TussenjaarKenniscentrum

Onafhankelijk en deskundig

Eigenlijk wilde Kiet helemaal geen tussenjaar vanwege muziek. Hij had veel zin om aan de rockacademie te gaan studeren. Toen hij daar werd afgewezen, belandde hij toch in een tussenjaar. Door corona was dit geen fijn jaar. Maar het heeft hem wel veel opgeleverd. Sinds een paar maanden studeert hij aan het conservatorium.

Dit is deel 3 in een serie ervaringsverhalen van jongeren met een tussenjaar dat weinig geld kostte en veel opleverde. Lees ook over het tussenjaar van Marlijn in coronatijd en het half tussenjaar van Bowien na een studiestop in coronatijd.

Bekijk hier andere mogelijkheden voor invulling van een tussenjaar in binnen- en buitenland.

 

Ik heb structuur nodig

‘In mijn tussenjaar heb ik de juiste stappen ondernomen om beter te worden in muziek’ vertelt Kiet. ‘Achteraf snap ik niet waarom ik de rockacademie wilde proberen. Nu doe ik bij het conservatorium Media Music: een mix tussen songwriter en producer. Toen wist ik nog niet dat deze richting bestond. Dit past veel beter bij mij.’

Hoewel hij flink baalde van de afwijzing, had Kiet wel zin in een tussenjaar. ‘Dat leek best leuk te worden. Want ik zou veel kunnen optreden met mijn band. En toen kwam corona en kon dat dus niet.

Om toch beter te worden, was ik van plan om acht uur per dag muziek te maken. Maar ik kwam er al snel achter dat na ongeveer twee uur mijn batterij leeg was. En ik merkte dat muziek niet het enige was waar ik mee bezig moest zijn, want daar werd het niet beter van.

Ik merkte ook dat ik structuur nodig heb, terwijl ik dacht dat dit niet zo was.’ Om wat meer te doen te hebben, ging hij werken bij een bezorgdienst, vertelt hij. ‘Maar dat gaf niet veel structuur, want dat kun je zelf plannen. Voor ontspanning ging ik chillen met vrienden. En ik keek veel tv, omdat er door corona niks anders kon.’

tussenjaar voor muziek

Zware selectieprocedure

 

Hij twijfelde of hij een andere muziekopleiding wilde proberen. ‘De selectieprocedure bij de rockacademie was best zwaar. Ik moest een werkstuk en producties maken. Uiteindelijk kreeg ik een mail waarin stond dat ik niet was aangenomen. Zonder uitleg. Dat was een erge teleurstelling en niet motiverend om nog een keer zoiets te doen.

Ik dacht ook dat ik alle mogelijkheden al had bekeken. Pas aan het eind van mijn tussenjaar zag ik dat ik toch slecht had georiënteerd en kwam deze opleiding bij het conservatorium tegen.’ Kiet besloot om hiervoor toch weer een selectieprocedure te doorlopen. En tot zijn grote vreugde werd hij aangenomen.

 

Tussenjaar muziek

 

‘Nu weet ik van mezelf wat ik wil. Dat ik toch op schoolniveau met muziek wil verder gaan. Omdat ik structuur nodig heb en hierdoor word gepusht om het beste uit mezelf te halen. Dat heb ik gemist in mijn tussenjaar. In deze opleiding ben ik niet alleen met muziek bezig. Je leert veel meer. Bijvoorbeeld over communicatie en over jezelf als persoon. Daardoor krijg ik ook betere ideeën.’