TussenjaarKenniscentrum
Onafhankelijk en deskundig
Betekenis tussenjaar
Wat is een tussenjaar? Hiervan bestaan verschillende betekenissen. Het TussenjaarKenniscentrum is er voor jongeren die na een periode onderwijs niet aansluitend doorstuderen, of dit overwegen. En voor hun ouders en onderwijsprofessionals. Dit gaat dus niet over werkenden die een tussenjaar of sabbatical nemen.
Tussenjaar vanaf 16 jaar
Vanaf het moment dat je niet meer onder de leerplicht valt kun je een tussenjaar nemen. Dit is het geval als je een diploma havo, vwo of mbo (niveau 2 of hoger) hebt en minimaal 16 jaar bent. Dan heb je een zogenoemde startkwalificatie. Als je 16 bent en een havo diploma hebt, kun je dus een tussenjaar nemen. Heb je nog geen startkwalificatie dan vervalt de leerplicht als je 18 jaar wordt. Er zijn beperkte mogelijkheden voor een tussenjaar als je nog leerplichtig bent.
Beste moment voor een tussenjaar
Wat voor jou het beste moment is om een tussenjaar te nemen hangt af van jouw redenen. Wil je dit omdat je nog niet weet wat je wilt studeren? Of ben jij er om welke reden dan ook nog niet aan toe om te studeren? Dan kan een tussenjaar voorafgaand aan een opleiding in het hoger onderwijs waardevol zijn. Hiervoor is een goede voorbereiding belangrijk. Hetzelfde geldt voor een tussenjaar tussen een bachelor- en masterstudie.
Reizen tijdens tussenjaar, studie of daarna
Wil jij een tussenjaar omdat je wilt reizen? Dan is een (deel van een) studie in het buitenland misschien een betere optie voor jou. Buitenlandervaring tijdens een tussenjaar of studie kan je baankansen vergroten. Een nadeel van reizen na afronding van een studie kan zijn dat je kennis is verouderd tegen de tijd dat je gaat solliciteren.
Werken of studeren?
Wil je graag werken? Dat kan tijdens een tussenjaar, maar ook als onderdeel van je opleiding. Bijvoorbeeld in een traineeship. Of in een deeltijd of duale opleiding in het hoger onderwijs. In het mbo kun je werken en leren combineren in de beroepsbegeleidende leerweg (bbl).