TussenjaarKenniscentrum

Onafhankelijk en deskundig

Leuke dingen doen? Spanning en avontuur? Jezelf ontwikkelen en werken aan je toekomst? In een tussenjaar kan het allemaal. Veel geld heb je hiervoor niet per se nodig. Dit kan ook in Coronatijd, en zelfs tijdens een lockdown. Bijvoorbeeld door te gaan ondernemen. Onderstaand artikel is geschreven door oprichter Michiel Wismans van de Nederlandse Ondernemers Academie. Dit is een van de 19 organisaties die live infosessies verzorgen bij de online TussenjaarBeurs op maandagavond 14 december.

Starten met een onderneming hoeft niet veel geld te kosten. De Kamer van Koophandel biedt veel gratis hulp bij het starten van een onderneming. Ambitieuze meiden en jonge vrouwen tussen 15 en 24 jaar kunnen zich gratis inschrijven door de Young Lady Business Academy.

Kijk ook naar tips voor andere waardevolle mogelijkheden om een tussenjaar in de vullen in Coronatijd. Risico’s van een tussenjaar kun je beperken door je hierop goed voor te bereiden. Hiervoor biedt het TussenjaarKenniscentrum  aanvullend op de TussenjaarBeurs online Workshop Tussenjaarplan.

 

 Ondernemen in je tussenjaar?

 

 Misschien is het niet het eerste waar je aan denkt, maar weet je dat een tussenjaar een uitgelezen kans is om je eigen onderneming te starten?

Waarom zou ik gaan ondernemen?

Bij het starten van een business, krijg je te maken met alle facetten van het ondernemen. Marketing, financiën, netwerken, inkoop, sales etc. Dat maakt het starten van een eigen bedrijf ideaal om te ontdekken wat je leuk vindt. Je leert veel over jezelf en de wereld van het zaken doen.

Wat voor bedrijf zou ik dan kunnen starten?

Webshop, social media bureau, evenementenorganisatie, studentenuitzendbureau, interieurstyling, trendwatcher, klusjesservice, tuinonderhoud, cateringservice, smartphonereparateur, computerhelpdesk. Dit zijn maar een paar voorbeelden van ondernemingen die je zonder grote investeringen kunt starten. Vaak denken mensen dat ze eerst dat geniale idee moeten hebben om een onderneming te starten. Zonde, als je wacht op dat ene idee start je waarschijnlijk nooit. Je kan beter kijken naar wat jij leuk vindt en gewoon beginnen. Als je ermee aan de gang gaat, merk je vanzelf wat werkt en wat niet. Je plan bijstellen mag!

Wat als je business geen succes wordt?

No worries dat gebeurt de meeste ondernemers wel eens, maar dan heb je in ieder geval wel veel geleerd. Je hebt waarschijnlijk scherper wat je wilt doen na je studie. Misschien vind je het ondernemen wel superleuk en ga je gericht op zoek naar een studie die daarop aansluit. Bij een vervolgstudie kan je sowieso de theorie veel beter aan de praktijk kan verbinden, als je daarvoor iets voor jezelf bent begonnen. Oftewel, je weet waarvoor je leert!

Wat als het wel lukt?

Ja, er is natuurlijk een reële kans dat je bedrijfje wel gaat lopen. Misschien kies je er dan wel voor om na je tussenjaar full time te gaan ondernemen. Of je gaat het ondernemen en studeren combineren. Dan heb je in ieder geval een leuke bijverdienste bij je studie, waarschijnlijk leuker dan pizza’s bezorgen 🙂

Spannend?

Hoe gaat je business eruit zien? Welke stappen moet ik zetten? Hoe vind ik klanten? Je zal zien, bij het ondernemen is het op gang komen het moeilijkst. Het blijft niet bij plannen maken, je moet echt dingen gaan DOEN. Dat maakt het uitdagend en leerzaam. Spannend? Zeker! Daarom geeft ondernemen juist zoveel voldoening.

Je hoeft het niet alleen te doen.

Ondernemen doe je zelf, maar zeker niet alleen. De meest succesvolle ondernemers laten zich door de juiste mensen adviseren. Wie weet ken je ondernemende mensen die je graag op weg helpen, gewoon vragen. Of je volgt het ondernemersprogramma van de Nederlandse Ondernemers Academie. In het programma van 3 maanden word je meegenomen in alle facetten van het ondernemerschap. Vanaf je eerste idee tot je eerste factuur, niet in theorie maar in praktijk, want je gaat bouwen aan je eigen business. Onderweg krijg je tips en inspiratie van echte succesvolle ondernemers en ga je vooral heel veel leuke, nieuwe dingen DOEN!

Kortom, ondernemen is een kwestie van DOEN en gewoon beginnen. Succes met je eigen business!