TussenjaarKenniscentrum

Onafhankelijk en deskundig

Hallo, ik ben Fenna. Ruim 12 jaar was ik decaan in het voortgezet onderwijs ( vwo, havo mavo en vmbo) en nu werk ik als coach in mijn eigen praktijk SENSE YOU. Daar ondersteun ik mensen in het weten wat ze willen ( motieven/ drijfveren) en waar ze goed in zijn ( kwaliteiten) én hoe dat in hun leven en loopbaan past.

Ik heb zelf geen tussenjaar genomen en eerlijk; de eerste jaren als decaan vond ik het idee van een tussenjaar nogal gek. Ik dacht vooral aan de valkuil van nooit meer gaan studeren en ik ging er dus ook vanuit dat studeren voor iedereen de beste route is. Nadat ik me meer ben gaan verdiepen in de mogelijkheden van een tussenjaar zie ik juist veel voordelen van een jaar vol zelfgekozen invulling. Voor je zelfontwikkeling, voor je studievaardigheden, je motivatie. De invulling van een tussenjaar heeft daar zeker invloed op. Bovendien moet een tussenjaar bij jou als persoon passen. Een goede afweging is daarom volgens mij het beste advies 😉

Als decaan merkte ik al dat jezelf goed kennen de belangrijkste stap is naar een succesvolle studie- of loopbaankeuze. Veel informatie over studies of scholen kun je opzoeken maar weten wie jij bent is belangrijk om het plaatje passend te maken. En soms heb je daar méér voor nodig of meer tijd voor nodig dan het LOB programma op school je biedt. Een tussenjaar kan voor jou de manier zijn om erachter te komen wat bij jou past. Of ( laten we dat niet vergeten) om goed voor jezelf te zorgen vóór je gaat studeren.

Als jij hulp nodig hebt bij de afweging doorstuderen of een tussenjaar, of (samen met je ouders) vragen hebt, de voor- en nadelen wilt weten, jouw keuzemogelijkheden wilt bespreken met een onafhankelijk en deskundig iemand dan kun je bij mij terecht. Neem gerust contact op.

tussenjaar decaan Fenna Schrauwen