TussenjaarKenniscentrum
Onafhankelijk en deskundig
Studiekeuze maken tijdens een tussenjaar
Heb jij naast de voorbereidingen op je eindexamen geen tijd of puf om goed te oriënteren op een studiekeuze? Dan kan een tussenjaar een goed idee zijn. Maar let op: risico’s hierbij zijn onder meer dat je daarna misschien nog steeds niet weet wat je wilt studeren of alsnog een niet goed gefundeerde keuze maakt.
Hier lees je waar je informatie en hulp kunt krijgen om een goed gefundeerde studiekeuze te maken en hoe je een tussenjaar hiervoor kunt gebruiken.
Kijk ook naar andere risico´s van een tussenjaar en hoe je die kunt beperken. En bekijk andere mogelijkheden voor activiteiten in een tussenjaar in binnen- en buitenland.
Websites en boeken
Op verschillende websites staat waardevolle informatie die helpt bij het maken van een studiekeuze. Studiekeuze123 geeft onafhankelijke informatie en tips. Dit is opgezet door de instellingen voor hoger onderwijs, studenten en het ministerie van onderwijs. Kijk voor waardevolle informatie, tips en de mogelijkheid om vragen te stellen ook op Studiekeuzekind.
Er zijn ook verschillende boeken die je kunnen helpen. Zoek bij bol.com op het woord ‘studiekeuze’ en je vindt er een aantal. Informatie over het maken van een goed gefundeerde studiekeuze vind je ook in gratis eGids Studiesucces en tussenjaar: kansen en gevaar.
Hulp bij studiekeuze
Wil je meer of andere hulp bij je studiekeuze? Dan kun je die in je tussenjaar mogelijk nog krijgen van je voormalige decaan of studieloopbaanbegeleider. Voor individuele hulp zijn er ook studiekeuzecoaches. En op verschillende plekken in Nederland kun je deelnemen aan tussenjaarprogramma’s. Hierin krijg je met een groep leeftijdsgenoten gedurende een aantal maanden coaching bij je persoonlijke ontwikkeling en richting studiekeuze. Zulke tussenjaarprogramma’s kosten geld. Je kunt ook meedoen aan gratis studiekeuzewebinars.
Ervaringen voor studiekeuze
Ervaren waar je goed in bent en wat je leuk vindt is belangrijk voor het maken van een goed gefundeerde studiekeuze. Dit kun je in een tussenjaar doen door verschillende activiteiten te ondernemen. Bijvoorbeeld door zelf snuffelstages te zoeken. Verschillende soorten betaald of vrijwilligerswerk doen helpt ook. Mooie mogelijkheden hiervoor bieden MDT-projecten door heel Nederland. Daarbij krijg je ook coaching om je talenten te ontdekken.
Inschrijving hoger onderwijs
Houd bij de planning van de invulling van je tussenjaar rekening met de inschrijfprocedure voor een opleiding in het hoger onderwijs. De deadline voor inschrijving voor studies met een selectieprocedure is 15 januari. Voor overige studies in het hoger onderwijs is dat 1 mei. Wat je moet doen om te worden aangenomen verschilt per opleiding.