TussenjaarKenniscentrum

Onafhankelijk en deskundig

Risico’s van een tussenjaar

 

Aan een tussenjaar zijn risico’s verbonden. Maar aan studeren ook. Veel studenten in het hoger onderwijs lopen vertraging op of vallen uit. En het gaat niet goed met de mentale gezondheid van veel studenten. Hier staan een aantal risico´s van een tussenjaar beschreven. Met tips om die te beperken.

tussenjaar risico's

Een tussenjaar zorgt niet niet zomaar voor minder kans op studie-uitval, blijkt uit onderzoek. In gratis eGids ‘Studiesucces en tussenjaar: kansen en gevaar’ lees je hoe je 7 benodigdheden voor studiesucces kunt versterken. En wat hierbij risico’s en kansen van een tussenjaar zijn. Ook zonder dat je hiervoor veel geld nodig hebt.

 

Risico’s tussenjaar beperken

 

De meeste risico’s van een tussenjaar zijn flink te beperken met een goede voorbereiding. Gebruik daarvoor het stappenplan naar een waardevol tussenjaar. Hieronder lees je hoe je een aantal risico’s verder kunt beperken.

 

Hoge kosten

 

Hoeveel een tussenjaar kost is helemaal afhankelijk van hoe je dit invult. Een leuk tussenjaar dat helpt om een betere overstap te maken naar vervolgonderwijs hoeft niet veel te kosten. Bekijk hier mogelijkheden om kosten te beperken.

 

Nog geen goede studiekeuze

 

Ruim de helft van de scholieren die een tussenjaar nemen, doet dit vanwege twijfel over studiekeuze. En meer dan een derde kiest daarna  een ander studie dan daarvoor gedacht. Omdat een goed gefundeerde studiekeuze niet uit de lucht komt vallen, is het belangrijk om in dat jaar bezig te blijven met oriënteren op een studie.

 

Moeite met studieritme

 

Het studieritme oppakken na een tussenjaar kan best lastig zijn. Maar dat geldt voor de meeste eerstejaars ook na een lange zomervakantie. Hiervan heb je natuurlijk het minst last als je weet welke studie je wilt gaan doen en daarvoor echt gemotiveerd bent.

 

Geen zin meer in studeren?

 

Uit onderzoek blijkt dat jongeren na een tussenjaar doorgaans meer gemotiveerd zijn om te studeren. Vooral degenen die er op de middelbare school weinig zin in hadden. Ongeveer 10 tot 15% van de jongeren die een tussenjaar nemen start een jaar later niet met een studie in het hoger onderwijs, blijkt uit Brits onderzoek. Dit kan komen door twijfel over de studiekeuze. Of doordat je wilt blijven werken of reizen.  Lees hier hoe je dit risico kunt beperken.

 

Verveling

 

Verveling hoort bij bijna elk tussenjaar. Een beetje is niet erg. Dit kan positieve effecten hebben. Bijvoorbeeld tot rust komen en nieuwe ideeën krijgen. Maar te veel verveling kan ervoor zorgen dat je in een flinke dip terechtkomt. Als je van nature weinig ondernemend bent, kunnen je ouders dit helpen voorkomen door jou zoveel mogelijk zelf te laten betalen in je tussenjaar. Dat zorgt ervoor dat je gaat werken. Misschien niet leuk, maar het helpt wel tegen verveling.

Werken levert geld op om leuke dingen mee te doen. Bovendien kan het zorgen voor motivatie om verder te studeren. Bijvoorbeeld als je merkt dat een tijd lang veel werken onder je denkniveau niet leuk is. Werken kan ook helpen bij het maken van een studiekeuze. Doordat je merkt wat je wel en niet leuk vindt om te doen en wat je goed kunt. En het kan goed zijn voor je zelfstandigheid, discipline en doorzettingsvermogen. Ook waardevol als je daarna gaat studeren.

 

Omgekeerde cultuurschok

 

Een periode in een andere cultuur leven kan leuk en leerzaam zijn. Merk je dat je daarna moeite hebt om thuis je draai weer te vinden, dan heb je misschien last van een omgekeerde cultuurschok. Dit kan komen doordat je andere dingen belangrijk bent gaan vinden. En dit kan best lastig zijn. Bijvoorbeeld in omgang met leeftijdgenoten. Of bij het oppakken van een studieritme. Contact met anderen die een vergelijkbare ervaring hebben kan dan fijn zijn. Diverse aanbieders van reizen hebben hiervoor terugkomdagen.