TussenjaarKenniscentrum

Onafhankelijk en deskundig

Iris heeft een tussenjaar na haar bachelor. Dit is haar tweede tussenjaar. Na het eerste jaar communicatiewetenschap stopte ze met die studie. Het tussenjaar dat daarop volgde, vond ze vreselijk. ‘Het voelde alsof ik stilstond’, vertelt ze. Vier jaar later kijkt Iris daar heel anders naar. Ze heeft nu bewust gekozen voor een tussenjaar voordat ze aan een master geneeskunde begint.

Bekijk hier het ‘Stappenplan naar een waardevol tussenjaar’

Iris oriënteerde zich goed voordat ze haar eerste studiekeuze maakte, vertelt ze. ´Ik bezocht een heleboel open dagen en ging proefstuderen. Maar al na de eerste week wist ik dat ik wilde stoppen. Ondanks de goede voorbereiding was het niet wat ik ervan verwacht had en ik vond de stof totaal niet interessant.

 

Wennen aan studeren?

 

Eerst dacht ik dat ik moest wennen aan studeren en op kamers wonen. Daarna dacht de studie-adviseur dat ik gewoon wat uitdaging miste. Die wees mij op een honoursprogramma. Daar merkte ik dat ik studeren wel leuk vond, en dat het dus echt aan de studie communicatiewetenschap lag. Die paste niet bij mij.

tussenjaar ervaring Iris

Studiestop voelde als falen

 

Bij het honoursprogramma leerde ik een paar geneeskunde studenten kennen. Door wat ik van hen hoorde over die studie, wist ik opeens heel zeker dat ik dat ook wilde. Toen ik mijn moeder vertelde dat ik ging stoppen met communicatiewetenschap moest ik heel hard huilen. Het voelde als falen. Ik was de enige in mijn omgeving die studeerde en dacht dat mijn moeder boos zou zijn. Maar ze had wel gemerkt dat ik het niet leuk vond.’

 

Tussenjaar invullen

 

Lastig was vooral dat Iris een vwo-diploma met een maatschappij-profiel had. Om deel te kunnen nemen aan de selectieprocedure voor geneeskunde moest ze eerst biologie, natuurkunde en scheikunde inhalen.  Iris: ‘Terwijl al mijn vrienden studeerden en ‘dingen bereikten’ werkte ik in een supermarkt en zat bij mijn ouders op zolder dingen te leren die zij al op de middelbare school hadden gedaan. Vreselijk. Ik vergeleek mezelf toen heel erg met anderen.

 

Nu toch trots

 

Pas achteraf zie ik dat het niet zo is dat ik in dat jaar niks heb gepresteerd. In tegendeel. Ik ben er nu trots op. Maar achteraf had ik misschien wel beter via een onderwijsinstituut mijn vakken kunnen bijspijkeren. In plaats van zestien uur per dag zelfstudie. Dan had ik meer structuur gehad.

Sommige mensen in mijn omgeving reageerden verbaasd dat ik een hele andere studie wilde gaan doen. Als ik uitlegde wat ik aan het doen was, voelde het soms alsof ik een beetje werd veroordeeld. Maar misschien kwam dat doordat ik mezelf veroordeelde. Geneeskunde is een studie met een kleine toelatingskans. En bij communicatiewetenschappen haalde ik met weinig moeite goede cijfers. Ik kan me wel voorstellen dat mensen daarom opkeken van mijn keuze.

 

Geen plan B

 

Ik had geen plan B voor een andere studie. Als ik niet door de selectie kom, ga ik een tijdje ergens in het buitenland surfen, dacht ik. Ik wilde liever nog een tussenjaar, dan iets gaan studeren wat ik niet leuk vind. Achteraf denk ik dat ik misschien biologie of verloskunde had kunnen proberen als ik niet was toegelaten.’

 

Tussenjaar na bachelor

 

Dat bleek niet nodig. Inmiddels heeft ze al het bachelordiploma geneeskunde. En ze heeft nu een tussenjaar na de bachelor, voordat ze aan de master begint. Iris: ‘Ik heb hiervoor gekozen omdat ik er mentaal nog niet aan toe was om verder te studeren. Ik wil mezelf ook graag ontwikkelen buiten de medische wereld. Momenteel werk ik in het ziekenhuis en bij de universiteit om geld te sparen voor een grote reis, heb ik lekker veel tijd voor mijn vrienden en ga ik af en toe naar een psycholoog.

 

Tussenjaar na bachelor: master kiezen

 

Ik merk dat ik nu weer meer motivatie voor mijn studie krijg. Enerzijds omdat ik meer rust in mijn hoofd heb en anderzijds omdat ik door mijn ziekenhuiswerk dingen leer uit eigen interesse in plaats van voor een tentamen. Aan het eind van mijn vorige tussenjaar ging ik een paar weken met een groepsreis naar Vietnam. Ik ben blij dat ik toen ook nog iets heb gedaan dat niet voor mijn studie was. En nu ga ik vanaf september een half jaar reizen door Zuid-Amerika voordat ik aan de master start.’

Bekijk info over kiezen van een master