TussenjaarKenniscentrum

Onafhankelijk en deskundig

Studiekeuze maken tijdens een tussenjaar

Het is belangrijk om in een tussenjaar verder te oriënteren op een studiekeuze. Omdat een goede studiekeuze meestal niet uit de lucht komt vallen. En omdat meer dan een derde van de scholieren die een tussenjaar nemen daarna een andere studie kiest dan daarvoor gedacht.

Studiekeuze123 geeft onafhankelijke tips voor het maken van een studiekeuze en informatie over studies in het hoger onderwijs. Nuttige informatie en tips zijn ook te vinden bij Studiekeuze eZine en TKMST.nl. En kijk voor tips en de mogelijkheid om vragen te stellen ook op het blog Studiekeuzekind.

tussenjaar en studiekeuze

 

Hulp bij studiekeuze

 

Als je hulp wilt bij je studiekeuze, kun je die in je tussenjaar mogelijk nog krijgen van je voormalige decaan of studieloopbaanbegeleider van je oude school. Voor individuele hulp kun je ook zoeken naar een goede studiekeuzecoach in jouw regio of contact opnemen met een van de tussenjaardecanen van het TussenjaarKenniscentrum. En op verschillende plekken in Nederland kun je deelnemen aan tussenjaarprogramma’s. Hier krijg je met een groep leeftijdsgenoten coaching bij persoonlijke ontwikkeling en richting studiekeuze.

TIP: Tijdens een tussenjaar kun je op verschillende plekken in Nederland deelnemen aan pre-univerisity college’s. Net als (online)proefstuderen en meeloopdagen kan dit een mooie manier zijn om te ervaren hoe een studie bevalt.

 

Tussenjaar en inschrijving hoger onderwijs

 

Bij sommige studies met een decentrale selectie maak je minder kans om geselecteerd te worden als je een tussenjaar hebt gehad.  Maar een tussenjaar en de activiteiten die je daarin hebt ondernomen kan ook helpen om aangenomen te worden bij een studie. Dit verschilt per studie en instelling. Vraag hiernaar bij de betreffende studie.

Houd bij de planning van een reis rekening met de inschrijfprocedure voor een opleiding in het hoger onderwijs. De deadline voor inschrijving voor studies met een decentrale selectie is 15 januari. Voor overige studies in het hoger onderwijs is dat 1 mei. Veel hogescholen en universiteiten hebben activiteiten waar je voor inschrijving verplicht aan moet deelnemen.