TussenjaarKenniscentrum

Onafhankelijk en deskundig

Elke week geef ik een tussenjaartip. Die gaan vaak over van alles uitzoeken. Maar een ‘tussenjaarder’ moet ook rust en tijd nemen in het tussenjaar. Tussenjaartip 7: Neem de tijd en de rust om goed na te denken over jezelf en je toekomst.

Foto: WUR

Druk bestaan

Jongeren in de eindexamenklas vinden het eindexamenjaar soms druk en hectisch. Ook bachelorstudenten hebben vaak hard moeten werken om hun bachelordiploma te halen. Ze hebben zich helemaal moeten concentreren en zijn niet goed aan zichzelf toegekomen. Deze mensen kiezen nogal eens om die reden voor een tussenjaar. Ze willen goed nadenken over wat er allemaal speelt in hun leven en niet weer meteen een nieuwe stressvolle studie induiken. Tijd voor iets anders.

Tijd en rust nemen is zinvol

In haar onderzoek over tussenjaar en studiekeuze zegt Jessica Tadema: ‘De studenten die ik heb bevraagd deden allerlei activiteiten tijdens het tussenjaar. Sommigen werkten, anderen maakten een reis, een enkele student deed helemaal niets. Een student volgde een speciaal tussenjaarprogramma. Maar waar ze ook voor kozen, ze kwamen allemaal in een andere omgeving. De vertrouwde context van school was weggevallen. In die ‘leegte’ ontdekten ze veel over zichzelf en over hun interesses. Zelfs ‘niets doen’ hielp studenten dichter bij zichzelf te komen.’

Foto: WUR

Verveling en eenzaamheid

Dat ‘niets doen’ is soms ook verveling en eenzaamheid. Maar dat is eigenlijk een hele goede stimulans om uit te zoeken wat je nu werkelijk wilt met je leven. Er is ook een keerzijde, een keerzijde waar ouders heel bang voor zijn als hun kind een tussenjaar kiest: Wordt zo’n jaar geen heel jaar lummelen. Een terechte angst. Ik was daar ook bang voor toen het begrip ‘tussenjaar’ bij ons besproken werd. Ik was ook bang dat er na zo’n jaar van lummelen niets meer terecht zou komen van studeren.

Chillen maar ook plannen

Inderdaad, een heel jaar in je nest liggen levert niets op. Het is belangrijk om periodes van rust en activiteit af te wisselen. Mijn angst: ‘na een tussenjaar komt er niets meer van studeren’ was niet rationeel. Uit allerlei onderzoek blijkt dat jongeren na een goed opgebouwd tussenjaar juist veel gemotiveerder kunnen kiezen voor een studie. Ze voelen zich vaak zekerder. Researchned heeft onderzoek gedaan naar welke factoren bijdragen aan succesvol studeren. Het nemen van een goed besteed tussenjaar staat daarbij. Overigens een interessant artikel.

Foto: WUR

Na rust komt actie

Een heel jaar niks doen is geen goed idee. Want na dat jaar moet er ook weer iets gebeuren. En van niks doen word je uiteindelijk ontzettend moe en lamlendig. Chillen moet wel aanzetten tot actie.

Meer tussenjaartips

Er is nog veel meer te vertellen over ‘tussenjaar’. Kijk bijvoorbeeld eens bij TussenjaarKenniscentrum of KeuzeKansen. Of lees meer over de kosten van een tussenjaar.

Tussenjaar tip 1: Spring niet in het diepe
Tussenjaar tip 2: Echt wel studeren?
Tussenjaar tip 3: Focus
Tussenjaar tip 4: Meelopen
Tussenjaar tip 5: Iets bijzonders?
Tussenjaar tip 6: Begeleiding nodig?
Tussenjaar tip 7: Chillen
Tussenjaar tip 8: ‘Zomaar’ een baantje?
Tussenjaar tip 9: Studie voor het leven?
Tussenjaar tip 10: Zelfreflectie

Hermien Miltenburg, docent, oudervoorlichter,
auteur van het blog studiekeuzekind.
Moeder van drie kinderen.