TussenjaarKenniscentrum

Onafhankelijk en deskundig

Studiekeuze maken tijdens een tussenjaar

Een van de grootste risico’s van een tussenjaar is dat je daarna nog niet weet wat je wilt studeren. Of alsnog een niet goed gefundeerde keuze maakt. Meer dan een derde van de jongeren die een tussenjaar nemen kiest een andere studie dan daarvoor gedacht. Hier lees je waar je informatie en hulp kunt krijgen om een goed gefundeerde studiekeuze te maken.

tussenjaar en studiekeuze

Websites en boeken

 

Op verschillende websites staat waardevolle informatie die helpt bij het maken van een studiekeuze. Studiekeuze123 geeft onafhankelijke informatie en tips. Dit is opgezet door de instellingen voor hoger onderwijs, studenten en het ministerie van onderwijs. Kijk voor waardevolle informatie, tips en de mogelijkheid om vragen te stellen ook op het blog Studiekeuzekind. Andere websites met informatie voor studiekeuze en tips zijn o.a. Studiekeuze eZine en TKMST.nl.

Er zijn ook verschillende boeken die je kunnen helpen. Zoek bij bol.com op het woord ‘studiekeuze’ en je vindt er een aantal. Informatie over het maken van een goed gefundeerde studiekeuze vind je ook in gratis digitale gids Studiesucces en tussenjaar: kansen en gevaar. Het gratis Studiekeuze Stripboek is zowel nuttig voor jongeren als voor ouders die hun kind hierbij willen begeleiden. Een ander boek voor ouders is Coach je kind bij toekomstkeuzes.

Hulp bij studiekeuze

 

Als je andere hulp wilt bij je studiekeuze kun je die in je tussenjaar mogelijk nog krijgen van je voormalige decaan of studieloopbaanbegeleider van je oude school. Voor individuele hulp kun je ook zoeken naar een goede studiekeuzecoach in jouw regio of contact opnemen met een van de tussenjaardecanen van het TussenjaarKenniscentrum. En op verschillende plekken in Nederland kun je deelnemen aan tussenjaarprogramma’s. Hier krijg je met een groep leeftijdsgenoten coaching bij persoonlijke ontwikkeling en richting studiekeuze.

TIP: Tijdens een tussenjaar kun je op verschillende plekken in Nederland deelnemen aan pre-univerisity college’s. Net als (online)proefstuderen en meeloopdagen kan dit een mooie manier zijn om te ervaren hoe een studie bevalt.

 

Inschrijving hoger onderwijs

 

Houd bij de planning van de invulling van je tussenjaar rekening met de inschrijfprocedure voor een opleiding in het hoger onderwijs. De deadline voor inschrijving voor studies met een selectieprocedure is 15 januari. Voor overige studies in het hoger onderwijs is dat 1 mei. Wat je moet doen om te worden aangenomen verschilt per opleiding.