TussenjaarKenniscentrum

Onafhankelijk en deskundig

Tussenjaar ervaringen en tips

 

Hier vind je ervaringen en tips van studenten die een tussenjaar hadden. Bekijk ook ervaringsverhalen en tips van jongeren met een tussenjaar in coronatijd. Maar laat je hierdoor niet teveel beïnvloeden. Want elk tussenjaar is anders. En de beste invulling is voor iedereen anders.

Op blog Studiekeuzekind staan nog een paar leerzame verhalen van studenten die een tussenjaar hadden. En er staan er een paar op Scholieren.com.

Aan de studenten die je hieronder in de filmpjes ziet kun je hier vragen stellen.

Sandra stopte na een half jaar met haar eerste studie en had toen een ongepland tussenjaar. In 2018/2019 nam ze een gepland tussenjaar tussen een dubbele bachelor en een master. Daarin ging ze 8,5 maand naar Zuid-Amerika.

Noah zit nu in zijn tweede tussenjaar. Hij heeft geen spijt van zijn keuze, maar had het wel anders willen aanpakken. ‘Omdat het erg snel was na de middelbare school kreeg ik heimwee in Berlijn en besloot terug te gaan naar Den Haag.’

Mina vond het spannend om aan haar familie te vertellen dat zij een tussenjaar wilde. In dit filmpje vertelt ze hoe zij hen wist te overtuigen dat dit goed voor haar zou zijn. Lees ook het verhaal van Mina en haar tips.

Kars werkte een jaar lang fulltime in de tuinbouw. ‘In het begin was het wel wennen. Een heel ander ritme dan school. Maar ik vond het lekker. Even wat anders. En goed nadenken: wat wil ik hierna gaan doen.’ Lees hier meer over Kars’ tussenjaar.

Kim merkt dat ze in haar tussenjaar een stuk volwassener is geworden. ‘Maar op het eind was ik helemaal klaar met werken als caissière.’ Lees hier meer over Kims tussenjaar.

Iris (22) had 4 jaar geleden een tussenjaar.

Wat waren jouw voornaamste bezigheden in dat jaar?

Ik heb voornamelijk gewerkt bij de Albert Heijn.

 Wat vond je hiervan wel en niet leuk?

Ik vond het leuk dat ik veel salaris kreeg, waar ik leuke dingen van kon doen. Ik vond het niet leuk dat je het contact met klasgenoten mist, en veel vrienden en vriendinnen bezig zijn met studeren. Hierdoor kon ik niet altijd met ze mee praten en liep er regelmatig tegen aan dat zij op andere tijdstippen/dagen vrij waren. Ik heb in dat jaar flink wat momenten van verveling gekend.

Wat was jouw belangrijkste reden voor een tussenjaar?

De belangrijkste reden was dat ik mijn studie niet leuk vond. Ik wist heel lang niet wat ik wilde studeren en heb uiteindelijk ergens voor gekozen. Ik vond het wel leuk, maar niet leuk genoeg waardoor ik vrij snel met de studie ben gestopt .

Wat ben je daarna gaan doen?

Na mijn tussenjaar ben ik personeelswetenschappen gaan studeren.

Wat vind jij er de voor- en nadelen van dat je een tussenjaar hebt genomen?

Een van de grootste voordelen vind ik dat je gemotiveerd raakt om te studeren. Je wilt namelijk ook graag doen wat anderen doen. Daarnaast merk je dat een eenvoudige baan niet iets is wat je nog 50 jaar wilt doen. Bovendien kun je je tijdens dit jaar beter oriënteren door dingen te proberen die je normaal niet zou doen. Je kunt een paar maanden naar het buitenland, of verschillende banen in Nederland proberen. Nadelen zijn er natuurlijk ook. Je loopt minstens een jaar achter op veel mensen die je kent. Ik zit nu in het derde jaar van mijn studie en zie dat mijn oud klasgenoten al een bachelor diploma hebben.

Wat zijn jouw tips voor scholieren die een tussenjaar overwegen?

Zet voor jezelf op een rij waarom jij een tussenjaar zou nemen. Ga je het nuttig besteden, heb je een andere betere optie? Praat erover met mensen die je goed kent. Familie en vrienden hebben vaak goede tips en adviezen. Stop niet met het zoeken naar een studie. Ook al weet je al zeker dat je een tussenjaar wilt nemen. Het is een jaar er tussen. Zorg dus dat je gericht blijft op de toekomst.

