TussenjaarKenniscentrum

Onafhankelijk en deskundig

 Stappenplan naar een waardevol tussenjaar

 

Wanneer is een tussenjaar waardevol? Dat hangt af van wat je waardevol vindt. Bij het TussenjaarKenniscentrum vinden we dat een tussenjaar in elk geval meerwaarde heeft als je hierdoor een betere start kunt maken met een studie. Of een voor jou betere andere toekomstkeuze kunt maken. Want (fulltime) studeren is niet altijd mogelijk en niet altijd het best. Het volgende stappenplan helpt met het invullen van een tussenjaar op een manier die voor jou waardevol kan zijn.

tussenjaar stappenplan

STAP 1. Denk na over jouw redenen voor een tussenjaar. Kun je geen studiekeuze maken? Heb je (nog) geen zin in studeren?  Of voel je je hier nog niet klaar voor? Door na te denken over jouw redenen kun je ontdekken wat voor jou waardevolle activiteiten zijn. Een geheel georganiseerde groepsreis kan leuk zijn, maar is mogelijk niet de beste manier om een tussenjaar in te vullen als je zelfstandiger wilt worden voordat je gaat studeren.

STAP 2. Bekijk wat je allemaal zou kunnen doen in een tussenjaar, en mogelijkheden om kosten te beperken.

STAP 3. Laat deze tips aan je ouders lezen. En bekijk de mogelijkheid om samen met hen deel te nemen aan Workshop Tussenjaarplan. Ouders kunnen positieve en negatieve effecten hebben op een tussenjaar. Ook als ze dit helemaal prima vinden. Zij hoeven niet te helpen bij het maken van jouw plan. En ze kunnen ook zonder zich teveel met jou te bemoeien helpen bij het beperken van risico’s.

STAP 4. Bezoek de Tussenjaarbeurs. Daar vind je stands van tientallen organisaties met activiteiten voor in een tussenjaar in binnen- en buitenland. Deskundigen van het TussenjaarKenniscentrum geven er voorlichting over effecten van een tussenjaar en mogelijkheden om risico’s te beperken. Hier kun je ook deelnemen aan Workshop Tussenjaarplan.

STAP 5. Kom je er zelf of met je ouders niet uit? Of heb je vragen tijdens je tussenjaar? Neem dan contact op met een van de tussenjaardecanen van het TussenjaarKenniscentrum.

Goed idee of niet?

Tips van Hermien Miltenburg. Zij is (ouder) voorlichter van Wageningen University en Maastricht University, maker van Studiekeuzekind.nl en bestuurslid van stichting TussenjaarKenniscentrum.