TussenjaarKenniscentrum

Onafhankelijk en deskundig

Tussenjaar mogelijkheden in Nederland

 

Hoe kun je een tussenjaar in Nederland waardevol en leuk invullen? Het TussenjaarKenniscentrum kan geen uitspraken doen over de kwaliteit van bedrijven en organisaties die activiteiten aanbieden. Maar op deze pagina geven we je graag zoveel mogelijk ideeën.

 

Betaald of vrijwillig werken

 

Werken levert niet alleen geld op om leuke dingen te doen. Het kan ook goed zijn voor je discipline en doorzettingsvermogen. En helpen om te ontdekken wat je wel en niet leuk vindt en waar je goed in bent.  Lees hoe Kars dit deed.

Met vrijwilligerswerk help je niet alleen anderen. Dit geeft jou ook een goed gevoel en is goed voor jouw ontwikkeling. En ook hiervoor kun je soms een behoorlijke vergoeding krijgen. Kijk eens naar de mogelijkheden van de maatschappelijke diensttijd. En andere mogelijkheden voor vrijwilligerswerk in Nederland. En heb je al eens gedacht aan snuffelstages? In haar blog 30 stages in een jaar lees je hoe dit Emma hielp haar studiekeuze te maken.

 

Studiekeuze maken

 

een tussenjaarprogramma volgen is zo gek nog niet

 

Wat je ook gaat doen, je kunt altijd verder oriënteren op een studiekeuze tijdens een tussenjaar. Als je hier geen werk van maakt loop je het risico dat je het aan het eind van dat jaar nog niet weet. Of alsnog een niet goed gefundeerde keuze maakt. Je leest hier alles over in gratis digitale gids ‘Studiesucces en tussenjaar: kansen en gevaar’.

Heb je geen examen gedaan in verplichte vakken voor de studie die jij wilt gaan doen? Dan zijn er verschillende mogelijkheden voor het aanvullen van je vakkenpakket.

Tussenjaarprogramma in Nederland

 

Op verschillende plekken in Nederland kun je deelnemen aan een tussenjaarprogramma. Dit is een overzicht van tussenjaarprogramma’s met begeleiding bij persoonlijke ontwikkeling en richting studiekeuze. Er zijn ook tussenjaarprogramma’s die je voorbereiden op een studie of werk in een bepaalde richting. Tussen al deze programma’s bestaan veel verschillen. Onder meer in inhoud, tijd die je ermee bezig bent en kosten. Verdiep je in de verschillen. En ga naar gratis kennismakingsbijeenkomsten. Dan merk je ook verschillen in sfeer.

 

Uitrusten in je tussenjaar

 

1 op de 4 Nederlandse jongeren tussen 10 en 18 jaar heeft last van prestatiedruk op school. Dit zorgt ervoor dat ze minder tevreden ze zijn in hun leven, blijkt uit onderzoek van UNICEF Nederland. En uit onderzoek van Windesheim blijkt dat een even groot deel van de studenten kampt met burn-out klachten. Uitrusten in een tussenjaar kan daarom heel nuttig zijn. Dit wil niet zeggen dat je veel tijd in bed of op de bank moet doorbrengen. Fysiek werk met weinig stress kan ook zorgen voor rust in je hoofd.

 

Bedrijf starten?

 

Lijkt het jou mooi om ooit een bedrijf te starten? Dit kan leuk en leerzaam zijn en kan ook in een tussenjaar. Hiervoor heb je niet per se veel geld nodig. En je krijgt hierbij gratis hulp en advies van de Kamer van Koophandel. Je kunt hiervoor ook cursussen volgen. Bijvoorbeeld bij de Nederlandse Ondernemers Academie.