TussenjaarKenniscentrum

Onafhankelijk en deskundig

 Tussenjaar kosten beperken

 

Voor een waardevol tussenjaar heb je niet per se veel geld nodig. Ook niet als je wilt reizen. Hoe kun jij jouw tussenjaar kosten beperken? Hieronder 6 tips.

 

Tip 1: Verdiep je goed in de mogelijkheden voor het invullen van een tussenjaar in binnen- en buitenland.

Tip 2: Werken tijdens je tussenjaar is sowieso waardevol. Niet alleen omdat het geld oplevert. Het kan ook je discipline en doorzettingsvermogen vergroten. Of je nu werkt in Nederland of in het buitenland. Dit beperkt het risico dat je straks geen zin hebt in studeren. Door te werken kun je ervaren je wat wel en niet bij jou past. Dit helpt bij het maken van een studiekeuze.

Tip 3: Kijk naar de mogelijkheden van MDT-projecten door heel Nederland. Hierbij krijg je gratis coaching om je talenten te ontdekken en ontwikkelen. Dit helpt bij het maken van een goede studiekeuze. Bovendien vergroot dit je carrièrekansen, want het staat goed op je c.v. Kijk ook aar andere mogelijkheden voor vrijwilligerswerk in Nederland. Soms is een vrijwilligersvergoeding mogelijk. Hier kun je per uur netto mogelijk meer aan overhouden dan aan werken bij bijvoorbeeld een supermarkt.

Tip 4: Werken in het buitenland kan op verschillende manieren. Bekijk de lijst met organisaties die bemiddelen bij werk in het buitenland. En kijk eens naar deze tips voor betaald werken in Europa.

Tip 5: Je kunt een organisatie betalen om een reis te voor jou te regelen. Maar zelf een reis regelen kan ook leuk en leerzaam zijn, en een stuk goedkoper.

Tip 6: Kijk tijdig naar mogelijkheden voor beurzen als je op reis wilt. Je kunt zelfs gratis en met zakgeld op reis in Europa en buurlanden in Noord-Afrika en het Midden-Oosten met subsidie van de Europese Unie. Door deel te nemen aan een vrijwilligersproject via Eastpackers of via Stichting Internationale Vrijwilligersprojecten. Kijk ook naar deze informatie over vrijwilligerswerk via het European Solidarity Corps.

LET OP: Tijdens een tussenjaar kun je geen gebruik maken van het stelsel voor studiefinanciering. En je krijgt geen ov-kaart. Daarvoor is inschrijving bij een onderwijsinstelling nodig.