TussenjaarKenniscentrum

Onafhankelijk en deskundig

Studiekeuze maken tijdens een tussenjaar

Het is belangrijk om in een tussenjaar verder te oriënteren op een studiekeuze. Omdat een goede studiekeuze meestal niet uit de lucht komt vallen. En omdat meer dan een derde van de scholieren die een tussenjaar neemt daarna een andere studie kiest dan daarvoor gedacht.

Het blog Studiekeuzekind geeft veel goede tips voor het maken van een studiekeuze. Onder meer over hoe ouders hierbij kunnen helpen. Hier is gratis het Studiekeuze Stripboek te downloaden van oudervoorlichter van Wageningen University en ouderambassadeur van de Nederlandse Vereniging van Schooldecanen en Leerlingbegeleiders NVSNVL Hermien Miltenburg.

tussenjaar en studiekeuze

Als je extra hulp wilt, kun je aankloppen bij de decaan of studieloopbaanbegeleider van je oude school. Mogelijk kan en wil die je helpen tijdens je tussenjaar. Je kunt op zoek gaan naar een goede studiekeuzeprofessional voor individuele begeleiding. En op verschillende plekken in Nederland kun je deelnemen aan tussenjaarprogramma’s waarin je met een groep leeftijdsgenoten coaching krijgt bij persoonlijke ontwikkeling en richting studiekeuze.

Tijdens je tussenjaar kun je op verschillende plekken in Nederland deelnemen aan pre-univerisity college’s. Net als (online)proefstuderen en meeloopdagen kan dit een mooie manier zijn om te ervaren hoe een studie bevalt.

 

Tussenjaar en decentrale selectie

 

Bij sommige studies met een decentrale selectie maak je minder kans om geselecteerd te worden als je een tussenjaar hebt gehad.  Maar een tussenjaar en de activiteiten die je daarin hebt ondernomen kan ook helpen om aangenomen te worden bij een studie. Dit verschilt per studie en instelling. Vraag hiernaar bij de betreffende studie.

Vanwege de inschrijfprocedure voor een opleiding in het hoger onderwijs is het aan te raden een reis naar het buitenland te plannen aan het begin van je tussenjaar. De deadline voor inschrijving voor studies met een decentrale selectie is 15 januari. Voor overige studies in het hoger onderwijs is dat 1 mei. Veel hogescholen en universiteiten hebben activiteiten waar je voor inschrijving verplicht aan moet deelnemen.