TussenjaarKenniscentrum

Onafhankelijk en deskundig

Tussenjaar ervaringen en tips van Kim

Ik had vorig schooljaar (2018/2019) een tussenjaar. Ik ben nu 18, studeer voor leraar Nederlands aan Fontys in Tilburg en zit in het eerste jaar. Mijn belangrijkste reden om een tussenjaar te nemen was, dat ik na zes jaar keihard werken op school even toe was aan rust. Ook wist ik nog niet precies wat voor studie ik wilde gaan doen. Om mezelf die stress te besparen om dat vlak voor de eindexamens nog te regelen, koos ik ook voor een tussenjaar.

In mijn tussenjaar ben ik niet gaan reizen, waar veel mensen wel voor kiezen, maar heb ik wel genoeg dingen gedaan om mezelf te ontwikkelen. Ik ben gaan werken en heb heel veel met mijn twee paarden gedaan, waar ik eindelijk weer tijd voor had. Ook heb ik mijn rijbewijs gehaald en heb ik een cursus fotografie gedaan. Natuurlijk heb ik ook veel tijd kunnen besteden aan familie en vrienden en ben ik heerlijk tot rust gekomen.

Ik vond in het begin natuurlijk alles leuk, naar het einde toe begon het werken een klein beetje te vervelen, dit was namelijk kassawerk bij een supermarkt en ik merkte dat ik weer toe was aan meer uitdaging. Maar eigenlijk was dit alleen maar positief, want hierdoor kon ik met veel plezier aan een nieuwe studie beginnen.

 

Assertiever en zelfstandiger

 

Voor mij heeft het tussenjaar mij opgeleverd dat ik ten eerste goed uitgerust was om vol goede moed aan een studie te beginnen, maar vooral merk ik dat ik veel assertiever en zelfstandiger ben geworden. Doordat ik alles wat ik gedaan heb in mijn tussenjaar zelf heb geregeld, merk ik dat ik me steeds zelfverzekerder ben gaan voelen. Dit komt me ook van pas bij mijn studie nu.

Ik zou iedereen zeker een tussenjaar aanbevelen! Zeker om uit te rusten, maar ook om goed te bedenken wat jíj graag wil doen! Doe wat bij jou past, als het je dus helemaal niks lijkt om te gaan reizen, doe dat dan ook niet. Zorg gewoon dat het voor jou een waardevol jaar wordt. Daarbij is het natuurlijk belangrijk om naar adviezen uit je omgeving te luisteren, maar blijf bij jezelf voor wat je keuze wordt. Ik kan er alleen maar positief over mijn tussenjaar.

Wat mijn ouders van mijn tussenjaar vonden? Mijn vader schreef dit stukje zonder mijn stuk gelezen te hebben, dus fijn dat onze mening overeen komt: ‘Wij zijn als ouders van Kim blij dat ze een tussenjaar genomen heeft. Ze heeft in het afgelopen jaar veel zaken gedaan waarvan ze veel van geleerd heeft, ze is ook meer volwassen geworden als voorheen 17-jarige tussen oudere klasgenoten.  Door parttime te werken, het doen van cursussen zoals fotografie en het behalen van haar rijbewijs heeft ze zich verder persoonlijk ontwikkeld. Hierdoor is haar keuze voor de studie leraar Nederlands verder bevestigd en is ze na het tussenjaar met veel overtuiging en plezier begonnen aan haar opleiding.’