TussenjaarKenniscentrum

Onafhankelijk en deskundig

Sommige jongeren kunnen, om verschillende redenen, nog niet kiezen voor een studie meteen na het eindexamen. Het aanbod van opleidingen is ook enorm. En maar een beperkt aantal opleidingen en beroepen is bekend bij jongeren. Daarom tussenjaartip 5. Kijk ook eens naar bijzondere opleidingen en beroepen.

foto: WUR

Populaire opleidingen

Studiekiezers zoeken volgens Qompas (LOB studiekeuzemethode) massaal naar informatie over Geneeskunde opleidingen. Ik citeer Qompas over de top 10 opleidingen die leerlingen aanklikten binnen hun studiekeuzeprogramma: “We zien veel verschuivingen in de top-10, op Geneeskunde na, die nog steeds met grote afstand de best bekeken studie is. Op plek 2 volgt Psychologie welke vorig jaar nog op 7 stond. Criminologie is een plaats gezakt naar de derde positie. Verder zien we veel nieuwe studies in de top-10, namelijk: Rechtsgeleerdheid (4), Forensisch Onderzoek (5), Biologie (7), Toegepaste Psychologie (9), Kunstmatige Intelligentie (10) en Creative Business (8) die vorig jaar zelfs niet in de top-50 voorkwam.”

Allemaal samen…

Het gebeurt nogal eens dat halve klassen samen naar een bepaalde studie gaan kijken op een Open Dag. Of zoals Lara zegt: ‘al mijn vriendinnen, en ik ook, wilden dierenarts worden’. Ik vind dat ook heel begrijpelijk om twee redenen:

  • Onbekend maakt onbemind. Jongeren kennen zo’n 20-30 beroepen. En er zijn natuurlijk tienduizenden beroepen. Maar omdat jongvolwassenen daar nooit van hebben gehoord, komt het ook niet in ze op daarnaar te kijken.
  • De overgang van middelbare school naar studeren is groot. En als er dan wat vrienden uit je klas voor een bepaalde studie gaan… of een bepaalde stad… waarom zou je dat niet ook doen?

Brede studie?

Er zijn studiekiezers die, omdat ze niet kunnen kiezen, gaan voor een ‘brede studie’. Een studie die dan ook vaak massaal is.  ‘Dan kan ik nog alle kanten op’. Dat is waar. Maar met een heleboel studies kun je nog alle kanten op. En zo’n brede studie is voor een aantal studenten niet aansprekend. Ze willen ‘niet van dat gewone’, ze zoeken iets bijzonders waarvan ze het gevoel hebben dat het ‘helemaal bij ze past’.

Massaal?

Ikzelf heb grote moeite met massale studies. Als ik in de bus zit naar een Campus van een grote stad, dan krijg ik het soms al Spaans benauwd. Laat staan de hele dag tussen al deze mensen zitten. Ik heb ook om die reden gekozen voor een kleinere studie in een middelgrote studentenstad (Nijmegen). Die massaliteit, daar moet je tegen kunnen.

“We kregen les in een bioscoop. We zaten met een paar honderd man in een zaal naar een TV scherm te kijken. En in diezelfde bioscoop waren er zo nog drie zalen met eerstejaars. Op dat scherm zag je heel in de verte een professor zijn verhaal vertellen.”

Sommige studenten knappen erg af op massaliteit. Maar het bekijken van kleinere bijzondere studies. En het verdiepen in speciale beroepen kost tijd. Die heeft niet iedere scholier tijdens het (voor) eindexamenjaar. Voor deze mensen tussenjaartip 5

Niet van dat gewone

Voelt een jongere geen passie voor die ‘gewone’ voor de hand liggende studies, dan moet hij meer onderzoek doen. In een tussenjaar heb je daar ook alle tijd voor. Mijn advies voor scholieren die ‘niet van dat gewone’ zijn:

