TussenjaarKenniscentrum

Onafhankelijk en deskundig

Hallo, ik ben Jos Karssies. Ik werk al meer dan 30 jaar bij de Universiteit Groningen, eerst als studieadviseur en de laatste 8 jaar als studentendecaan. Al die jaren heb ik studenten begeleid bij allerlei verschillende keuzes, zowel individueel als in studiekeuze workshops.
Bij mijn drie studerende kinderen vond ik dat knap lastig. Eigenlijk hebben ze alle drie een heel of een half tussenjaar gehad. Soms gedwongen, soms zelf gekozen.

De rode draad
Een foute keuze bestaat eigenlijk niet. Dat voelt natuurlijk niet altijd zo, maar met elke ervaring bouw je aan je eigen ontwikkeling. Het is de kunst om zicht te krijgen op je ervaringen, je eigen ontwikkeling en je eigen keuzes. Als je de tijd neemt om zo nu en dan eens terug te kijken komen herinneringen boven en kun je met een beetje hulp een rode draad ontdekken.

De twee rode draden in mijn (studie)loopbaan zijn onderwijs en persoonlijke ontwikkeling.
Als studentendecaan zie ik regelmatig studenten die twijfelen of ze wel goed zitten.
– “Ik had iets heel anders verwacht”
– “Ik weet niet of ik de studie wel aan kan”
– “Ik voel me hier niet thuis”
Soms switchen ze al binnen een half jaar, soms halverwege de bachelor en er zijn ook studenten die hun bachelor afronden, maar geen idee hebben welke master ze daarna willen. In de studiekeuze workshops die ik geef is een tussenjaar altijd één van de opties. Er zijn zo veel mogelijkheden.

Ik heb vooral ervaring met jongeren die geïnteresseerd zijn in HBO of WO. Ook heb ik veel ervaring met studenten met een functiebeperking.

tussenjaar decaan Jos Karssies