TussenjaarKenniscentrum

Onafhankelijk en deskundig

Tussenjaar ervaringen en tips van Kars

Kars nam een tussenjaar na zijn vwo-eindexamen in 20119. Hij vertelt: ‘Daar heb ik bewust voor gekozen. Niet om op mijn luie reet te gaan zitten en niks te doen, maar om uit te zoeken wat ik wilde. Ik had wel open dagen bezocht enzo, maar echt geen idee wat ik wilde gaan studeren.

Ik had al een bijbaantje bij een tuinbouwbedrijf en heb gevraagd of ik daar fulltime kon gaan werken en meerdere kanten van het bedrijf leren kennen. En ik heb met veel mensen gepraat. Om zoveel mogelijk verhalen te horen over wat er allemaal mogelijk is.

Met mijn leidinggevende bij het tuinbouwbedrijf had ik de meeste gesprekken. Hij heeft zelf ook gestudeerd en buitenland-ervaring en vond het leuk om mij hierbij te begeleiden. Hij raadde me aan om verschillende dingen in het bedrijf te proberen. Een weekje dit en een weekje dat. Daarover gingen we dan in gesprek. Over hoe ik het vond gaan, en wat ik er leuk aan vond.

Inkomsten tussenjaar

 

 Mijn ouders hielpen mij ook om naar mezelf te kijken. We praatten niet echt over wat ik later wil worden. Zij vroegen naar wat ik nu leuk vind. In mijn tussenjaar ging ik ook naar open dagen. Daar ging ik in gesprek met docenten van specifieke studies. Over wat die precies inhouden. Wat de belangrijkste vakken zijn. En wat je met die studie kunt. Echt doorvragen.’

‘Dit alles heeft mij zeker geholpen om mijn studiekeuze te maken’, zegt Kars. Hij start in september aan bedrijfseconomie bij Erasmus Universiteit Rotterdam. Door veel te werken heeft hij in zijn tussenjaar ook lekker verdiend. Sommigen vrezen dat het lastig is om te gaan studeren als je gewend daaraan bent geraakt. Kars heeft daar weinig last van: ‘Het is natuurlijk even wennen als je naar school gaat dat je inkomsten wat lager zijn. Het is weer aanpassen maar dat lukt bij mij vanzelf. Ook geeft een diploma vaak de mogelijkheid om meer geld te gaan verdienen dan dat je doet in een tussenjaar, dus dan kan je dat als motivatie gebruiken.’

Tips en tussenjaarprogramma

 

 Zijn tips voor als je een tussenjaar neemt en nog niet weet wat je wilt studeren: ‘Ga niet niks doen en ga echt op zoek. Probeer veel dingen en praat met veel mensen.’ Kars’ vader is zo enthousiast over de ontwikkeling die zijn zoon in het tussenjaar heeft doorgemaakt dat hij samen met diens werkgever het Tuinbouw Tussenjaar heeft ontwikkeld.