TussenjaarKenniscentrum

Onafhankelijk en deskundig

Tussenjaar nemen: ja of nee?

 

Je kunt een tussenjaar nemen als je 16 jaar bent en in bezit bent van een diploma havo, vwo of mbo niveau 2 of hoger. Bekijk hier wat mogelijk is als je nog onder de leerplicht valt en tussenjaar-wensen hebt.

Is een tussenjaar nemen voor jou een goed idee of niet? Hier vind je informatie die je helpt kiezen tussen studeren of een tussenjaar.

tussenjaar gids

Tussenjaar te duur?

Een waardevol tussenjaar hoeft niet veel geld te kosten. Ook niet als je gaat reizen. Want de kosten hangen af van wat je gaat doen en hoe je dit regelt. Je kunt bijvoorbeeld subsidie van de EU krijgen om te reizen binnen Europa. En er zijn een heleboel mogelijkheden om kosten van een tussenjaar te beperken.

Tussenjaar nemen: risico!?

 

Aan een tussenjaar zijn risico’s verbonden. Maar aan studeren ook. Veel studenten in het hoger onderwijs lopen vertraging op of vallen uit. Bovendien: het gaat niet goed met de mentale gezondheid van veel studenten. Lees over risico´s van een tussenjaar. En hoe je die kunt beperken.

Universiteiten V.S. adviseren gap year

 

Er is nog weinig onderzoek gedaan naar effecten van een tussenjaar op studieresultaten. Toch adviseren steeds meer Amerikaanse universiteiten een gap year voor studeren. Bijvoorbeeld top universiteiten als Princeton, Yale en Harvard. Hierover gaat artikel Time Out or Burn Out for the Next Generation (scroll een stukje naar beneden op die pagina om dit te kunnen lezen). Deskundigen van Harvard leggen in dit artikel uit waarom zij dit al jaren aanraden. En wat hun ervaringen zijn met studenten die dit advies opvolgden.