TussenjaarKenniscentrum

Onafhankelijk en deskundig

Tussenjaar ervaringen en tips van Dianne

 

Dianne nam een tussenjaar na het afronden van haar bachelorstudie in 2019. Zij schrijft: ‘Tijdens mijn studie Sociologie kwam ik erachter dat dit niet de juiste studie voor mij was. Ik wist echter niet precies wat ik dan wel leuk vond. Daarnaast leek het me leuk om even een pauze te nemen om eens na te denken over wat ik belangrijk vindt in het leven, en wat ik uiteindelijk precies wil gaan doen.

 

 

‘Ik ben de eerste 3 maanden van mijn tussenjaar naar Nieuw-Zeeland geweest, waar ik als au-pair heb gewerkt van 10 hondjes en een gehandicapt meisje, en waar ik met het verdiende geld wat rondgereisd heb. Verder heb ik een maand in de thuiszorg gewerkt om te kijken of dat misschien iets voor mij was. Dit bleek niet helemaal mijn ding te zijn.

Momenteel ben ik werkzaam bij de marketingafdeling van de Radboud Universiteit, waarbij ik heel veel leer op het gebied van communicatie. Hierdoor ben ik erachter gekomen dat ik dat ik dit heel leuk vind, en dat ik graag in die richting verder wil studeren. Mijn plan voor het komende half jaar is om eerst nog wat geld te  verdienen, en om daarna te gaan reizen in Azië.

 

Tussenjaar is soms eenzaam

 

Mijn ouders begrepen in het begin niet waarom ik een tussenjaar wilde gaan doen. Zij wilden graag dat ik zo snel mogelijk mijn studie zou afronden, omdat studeren zo duur is tegenwoordig. Toen ik hen echter uitlegde wat de meerwaarde voor mij was om een tussenjaar te doen, en dat ik al wel echt een plan ervoor had, begrepen ze het gelukkig wel.

Tot nu toe merk ik dat het heel fijn is om een tussenjaar te hebben. Ik voel me over het algemeen veel relaxter, waardoor ik veel ruimte in mijn hoofd heb om na te denken over mijn interesses. Ook is het leuk om de tijd te hebben om dingen te ondernemen die ik altijd al eens wilde doen, zoals het uitproberen van verschillende sporten. De keerzijde is wel dat een tussenjaar soms een beetje eenzaam kan voelen, omdat al je vrienden wel aan het studeren zijn.

Tip 1: Bedenk van tevoren goed na over wat je wil gaan doen in je tussenjaar, maar wees ook niet te bang om hiervan af te wijken.

Tip 2: Denk in mogelijkheden, in plaats van in onmogelijkheden. Er is veel meer mogelijk dan je denkt!’