TussenjaarKenniscentrum

Onafhankelijk en deskundig

Zin in studeren na een tussenjaar?

De meeste jongeren zijn na een tussenjaar meer gemotiveerd om te studeren. Blijkt uit onderzoek. Maar of dit ook voor jou zal gelden, is natuurlijk niet te voorspellen. Deze pagina is bedoeld om twijfels hierover te verminderen. En dit risico te beperken. Hiervoor eerst op een rijtje wat er aan de hand zou kunnen zijn als blijkt dat je geen zin meer hebt om te studeren:

 

  1. Je weet nog niet welke studie je wilt kiezen. Hoe je dit risico kunt beperken lees je hier.
  2. Je wilt liever werken dan studeren omdat je dat leuker vindt.
  3. Je wilt liever werken dan studeren omdat je geld wilt verdienen.
  4. Je hebt geen (vrijwilligers)werk, maar ook (nog) geen zin om te gaan studeren.
tussenjaar relaxen

 

Eigenlijk is het heel simpel. Hoe meer jij zelf betaalt en verantwoordelijk bent voor je eigen levensonderhoud, hoe kleiner de kans dat al deze mogelijkheden werkelijkheid zullen worden. En hoe groter de kans dat je wilt gaan studeren. Omdat je dan geen andere keuze hebt dan te gaan werken. En de kans op een interessante en goed betaalde baan toeneemt met een goede opleiding.

Maar zelfs als je (bijna) helemaal voor je eigen onderhoud zorgt, is het niet onmogelijk dat je na een jaar er tussenuit nog geen zin hebt om te gaan studeren. Ook in dat geval hoeft het niet nodig te zijn om je zorgen te maken. Misschien ben je na nog één of een paar jaar wat anders wél gemotiveerd om te gaan studeren. Je kunt dan nog steeds een lening voor studiefinanciering krijgen.

Curriculum vitae

 

Een lange periode er tussenuit kan nadeling zijn voor je carrière.  Maar het afbreken van een studie waar je niet voldoende gemotiveerd voor was staat ook niet fraai op je curriculum vitae. Bovendien is de manier waarop jij je tussenperiode hebt ingevuld het belangrijkst, zeggen HR-managers van een aantal grote bedrijven in dit artikel.

Het lijkt misschien gek om zelf aan je ouders voor te stellen om zoveel mogelijk voor je eigen levensonderhoud te gaan betalen. Maar dit hoeft niet te betekenen dat je minder te besteden hebt voor de invulling van je tussenjaar. Een voorbeeld. Als jij aangeeft dat je in in jouw tussenjaar meer zelf wilt gaan betalen, zijn jouw ouders misschien eerder bereid om mee te betalen aan een reis. Netto zijn zij dan misschien net zoveel geld kwijt, maar het feit dat jij meer voor je eigen levensonderhoud gaat zorgen en bereid bent daarvoor je handen uit de mouwen te steken, kan wel degelijk verschil maken en helpen twijfels over een tussenjaar te verminderen.

Verwachtingen van ouders

 

Wat als je na enkele jaren nog steeds niet gemotiveerd bent om te gaan studeren, terwijl je volledig voor je eigen levensonderhoud zorgt? Waarschijnlijk vind je jouw werkzaamheden dan leuk genoeg en vind je dat je er genoeg mee verdient. Als jouw ouders daar niet blij mee zijn, hadden ze waarschijnlijk andere verwachtingen van jou. Het kan moeilijk voor hen zijn om die los te laten. Maar aan die verwachtingen hoef jij niet te voldoen.