Een tussenjaar dat je niet goed voorbereidt, is zomaar ineens voorbij. En dan heb je misschien nog geen goede studiekeuze gemaakt. Het gebeurt vaker dan je denkt. Overkomt het jou? Overkomt het uw kind? Dan heeft de studiekiezer blijkbaar twee tussenjaren nodig. Zo ging het ook bij Silke. Hoe ze toch tot een keuze kwam….?
Het verhaal van Silke
Silke (20) vertelt over het studiekeuzeprogramma van Intermijn dat ze tijdens haar tussenjaar volgde. ‘Het was zo goed voor mij: even uit mijn vertrouwde omgeving, weg uit de sleur van mijn supermarktbaantje en volledige focus op mezelf en mijn studiekeuze.’
Mijn eerste tussenjaar
‘Toen ik vorig jaar, aan het einde van mijn eerste tussenjaar nog geen keuze had gemaakt voor een vervolgopleiding, baalde ik nogal. Ik had een jaar de tijd genomen om me te oriënteren op opleidingen, maar ik werd nergens echt enthousiast van. Toen ik op internet op zoek ging naar studiekeuzebegeleiding en tussenjaarprogramma’s ontdekte ik Intermijn. Samen met mijn moeder reed ik vanuit Twente naar Utrecht voor een kennismakingsgesprek. Ik voelde eigenlijk direct dat dit was wat ik nodig had: uit mijn vertrouwde omgeving, weg uit de sleur van mijn supermarktbaantje en volledige focus op mezelf en mijn studiekeuze. Ik was eigenlijk bang dat mijn ouders het te ver weg zouden vinden, te diepzinnig of onnodig of misschien te duur… Maar niets was minder waar. Ze vonden het helemaal te gek! Ik besloot me aan te melden’.
Open en eerlijk zijn
‘En toen ging het programma van start… Je komt in een groep met tien wildvreemde jongeren terecht uit alle delen van Nederland. Allemaal hebben ze totaal verschillende achtergronden. Ik vond dat zo bijzonder! We durfden al snel open en eerlijk naar elkaar te zijn. Ik voelde me snel thuis. Halverwege het programma kregen we allemaal een persoonlijke uitdaging van onze coaches. Een eigen opdracht, op maat gemaakt. Ik moest een handleiding schrijven voor mezelf. Net als bij de handleiding van een boormachine of mixer leg je uit hoe je in elkaar zit, hoe men het beste met je om kan gaan en in welke situatie je op welke manier zult reageren. Dat heeft me echt aan het denken gezet over wie ik ben. Je gaat bij Intermijn overal tien keer dieper op in dan tijdens gewone studiekeuzebegeleiding’.
Op werkbezoek
‘Iedere week gingen we een dag op pad om op ‘werkbezoek’ te gaan. Dat heeft echt mijn ogen geopend. Iedere week zag ik andere mensen met een ander beroep aan het werk. En zij vertelden allemaal over het maken van keuzes. Dat liet mij zien dat het zo belangrijk is om te doen wat je leuk vindt. Belangrijker dan een hoge opleiding of salaris. Iedereen komt op de juiste plek terecht als je er maar vol voor gaat. Niet opgeven. Wat ik heb geleerd bij Intermijn? Verkeerd kiezen bestaat niet. Er zijn heel veel verschillende keuzes. Die kun je goed onderzoeken en dan kies je met je hart. Dan kies je nooit verkeerd. Ik had twee tussenjaren nodig om dat te ontdekken. Maar het is zeker iets waar ik mijn leven lang plezier van zal hebben.’
Twee tussenjaren nodig
Ik ben heel blij voor Silke dat ze uiteindelijk een goede keuze heeft kunnen maken. En ook haar opmerking ‘verkeerd kiezen bestaat niet’ vind ik heel verstandig. het lijkt alsof Silke twee jaren ‘vergooid’ heeft. Maar uit haar woorden lees ik ook een belangrijke levensles. Doe je niets… dan glipt de tijd tussen je vingers door. Dan is er zó een jaar weg. Maar neem je de tijd om geregeld goed bij jezelf stil te staan. En te ontdekken wie je bent en waar je naartoe wilt groeien, dan vind je ook wat bij je past. Een levensles. Hermien.
Hermien Miltenburg, docent, oudervoorlichter,
auteur van het blog studiekeuzekind.
Moeder van drie kinderen.