegt hierover vooraf met jou.

 

Studenten met tussenjaar ervaring

 Niks moeten. Niet voldoen aan verwachtingen van anderen, en ontdekken wat ze echt zelf wil. Dat was voor Lidy het belangrijkste toen zij een tussenjaar nam na haar eindexamen in 2019. Daarom koos zij niet automatisch, zoals veel van haar klasgenoten, voor een lange verre reis en werken. Lees haar ervaringen en tips en stel hier vragen aan Lidy.

Mina is vierdejaars bachelor student Landschapsarchitectuur en Planning aan Wageningen University. Zij vond het spannend om haar familie te vertellen dat ze een tussenjaar wilde in 2020/2021. Ze werd hierin secretaris van de moslimstudentenvereniging in Nijmegen, waar ze veel heeft geleerd. Bekijk haar ervaringen en tips. Je kunt ook vragen aan Mina stellen.

Noah zit in zijn tweede tussenjaar. Na zijn eindexamen in 2018 wilde hij uitrusten. Hij ging naar een muziekschool in Berlijn en kwam eerder terug dan gepland omdat hij zijn ouders en vrienden miste. Hij heeft geen spijt, maar had het wel anders willen aanpakken. Bekijk hier een filmpje waarin hij hierover vertelt en stel hier vragen aan Noah.

Rust en kiezen

Dianne nam een gap year in 2019 na afronding van haar bachelorstudie. Ze wist nog niet welke master ze daarna wilde kiezen. In haar tussenjaar ging ze als au-pair naar Nieuw-Zeeland en in Nederland werkte ze in de thuiszorg en op de afdeling marketing en communicatie van de Radboud Universiteit. Bekijk haar ervaringen en tips en stel hier vragen aan Dianne.

Kim was na 6 jaar hard werken op school toe aan rust. Haar vader vond een tussenjaar aanvankelijk geen goed idee.   Kim koos ervoor om niet op reis te gaan en andere dingen te doen om zichzelf te ontwikkelen. Ze studeert nu voor leraar Nederlands bij Fontys in Tilburg. Lees haar ervaringen en tips en stel hier vragen aan Kim.

Kars nam na zijn eindexamen in 2019 een tussenjaar omdat hij niet wist wat hij wilde gaan studeren. Die hele periode werkte hij fulltime bij een tuinbouwbedrijf. Daar deed hij verschillende soorten werkzaamheden. Dit en veel gesprekken die hij in dat jaar voerde hielpen hem te kiezen voor bedrijfseconomie in Rotterdam. Bekijk zijn verhaal en tips en stel hier vragen aan Kars.

Emma nam een tussenjaar na haar eindexamen in 2018. Zij regelde stages voor zichzelf, om te kunnen ontdekken wat ze wilde gaan studeren. Hierover schreef ze het blog 30 stages in een jaar. Sinds 2019 studeert Emma Natuur- en sterrenkunde, en scheikunde aan Universiteit Utrecht. Stel hier vragen aan Emma.

Tussenjaardecanen die hulp bieden

 

Dit zijn de tussenjaardecanen die je vanuit het TussenjaarKenniscentrum op verschillende plekken in het land hulp bieden: