TussenjaarKenniscentrum

Onafhankelijk en deskundig

Risico’s van een tussenjaar beperken

Aan een tussenjaar zijn risico’s verbonden. En aan meteen doorstuderen ook.  Op Nederlandse hogescholen stopt gemiddeld bijna 1 op de 3 studenten in het eerste jaar met een studie. Op universiteiten ongeveer 1 op 5. Dit levert niet alleen financiële schade op, maar vaak ook emotionele schade.

De meeste risico’s van een tussenjaar zijn flink te beperken door een goede voorbereiding. Daarnaast kun je op verschillende manieren bepaalde risico’s verder beperken. Namelijk:

 

Nog steeds niet weten wat je wilt studeren

 

Ruim de helft van de scholieren die een tussenjaar neemt, doet dit vanwege twijfel over studiekeuze. En meer dan een derde kiest daarna  een ander studie dan daarvoor gedacht. Omdat een goede studiekeuze meestal niet uit de lucht komt vallen, is het belangrijk om in dat jaar bezig te blijven met oriënteren op een studie.

Teveel verveling

 

Verveling hoort bij bijna elk tussenjaar. Een beetje verveling is niet erg. Dit kan positieve effecten hebben. Bijvoorbeeld een beetje tot rust komen en nieuwe ideeen krijgen. Teveel verveling kan ervoor zorgen dat je in een flinke dip terechtkomt. Om dit te voorkomen is het goed als je zoveel mogelijk zelf gaat betalen in je tussenjaar. Dat maakt dat je zoveel mogelijk gaat werken. Dit is misschien niet altijd leuk, maar helpt wel tegen verveling. Het kan goed zijn voor je zelfstandigheid, discipline en doorzettingsvermogen. En zorgen voor motivatie om te gaan studeren.

 

Moeite met oppakken studieritme

 

‘Natuurlijk is het lastig om weer een studieritme op te pakken, maar de meeste studenten zijn na een paar weken weer gewend aan studeren. Het is wel belangrijk dat de student écht de goede studie heeft gekozen’, aldus ambassadeur ouderbetrokkenheid van de Vereniging voor begeleiders in het vo en mbo NvS-NvL en oudervoorlichter van Wageningen University Hermien Miltenburg. Lees hier haar tussenjaar-tips.

 

Geen zin meer in studeren

 

Uit onderzoek blijkt dat jongeren na een tussenjaar doorgaans meer gemotiveerd zijn om te studeren. Ongeveer 10% van de jongeren die een tussenjaar nemen start een jaar later niet met een studie in het hoger onderwijs. Het aantal jongeren met twee of meer tussenjaren voorafgaand aan een studie neemt toe, blijkt uit cijfers van DUO. Dit kan komen door twijfel over de studiekeuze. Of doordat je wilt blijven werken of reizen.  Lees hier hoe je dit risico kunt beperken.

 

Omgekeerde cultuurschok

 

Als je een periode in het buitenland bent geweest, kun je daarna andere dingen belangrijk vinden daarvoor. Dat kan best lastig zijn. Bijvoorbeeld in omgang met leeftijdgenoten. Of bij het weer oppakken van een studieritme. Contact met anderen die een vergelijkbare ervaring hebben kan dan fijn zijn. Diverse aanbieders van tussenjaar-reizen hebben hiervoor terugkomdagen.

Workshop Tussenjaarplan

tussenjaar voorbereiden in Workshop Tussenjaarplan

Overweeg je een tussenjaar? Om dit voor jou een goed jaar te maken is het niet alleen nodig dat je op de hoogte bent van de mogelijkheden om dit te kunnen invullen. In Workshop Tussenjaarplan maak je hiervoor een persoonlijk plan. Onder deskundige begeleiding. Je kunt hier alleen aan deelnemen samen met tenminste 1 van je ouders. Zij hoeven jou niet te helpen met je plan, maar krijgen in deze workshop aparte informatie en opdrachten. Om ervoor te zorgen dat ze je goed kunnen steunen bij jouw tussenjaar. Zonder zich er teveel mee te bemoeien.