Bas (19) haalde in 2014 zijn havo-diploma en had daarna meer dan 1 tussenjaar

Wat was jouw belangrijkste reden hiervoor? 

Het schooljaar nadat ik mijn havo-diploma haalde stopte ik met mijn studie en heb ik een half jaar thuis gezeten. In 2015 begon ik met dezelfde studie, maar stopte opnieuw. In februari 2016 heb ik ervoor gekozen om een half jaar een tussenjaar programma te volgen, zodat ik de tijd die ik had beter in kon vullen. De reden dat ik daar voor koos, was dat ik de tijd wilde gebruiken om mezelf beter te leren kennen en aandacht wilde besteden aan mijn persoonlijke ontwikkeling. Leren wat ik nou eigenlijk echt leuk vind en waar mijn interesses liggen. Dat helpt me ook om in de toekomst betere keuzes te maken voor mijn studie of werk.

Wat vond jij hier wel en niet leuk aan?

Het leuke daarvan vond ik dat ik er achter kwam waarom ik bepaalde dingen moeilijk vond om te doen en hoe ik dat anders aan kon pakken. Ook kreeg ik leuke workshops van inspirerende mensen. Toch zijn er zitten er ook minder leuke kanten aan. Je gaat eigenlijk niet naar school en je wordt geconfronteerd met wat je moeilijk vindt en dat kan heel vervelend zijn. Maar juist daarom heb je een tussenjaar. Om te leren hoe je jezelf kunt verbeteren en gelukkiger kunt zijn.

Wat ben je daarna gaan doen?

In september 2016 ben ik met een nieuwe studie begonnen. Ik twijfelde tussen twee opleidingen en heb toen gekozen om een jaar een van de opleidingen te doen en daarna te kijken of ik verder wilde of toch de andere wilde gaan doen. Ik kwam er helaas snel achter dat die opleiding ook niks voor mij was.

Wat zijn jouw tips voor scholieren die een tussenjaar overwegen?

Denk goed na over je invulling. Probeer actief te zijn en te zoeken naar een tussenjaar programma of een cursus te gaan doen. Sta open voor iets nieuws. Als je twijfelt moet je het eerst meemaken voor je weet of het iets voor je is. Gewoon doen! Er zijn heel veel mensen om je heen die allemaal een mening hebben over wat het beste voor je is, maar uiteindelijk is het jouw keuze en je leert er heel veel van.

Merel (19) had in 2016/2017 een tussenjaar.

Wat heb je gedaan in dat jaar?

Eerst een halfjaar gewerkt bij de Hema, waarin ik gespaard heb om het halfjaar daarna au pair te worden in Londen.

Wat vond je hier leuk aan en wat heb je ervan geleerd?

Ik vond het heel erg leuk om nieuwe ervaringen op te doen en iets anders te doen dan wat iedereen aan het doen was, studeren namelijk. Bovendien vond ik het genieten dat ik al mijn tijd zelf in kon plannen in het eerste halfjaar en alleen maar rekening hoefde te houden met werk. Daarnaast was het mega leuk en gaaf om au pair te zijn in Londen, super spannend ook, maar vooral heel erg leuk en leerzaam. In mijn tussenjaar heb ik ontdekt wat mijn grenzen zijn en hoe ik met sommige situaties om kan gaan. Een tussenjaar is écht heel erg leerzaam, mits je deze goed vult!

Wat vond/vind je niet leuk aan jouw tussenjaar?

Ik vond het niet zo leuk dat vriendinnen niet op de tijden beschikbaar waren die ik beschikbaar was, dit kwam doordat ik moest werken en omdat je soms ook even een zen moment nodig zult hebben. Het is dus slim om ook in de gaten te houden hoeveel je werkt!

Wat zijn jouw tips voor anderen die een tussenjaar overwegen?

Weet van tevoren waar je aan begint. Zo had ik een vriendin die zich pas midden in haar tussenjaar zich realiseerde dat ze te jong was om au pair te zijn. Zorg ook dat je je tussenjaar goed voelt. Ik hoor nu verhalen van mensen die heel hun half jaar hebben gewerkt. Als dat je doel is? Prima, ik houd je niet tegen! Is je doel om te reizen? Zorg dat je dat doel bereikt, ga daarvoor. Het is zonde om bewust te kiezen voor een tussenjaar en daar dan geen gebruik van te maken.