TussenjaarKenniscentrum

Onafhankelijk en deskundig

Tussenjaar kosten beperken

 

Tijdens een tussenjaar kun je geen gebruik maken van het leenstelsel voor studiefinanciering. En je krijgt geen ov-kaart. Daarvoor is inschrijving bij een onderwijsinstelling nodig.

Voor een waardevol tussenjaar heb je niet per se veel geld nodig. Hoe kun jij jouw tussenjaar kosten beperken? Hieronder 7 tips.

 

Tip 1: Verdiep je goed in de mogelijkheden voor het invullen van een tussenjaar, ook in coronatijd.

Tip 2: Werken tijdens je tussenjaar is sowieso waardevol. Niet alleen omdat het geld oplevert. Het kan ook je discipline en doorzettingsvermogen vergroten. Of je nu werkt in Nederland of in het buitenland. Dit beperkt het risico dat je straks geen zin hebt in studeren. En door te werken ervaar je wel en niet bij jou past. Dit helpt bij het maken van een studiekeuze.

Tip 3: Kijk eens naar de mogelijkheden van de maatschappelijke diensttijd. En naar andere mogelijkheden voor vrijwilligerswerk in Nederland. Soms is een vrijwilligersvergoeding mogelijk. Hier kun je per uur netto mogelijk meer aan overhouden dan aan werken bij bijvoorbeeld een supermarkt.

Tip 4: Werken in het buitenland kan op verschillende manieren. Bekijk de lijst met organisaties die bemiddelen bij werk in het buitenland. In Europa is er een mooie mogelijkheid voor betaald werken via het European Solidarity Corps.

Tip 5: Je kunt een organisatie betalen om een reis te voor jou te regelen. Zelf een reis regelen kan ook leuk en leerzaam zijn. En zo beperk je jouw tussenjaar kosten.

Tip 6: Kijk tijdig naar mogelijkheden voor beurzen als je op reis wilt. Je kunt zelfs gratis en met zakgeld op reis in Europa en buurlanden in Noord-Afrika en het Midden-Oosten met subsidie van de Europese Unie. Door deel te nemen aan een vrijwilligersproject via Eastpackers of via Stichting Internationale Vrijwilligersprojecten. Kijk ook naar deze informatie over vrijwilligerswerk via het European Solidarity Corps.

Tip 7:: Wil je deelnemen aan een tussenjaarprogramma met begeleiding richting studiekeuze en zijn de kosten een probleem? Dan kom je mogelijk in aanmerking voor een bijdrage uit het Tussenjaarfonds.