  • Ga niet het hele jaar reizen of werken
  • Praat veel met andere ex-scholieren en studenten over hun studies. Welke studies doen ze? Mag je een keertje meekijken?
  • Welk netwerk hebben je ouders en de vrienden van je ouders? Wat doen ze voor de kost?
  • Doe veel desktop research. Kijk naar veel studies op Studiekeuze123, de Keuzegids en Kiesjestudie.
  • Bezoek veel Open Dagen, meeloopdagen en doe mee aan proefstuderen
  • Doe een snuffelstage of vrijwilligerswerk in een richting die je wat lijkt.

foto: WUR

Kijk naar bijzondere opleidingen

Nog een voordeel, tenminste dat vind ik… Als je op een kleinschalige opleiding zit, is er ook meer contact met begeleiders en docenten. Een student kan dan makkelijker vragen stellen. Nadeel is misschien dat spijbelen ook veel meer opvalt. Op Studiekeuze123 kun je, als je doorscrolt, vinden hoeveel eerstejaars er zitten op deze opleiding en welk percentage het Bindend Studieadvies haalt. Dat is allemaal onderdeel van de studiebijsluiter.

“Ik vond erg veel studies leuk. Maar bij geen enkele studie kreeg ik het gevoel: Dit is het helemaal voor mij. Toen ben ik een jaar gaan werken, ik heb mijn rijbewijs gehaald en ik heb heel veel opleidingen bekeken. Zo ontdekte ik studies waar ik nog nooit van had gehoord. En één daarvan was de ideale studie voor mij.”

Arbeidsmarkt en salaris

Studenten die op een grote, massale opleiding zitten, studeren ook in grote groepen af. En met zijn heel velen zoeken ze straks een baan in dezelfde sector. Ik vind dat iemand een studie moet kiezen die bij hem past. Maar eens kijken naar werkgelegenheid kan geen kwaad. (baankansen hbo, baankansen universiteit). Je zult zien dat er kleine, bijzondere opleidingen zijn waarbij de baankans ontzettend groot is. Juist omdat er zo weinig afgestudeerden zijn. Een andere interessante indicator is het salaris. Verdient iemand veel dan is dat vaak een teken van schaarste (salaris na hbo, salaris na universiteit).

Wel interessegebied maar niet de exacte studie?

Weet iemand wel zo ongeveer welk vakgebied hij interessant vindt maar niet precies welke studie het dan moet zijn? Misschien zijn onderstaande artikelen dan wel een hulp om op ideeën te komen.

De beste opleidingen onderwijs en opvoeding
De beste opleidingen taal en communicatie
De beste opleidingen cultuur & kunst
De beste opleidingen recht & bestuur
De beste opleidingen economie & bedrijf
De beste opleidingen gedrag & maatschappij
De beste opleidingen op het gebied van gezondheid
De beste opleidingen leven & omgeving
De beste opleidingen exact & informatica
De beste opleidingen ontwerp & constructie
De beste interdisciplinaire bachelors

Meer tussenjaartips

Er is nog veel meer te vertellen over ‘tussenjaar’. Kijk daarvoor op deze website. Of bijvoorbeeld het interessante artikel van Jessica Tadema. En kijk ook eens naar vanaf welke leeftijd mag ik een tussenjaar nemen? Er volgen nog 5 tips.

Tussenjaar tip 1: Spring niet in het diepe
Tussenjaar tip 2: Echt wel studeren?
Tussenjaar tip 3: Focus
Tussenjaar tip 4: Meelopen
Tussenjaar tip 5: Iets bijzonders?
Tussenjaar tip 6: Begeleiding nodig?
Tussenjaar tip 7: Chillen
Tussenjaar tip 8: ‘Zomaar’ een baantje?
Tussenjaar tip 9: Studie voor het leven?
Tussenjaar tip 10: Zelfreflectie

Hermien Miltenburg, docent, oudervoorlichter,
auteur van het blog studiekeuzekind.
Moeder van drie kinderen.