TussenjaarKenniscentrum

Onafhankelijk en deskundig

Tussenjaar Workshops ook online

 

Het TussenjaarKenniscentrum biedt onderstaande 3 workshops aan. Omdat er ook in Coronatijd veel mogelijkheden zijn voor een waardevolle en leuke invulling van een tussenjaar. Omdat de beste invulling van een tussenjaar voor iedereen anders is. En omdat een goede voorbereiding risico’s helpt beperken.

Lees hoe deze workshops voor en door onderwijsinstellingen kunnen worden gegeven. En lees wat schooldecanen hiervan vinden. De Rijksoverheid verwijst alle gebruikers van de tool Tussenjaar nemen: wat moet ik regelen naar deze workshops.

LET OP: Deze workshops kun je alleen samen met tenminste 1 ouder volgen. In het blauwe blok hieronder lees je waarom.

1. Workshop Studiesucces en Tussenjaar (1 uur). Voor havo- en vwo-scholieren en mbo-studenten die hun kans op studiesucces in het hoger onderwijs zo groot mogelijk willen maken. Hierin krijg je informatie en opdrachten over verschillende benodigdheden voor succesvol studeren in het hoger onderwijs; over hoe jij deze kunt verzamelen en versterken, en hoe een tussenjaar voor jou risico’s en kansen kan opleveren.

2. Workshop Tussenjaarplan (1,5 uur). Voor havo- en vwo-scholieren en mbo-studenten die een tussenjaar goed willen voorbereiden. Hierin krijg je informatie en opdrachten die je helpen een tussenjaar in te vullen op de voor jou persoonlijk beste manier, de risico’s hierbij te beperken en jouw persoonlijke tussenjaarplan te realiseren.

3. Workshop Tussenjaarplan voor studiestakers (1,5 uur). Voor wie is gestopt of overweegt te stoppen met zijn of haar studie. In deze workshop krijg je informatie en opdrachten die je helpen om de rest van het collegejaar op een voor jou waardevolle manier in te vullen. Zodat je daarna een goede nieuwe studiestart kunt maken.

 

 

Data open inschrijving

 

Kun jij deze workshops niet volgen op of via jouw onderwijsinstelling? Doe dan mee aan een online versie met open inschrijving. Deze worden gegeven door oprichter van het TussenjaarKenniscentrum, jongerencoach gespecialiseerd in studiekeuzebegeleiding en bedenker van deze workshops Daniëlle Vogels. Deze starten om 20.00 uur en duren tot ongeveer 21.30 uur (afhankelijk van vragen). Deelname kost € 35,- voor jongere en ouder(s) samen.

  • Online workshop Tussenjaarplan is op donderdagavond 12 november, daarvoor kun je hier inschrijven. En op donderdagavond 17 december, daarvoor kun je hier inschrijven.
  • Online workshop Tussenjaarplan voor studiestakers is op donderdagavond 19 november, daarvoor kun je hier inschrijven. En op maandagavond 21 december, daarvoor kun je hier inschrijven.

Exclusief met ouders!

Bovenstaande workshops kun je alleen samen met tenminste 1 ouder volgen. En liefst met 2. Bij een online versie kunnen ouders eventueel vanaf een andere locatie inloggen. Zij hoeven jou niet te helpen bij het maken van de keuze voor een tussenjaar of doorstuderen, of bij de invulling van jouw tussenjaar. Maar zij kunnen hierop – ook zonder opzet en misschien zonder het te merken – grote invloed hebben. Zowel positief als negatief. Ook als jij weinig contact met hen hebt. In deze workshops krijgen zij informatie en opdrachten die hen in staat stellen om jou hierbij te helpen zonder zich met jouw keuzes te bemoeien.

Peter, docent in het hoger onderwijs en vader van Kim, vreesde voor een verloren jaar toen zij na haar eindexamen in 2018 een tussenjaar wilde. In dit filmpje vertelt hij aan oprichter van het TussenjaarKenniscentrum Daniëlle Vogels hoe hij hiernaar anders ging kijken toen hij samen met zijn dochter deelnam aan Workshop Tussenjaarplan. En hoe hij hier 2 jaar later naar kijkt. Bekijk hier filmpjes waarin zijn dochter Kim en andere jongeren vertellen over hun tussenjaar.

Meer reacties

Wat een geslaagde workshop! Veel info, kritische vragen, humor en ouders en leerlingen die onafhankelijk van elkaar soms best lastige vragen moesten beantwoorden. Luisteren naar elkaars wensen en twijfels. Ik denk dat ouders en kinderen dichter bij elkaar zijn gekomen. En misschien niet alleen t.a.v het onderwerp. Een TOP-avond dus. Het was er eentje om volgend jaar weer op de agenda te zetten. Heb er zelf, als loopbaanbegeleider, ook veel aan gehad!’

Senior adviseur onderwijs bij ImpactYou en voormalig decaan van het Isendoorn College in Warnsveld Hanneke Heinen

Een echte doe-workshop waarbij je na het volgen van deze avond een concreet plan hebt waar zowel jijzelf als je ouders achter kunnen staan.

Studieloopbaanbegeleider aan Hogeschool Arnhem Nijmegen en voormalig decaan van het Dominicus College in Nijmegen Ruben Piek

Ik vond het gedeelte dat je eerst apart moest gaan zitten en daarna met je ouders moest gaan vergelijken erg goed, omdat je dit thuis nooit zo zou doen en nu schrijf je precies op wat jezelf wil!

een scholier

De workshop heeft ons meer opgeleverd dan we vooraf hadden gedacht. Mijn zoon had er nl. helemaal geen zin in en is onder lichte dwang meegegaan. Maar tot mijn grote verrassing gaf hij na afloop aan dat hij het toch zinnig had gevonden en het hem had verrast dat we toch over veel dingen hetzelfde dachten. Ik ben blij dat hij er nu meer over nadenkt hoe hij een eventueel tussenjaar gaat invullen.

een vader

Ik vond de avond erg nuttig en ben ook tot nieuwe conclusies gekomen over waar mijn twijfels nog liggen, waar ik eerst nooit over na had gedacht, dus dat vond ik erg fijn.

een scholier

Bedankt voor de leuke, nuttige en informatieve avond. Het was het geld méér dan waard.

een moeder