TussenjaarKenniscentrum

Onafhankelijk en deskundig

Komende week is de Nationale Tussenjaarbeurs. Waarom is er ook een workshop Tussenjaarplan? En wat is het verschil tussen deze twee? Omdat ik dit vaak uitleg aan scholieren, ouders en onderwijsprofessionals nu een artikel hierover.

Het goed invullen van een tussenjaar kun je vergelijken met het maken van een goede studiekeuze. Als je weet elke studies er allemaal zijn, weet je nog niet welke het best bij jou past. Hetzelfde geldt voor invullen van een tussenjaar. Goed op de hoogte zijn van de mogelijkheden in binnen- en buitenland betekent niet automatisch dat je weet wat voor jou de beste invulling is.

De Nationale Tussenjaarbeurs kun je vergelijken met een studiekeuzebeurs of – bijeenkomst. Die biedt stands en informatiesessies over tientallen mogelijkheden voor invulling van een tussenjaar. In binnen- en buitenland. Ook zonder hoge kosten.

Misschien hebt je dit al gemerkt bij een studiekeuzebijeenkomst: hier kun je veel waardevolle informatie krijgen, maar dit brengt je niet per se dichter bij een keuze. Onafhankelijke informatie en tips voor het maken van een goede studiekeuze vind je op Studiekeuze123 en Studiekeuzekind.

 

Tussenjaar invullen: wat is goed voor jou?

 

Ontdekken wat voor jou een goede invulling van een tussenjaar is, begint net als het maken van een goede studiekeuze met kijken naar jezelf. Waar heb jij echt zin in? En wat is goed voor jouw ontwikkeling? Als je dat weet, kun je gericht zoeken naar welke studies of activiteiten in een tussenjaar bij jou passen.

In workshop Tussenjaarplan krijg je informatie en opdrachten die hierbij helpen. En die ook helpen om risico’s van een tussenjaar te beperken. Aan deze workshop kun je alleen meedoen samen met tenminste 1 ouder. Niet omdat je ouders moeten helpen bij het maken van jouw tussenjaarplan hoor. Zij krijgen aparte opdrachten en informatie om er juist voor te zorgen dat ze zich hier niet teveel mee bemoeien. Want je kunt je natuurde meest krachtige keuzes maak je zelf.

 

Hoe weet ik dit?

 

Voor als je je afvraagt wie ik ben en hoe ik dit weet, nog even dit. Ik heet Daniëlle Vogels. Dertig jaar geleden had ik zelf een tussenjaar na mijn vwo-examen, voorafgaand aan een studie bij de Radboud Universiteit. Ik ben oprichter/directeur-bestuurslid van het TussenjaarKenniscentrum (dat de Nationale Tussenjaarbeurs organiseert), jongerencoach gespecialiseerd in studiekeuzebegeleiding en bedenker van workshop Tussenjaarplan, die via een heleboel scholen te volgen is.