TussenjaarKenniscentrum

Onafhankelijk en deskundig

Leerplicht en mogelijkheden voor een tussenjaar

 

Ben je nog geen 18 jaar en heb je nog geen diploma havo, vwo of mbo (niveau 2 of hoger) dan val je onder de leerplicht. Je bent dan verplicht om ‘volledig dagonderwijs’ te volgen. In het mbo kun je wel leren en werken combineren in de beroepsbegeleidende leerweg (bbl).

 

Tussenjaar in Mbo of highschool

 

Ben je nog leerplichting maar kun of wil je nog geen studiekeuze maken? Dan is het M-jaar (in Amsterdam), Pitstop Mbo (in Roermond) of YouLab (in Doetinchem) misschien een mogelijkheid voor jou. Ook is het binnen de leerplicht mogelijk om naar een highschool in een ander land te gaan. Jouw school of organisaties die highschool-reizen aanbieden kunnen hierbij helpen.

 

Vrijstelling leerplicht

 

Soms is het mogelijk om vrijstelling te krijgen voor de leerplicht. Hiervoor moet je contact opnemen met de afdeling leerplicht van de gemeente waarin je woont. Een leerplichtambtenaar kijkt dan naar jouw persoonlijke situatie. Naar jouw redenen om een tussenjaar te willen en wat je hierin zou willen doen. Hierbij is het belangrijk dat je een dag- en weekinvulling hebt en dat je vaardigheden opdoet die je helpen om een zelfstandige volwassene te worden en een startkwalificatie te halen. Om deze redenen wordt soms vrijstelling gegeven voor werk of deelname aan een tussenjaarprogramma in Nederland.