TussenjaarKenniscentrum

Onafhankelijk en deskundig

Workshop Tussenjaarplan

Voor scholieren die overwegen een tussenjaar te nemen na havo, vwo of mbo en voor de invulling hiervan een persoonlijk plan willen maken. Met als kader de toekomstige studiekeuze. En voor hun ouders. Duur: ongeveer 1,5 uur. Inhoud:

  • Informatie over mogelijke invullingen, effecten en risico’s van een tussenjaar.
  • Opdrachten om uit te zoeken wat voor jou de best mogelijke invulling kan zijn.
  • Jij en je ouders gaan aan de slag met jullie wensen en twijfels bij een tussenjaar.
  • Opdrachten voor het persoonlijk tussenjaarplan. Dit kan thuis verder worden uitgewerkt.

Ouders krijgen in deze workshop aparte informatie en opdrachten om ervoor te zorgen dat ze hun kind bij het tussenjaar goed kunnen begeleiden. Zonder zich er teveel mee te bemoeien.

Vanuit het TussenjaarKenniscentrum wordt deze workshop af en toe aangeboden met open inschrijving. Gegeven door drs. Daniёlle Vogels, jongerencoach gespecialiseerd in studiekeuzebegeleiding, oprichter van het TussenjaarKenniscentrum en bedenker van deze workshop. Deelname kost € 35,- per gezin. Na de zomervakantie worden hiervoor weer data en plaatsen gepland. Als je hiervan bericht wilt krijgen kun je dat hier laten weten.

Steeds meer scholen bieden deze workshop aan. Lees hier hoe Workshop Tussenjaarplan op school kan worden gegeven.

Exclusief live!

Workshop Tussenjaarplan kun je niet online volgen. Onder meer omdat je hierin met je ouders in gesprek gaat over jullie wensen en twijfels bij het tussenjaar. Wees gerust: dit duurt maar een kwartiertje en gebeurt aan de hand van opdrachten die preek-neigingen en verdedigings-tactieken overbodig maken. Dit is een onmisbaar onderdeel van deze 1,5 uur durende workshop. Omdat dit een waardevolle basis is voor een goed tussenjaar.

Reacties

Ik vond het gedeelte dat je eerst apart moest gaan zitten en daarna met je ouders moest gaan vergelijken erg goed, omdat je dit thuis nooit zo zou doen en nu schrijf je precies op wat jezelf wil!

een scholier

Wat een geslaagde workshop! Veel info, kritische vragen, humor en ouders en leerlingen die onafhankelijk van elkaar soms best lastige vragen moesten beantwoorden. Luisteren naar elkaars wensen en twijfels. Ik denk dat ouders en kinderen dichter bij elkaar zijn gekomen. En misschien niet alleen t.a.v het onderwerp. Er werd echt gepraat met elkaar. En dat is misschien bij een aantal gezinnen lang niet gebeurd. Een TOP-avond dus. Het was er eentje om volgend jaar weer op de agenda te zetten. Heb er zelf, als loopbaanbegeleider, ook veel aan gehad!’

Decaan Hanneke Heinen van het Isendoorn College in Warnsveld

De workshop heeft ons meer opgeleverd dan we vooraf hadden gedacht. Mijn zoon had er nl. helemaal geen zin in en is onder lichte dwang meegegaan. Maar tot mijn grote verrassing gaf hij na afloop aan dat hij het toch zinnig had gevonden en het hem had verrast dat we toch over veel dingen hetzelfde dachten. Ik ben blij dat hij er nu meer over nadenkt hoe hij een eventueel tussenjaar gaat invullen.

een vader

Een echte doe-workshop waarbij je na het volgen van deze avond een concreet plan hebt waar zowel jijzelf als je ouders achter kunnen staan.

Studieloopbaanbegeleider aan Hogeschool Arnhem Nijmegen en voormalig decaan van het Dominicus College in Nijmegen Ruben Piek

Ik vond de avond erg nuttig en ben ook tot nieuwe conclusies gekomen over waar mijn twijfels nog liggen, waar ik eerst nooit over na had gedacht, dus dat vond ik erg fijn.

een scholier

Bedankt voor de leuke, nuttige en informatieve avond. Het was het geld méér dan waard.

een moeder