TussenjaarKenniscentrum

Onafhankelijk en deskundig

Het was erger geweest als ik nu studeerde

Lisa haalde in 2020 haar vwo-diploma. Ze had zich al ingeschreven voor een studie. Toen ze bericht kreeg dat ze vanwege corona grotendeels online zou moeten starten met studeren, koos ze voor een tussenjaar.

Corona heeft een grote impact op haar leven en tussenjaar. Maar ze heeft geen spijt van haar keuze. In februari 2021 schreef zij over de voor- en nadelen:

‘Wat ik leuk vind aan mijn tussenjaar:

  • Mijn werk, want door corona mag je in deze tijd niet veel de deur uit, maar de bakker blijft gewoon open, dus m’n werk gaat door. Ik heb daar hele leuke collega’s en ik vind het werk zelf ook heel leuk.
  • Ik ben blij dat ik nu niet op de universiteit zit, want studenten hebben bijna alleen maar online les in deze tijd, dus ik ben blij dat ik nu niet dagelijks achter m’n laptop zit de hele dag door.
tussenjaar ervaring Lisa
  • Ik vind het heel fijn dat ik gewoon echt vrij ben de dagen dat ik niet hoef te werken. Want toen ik nog op school zat, had ik altijd wel huiswerk om te doen, waardoor je nooit echt vrij was in het weekend. Ik vind het wel fijn om nu echt even tijd voor mezelf te hebben, al is het maar om een boek te lezen of een netflixserie te kijken.

Wat ik niet leuk vind:

  • Door corona kan ik natuurlijk veel minder doen dan ik anders had gekund. Door de lockdown mogen we bijna geen mensen zien en dat is jammer, want ik had graag meer leuke dingen met vrienden en familie gedaan op m’n vrije dagen.
  • Het vroege opstaan, want op werkdagen staat mijn wekker al om 6.15, vroeger dan toen ik nog naar school moest hahah.
  • Op sommige dagen voel ik me een beetje nutteloos en verveel ik me, omdat ik dan vrij ben van werk en met niemand af kon spreken. Maar ik blijf er positief onder, want ik denk dat dat in deze coronatijd voor heel veel mensen geldt en dat het zelfs erger was geweest als ik nu studeerde, omdat ik dan helemaal nooit de deur uit zou kunnen komen.’

Bekijk filmpjes en tips van Lisa en andere jongeren die nu een tussenjaar hebben.