TussenjaarKenniscentrum

Onafhankelijk en deskundig

Tussenjaar ja of nee?

 

Zou jij graag willen reizen en twijfel je nu vanwege corona over een tussenjaar of doorstuderen? Of twijfel je om een andere reden? Hier vind je informatie die kan helpen bij deze keuze. Bekijk ook mogelijkheden voor invulling van een tussenjaar in binnen- en buitenland.

Goed idee!

Een tussenjaar kan goed voor jou zijn als je:

  • meer tijd wilt om je te oriënteren op een studiekeuze.
  • zin hebt in andere dingen dan studeren.

Slecht idee!

Risico’s van een tussenjaar kun je vergroten als je:

  • eraan begint zonder goede voorbereiding.
  • jouw ouders zoveel mogelijk laat regelen of betalen.

Gratis eGids

 

Digitale gids ‘Studiesucces en tussenjaar: kansen en gevaar’ is gratis te downloaden vanaf onze website. Hierin lees je hoe je 7 benodigdheden voor studiesucces in het hoger onderwijs kunt verzamelen en versterken. En hoe een tussenjaar hierbij risico’s en kansen kan opleveren. Leestijd 15 minuten.

Tussenjaar te duur?

Voor een waardevol tussenjaar heb je niet per se veel geld nodig. Ook niet als je gaat reizen. De kosten hangen af van wat je gaat doen en hoe je dit regelt. Er zijn een heleboel mogelijkheden om de kosten van een tussenjaar te beperken.

Tussenjaar risicovol?

Top-universiteiten V.S. adviseren gap year

 

Er is nog te weinig onderzoek gedaan om iets te kunnen zeggen over het effect van een tussenjaar op studieresultaten. Toch adviseren steeds meer Amerikaans universiteiten om een gap year te nemen voordat je gaat studeren. Ook alle top-instellingen als Harvard, Princeton en Yale doen dit. Hierover gaat het artikel Time Out or Burn Out for the Next Generation(scroll een stukje naar beneden). Leidinggevenden van Harvard leggen hierin uit waarom zij dit al jaren aanraden, en wat hun ervaringen zijn met studenten die dit advies opvolgden.

Tussenjaar een goed idee?

Tips van Hermien Miltenburg; oudervoorlichter van Wageningen University, maker van Studiekeuzekind en bestuurslid van het TussenjaarKenniscentrum.