TussenjaarKenniscentrum

Onafhankelijk en deskundig

Wel of niet reizen tijdens een tussenjaar?

 

Twijfel jij over reizen? Omdat je vrienden of familie niet lang wilt missen? Of omdat je denkt dat dit teveel geld kost? Dan is het goed om te weten dat ook kort reizen tijdens een tussenjaar leuk en leerzaam kan zijn. Dat je niet alleen hoeft te reizen. En dat dit ook zonder veel geld kan. Kijk maar eens naar de mogelijkheden om kosten te beperken.

En wist je dat uit onderzoek van ResearchNed blijkt dat studenten die hebben gereisd tijdens een tussenjaar iets minder vaak uitvallen in het hoger onderwijs dan studenten die geen tussenjaar hadden? Hier werd geen verschil gezien bij studenten die wel een tussenjaar hadden, maar niet daarin niet op reis waren geweest.

 

Heimwee

 

Of je een of andere vorm van heimwee zult krijgen als je gaat reizen valt niet te voorspellen. Sommigen die dit vrezen hebben er helemaal geen last van. Maar het kan je ook onverwacht overkomen. Er zijn wel tips om met heimwee om te gaan. En misschien fijn om te weten: veel jongeren die in meer of mindere mate heimwee hebben gehad tijdens hun tussenjaar vertellen dat ze juist sterker zijn geworden doordat ze dit hebben doorstaan.

 

Omgekeerde cultuurschok

 

Een ander risico van reizen is dat daarna moeite hebt om thuis je draai weer te vinden. Als dit komt doordat je een tijd in een andere cultuur hebt geleefd, dan heb je last van een omgekeerde cultuurschok. Dit komt vaak doordat je andere andere dingen belangrijk bent gaan vinden. En dit kan best lastig zijn. Bijvoorbeeld in omgang met leeftijdgenoten. Of bij het weer oppakken van een studieritme. Contact met anderen die een vergelijkbare ervaring hebben kan dan fijn zijn. Diverse aanbieders van tussenjaar-reizen hebben hiervoor terugkomdagen.