TussenjaarKenniscentrum

Onafhankelijk en deskundig

Risico’s van een tussenjaar beperken

Aan een tussenjaar zijn risico’s verbonden. En aan meteen doorstuderen ook.  Op Nederlandse hogescholen stopt gemiddeld bijna 1 op de 3 studenten in het eerste jaar met een studie. Op universiteiten ongeveer 1 op 5. Dit levert niet alleen financiële schade op, maar vaak ook emotionele schade.

De meeste risico’s van een tussenjaar zijn flink te beperken door een goede voorbereiding. Daarnaast kun je op verschillende manieren bepaalde risico’s verder beperken. Namelijk:

tussenjaar risico

Nog steeds niet weten wat je wilt studeren

 

Ruim de helft van de scholieren die een tussenjaar nemen, doet dit vanwege twijfel over studiekeuze. En meer dan een derde kiest daarna  een ander studie dan daarvoor gedacht. Omdat een goede studiekeuze meestal niet uit de lucht komt vallen, is het belangrijk om in dat jaar bezig te blijven met oriënteren op een studie.

Teveel verveling

 

Verveling hoort bij bijna elk tussenjaar. Een beetje is niet erg. Dit kan positieve effecten hebben. Bijvoorbeeld tot rust komen en nieuwe ideeën krijgen. Teveel verveling kan ervoor zorgen dat je in een flinke dip terechtkomt. Om dit te voorkomen is het goed als je zoveel mogelijk zelf gaat betalen in je tussenjaar. Dat maakt dat je zoveel mogelijk gaat werken. Dit is misschien niet altijd leuk, maar helpt wel tegen verveling en levert geld op om leuke dingen mee te doen. Werken kan ook zorgen voor motivatie om verder te gaan studeren: als je merkt dat een tijd lang veel werken niet leuk is en/of je inhoudelijk interessantere dingen wilt gaan doen. Het kan helpen bij het maken van een studiekeuze; als je door verschillende soorten werkzaamheden merkt wat je leuk vindt en goed kunt. En het kan goed zijn voor je zelfstandigheid, discipline en doorzettingsvermogen. Ook waardevol als je daarna gaat studeren.

 

Moeite met oppakken studieritme

 

‘Natuurlijk is het lastig om weer een studieritme op te pakken na een tussenjaar, maar dat is het ook na een lange vakantie. De meeste studenten zijn na een paar weken weer gewend aan studeren. Het is wel belangrijk dat de student écht de goede studie heeft gekozen’, aldus (ouder)voorlichter van Wageningen University en bestuurslid van het TussenjaarKenniscentrum Hermien Miltenburg. Lees hier haar tussenjaar-tips.

 

Geen zin meer in studeren

 

Uit onderzoek blijkt dat jongeren na een tussenjaar doorgaans meer gemotiveerd zijn om te studeren. Ongeveer 10% van de jongeren die een tussenjaar nemen start een jaar later niet met een studie in het hoger onderwijs. Het aantal jongeren met twee of meer tussenjaren voorafgaand aan een studie neemt toe, blijkt uit cijfers van DUO. Dit kan komen door twijfel over de studiekeuze. Of doordat je wilt blijven werken of reizen.  Lees hier hoe je dit risico kunt beperken.

 

Omgekeerde cultuurschok

 

Een periode in een andere cultuur leven kan leuk en leerzaam zijn. Merk je dat je daarna moeite hebt om thuis je draai weer te vinden, dan heb je misschien last van een omgekeerde cultuurschok. Dit komt vaak doordat je andere andere dingen belangrijk bent gaan vinden. En dit kan best lastig zijn. Bijvoorbeeld in omgang met leeftijdgenoten. Of bij het weer oppakken van een studieritme. Contact met anderen die een vergelijkbare ervaring hebben kan dan fijn zijn. Diverse aanbieders van reizen hebben hiervoor terugkomdagen. Voor hulp hierbij kun je ook contact opnemen met onze tussenjaardecanen.