TussenjaarKenniscentrum

Onafhankelijk en deskundig

‘Niet iedereen weet wat een tussenjaar is en wat je daarin zou kunnen doen’, weet Achraf El Hajouti. Hij was tot voor kort bestuurslid van de Nationale Jeugdraad (NJR) en werkt nu bij het Jeugdjournaal. In dit artikel legt hij uit waarom het belangrijk is dat scholen hierover meer voorlichting gaan geven. Aan álle leerlingen én hun ouders.

Lees ook de verhalen van  onderwijsprofessional Mohammed en student Ali

 

Een verspild jaar!?

”‘Ik was 16 toen ik havo-eindexamen deed en had geen idee wat ik wilde gaan doen. Van een tussenjaar had ik nooit gehoord. Op mijn school vertelden ze daar niks over. En niemand in mijn omgeving nam een tussenjaar. Als dit door school wel was genoemd als mogelijkheid, maar zonder verdere uitleg, zouden onze ouders het hebben gezien als een verspild jaar.

Zij zijn naar Nederland gekomen en hadden niet de mogelijkheid om hier te studeren. Ze vinden het heel belangrijk dat hun kinderen dat wel doen.’

Lees gratis e-gids ‘Studiesucces en tussenjaar’

 

‘Voor mij persoonlijk was het denk ik heel goed geweest als ik na mijn eindexamen een jaar verschillende dingen had kunnen doen om te kunnen ontdekken wat ik leuk vind en waar ik goed in ben. Bijvoorbeeld door mee te doen aan MDT-projecten.’

 

tussenjaar artikel Achraf

Studeren enige optie

 

Achraf zag geen andere optie dan te gaan studeren na het behalen van zijn havodiploma. ´Ik schreef me in voor commerciële economie, sportmarketing en management. Omdat dat een redelijk brede opleiding is. En ik vond sporten leuk. Ik haalde bijna alle studiepunten, maar na een jaar ben ik gestopt. De opleiding vond ik niet leuk genoeg en ik wist niet wat ik wilde.

Omdat studeren gewoon iets was wat ik hoorde te doen, schreef ik me in voor bedrijfskunde. Daar stopte ik na een jaar mee omdat ik het echt te saai vond. Na weer verder kijken en een aantal studiekeuzetests koos ik voor communicatie aan Hogeschool Rotterdam. Dat beviel wel goed. Deze opleiding heb ik afgelopen jaar afgerond.

 

Ontdekken waar je goed in bent

 

Na mijn afstuderen deed ik mee aan het Sprint-project van de NJR, ook een MDT-project . En daarna werkte ik voor deze raad als bestuurslid media en communicatie. Ik vind het belangrijk dat jongeren een stem krijgen en gehoord worden door volwassenen die beslissingen voor hen nemen. En ik vind het mooi dat NJR jongeren laat ontdekken waar ze goed in zijn, door zo’n project als Sprint.

Ik denk niet dat iedereen een tussenjaar nodig heeft. Maar het is wel belangrijk dat alle jongeren en hun ouders informatie krijgen over wat een tussenjaar is en wat je daarin zou kunnen doen. Want het vergroot kansenongelijkheid als alleen jongeren met ouders die daar kennis en middelen voor hebben allerlei dingen kunnen doen in zo’n jaar.’