TussenjaarKenniscentrum

Onafhankelijk en deskundig

 Stappenplan naar een waardevol tussenjaar

 

Hoe kun jij een tussenjaar het best invullen? Dat hangt af van wat voor jou belangrijk is.  Onderstaand stappenplan helpt met het invullen van een tussenjaar op een manier die voor jou persoonlijk waardevol kan zijn.

tussenjaar stappenplan

STAP 1. Denk na over jouw redenen voor een tussenjaar. Kun je geen studiekeuze maken? Heb je (nog) geen zin in studeren?  Of voel je je hier nog niet klaar voor? Door na te denken over jouw redenen kun je ontdekken wat voor jou waardevolle activiteiten zijn. Een georganiseerde groepsreis kan leuk zijn, maar is misschien niet het meest waardevol als je zelfstandiger wilt worden, of nog niet weet wat je wilt gaan studeren.

STAP 2. Bekijk wat je allemaal kunt doen in een tussenjaar – in binnen- en buitenland – en mogelijkheden om kosten te beperken.

STAP 3. Doorloop op de website van de Rijksoverheid de handige tool Tussenjaar nemen: wat moet ik regelen? Na het invullen van maximaal 8 vragen krijg je alle informatie die voor jou van belang is.

STAP 4. Laat deze tips aan je ouders lezen.

Stap 5. Neem deel aan (online) workshop Tussenjaarplan (dit kan ook na stap 6).

STAP 6. Doe mee aan de online TussenjaarBeurs. Met interactieve sessies van organisaties die activiteiten aanbieden voor in een tussenjaar in binnen- en buitenland.

STAP 7. Heb je persoonlijke vragen voorafgaand aan of tijdens je tussenjaar? Dan kun je die hier stellen.

Goed idee of niet?

Tips van Hermien Miltenburg. Zij is oudervoorlichter van Wageningen University, maker van Studiekeuzekind.nl, bestuurslid van stichting TussenjaarKenniscentrum en voorzitter van het Tussenjaarfonds.