TussenjaarKenniscentrum

Onafhankelijk en deskundig

 

Workshop Tussenjaarplan

 

Het TussenjaarKenniscentrum biedt workshop Tussenjaarplan omdat de beste invulling van een tussenjaar voor iedereen anders is, en een goede voorbereiding helpt om risico’s te beperken.

De Rijksoverheid verwijst alle gebruikers van de tool Tussenjaar nemen: wat moet ik regelen naar deze workshop. Vraag of je workshop Tussenjaarplan op jouw school kunt volgen.

Je krijgt in deze workshop:

  • Informatie over mogelijke activiteiten in een tussenjaar in binnen- en buitenland.
  • Opdrachten om te ontdekken wat voor jou de beste invulling van een eventueel tussenjaar is en hoe jij dit kunt gebruiken om jouw kans op studiesucces in het hoger onderwijs te vergroten.
  • Informatie over effecten en risico’s van een tussenjaar, en invloed van ouders hierop.
  • Stappenplan met opdrachten voor uitvoering van het persoonlijk tussenjaarplan, met als kader voorbereiding op de toekomstige studie.

 

Gratis online 12 maart 2025

 

Op woensdagavond 12 maart kun je gratis online deelnemen aan deze workshop. Deze wordt dan gegeven door drs. Daniëlle Vogels; oprichter van het TussenjaarKenniscentrum, bedenker van deze workshop en voorlichter van studiekeuzebegeleiders vanuit Wageningen University & Reserach.

Deze online workshop vindt plaats op 12 maart van 20.00 tot ongeveer 21.00 uur (afhankelijk van vragen). LET OP: Je kunt deze volgen samen met tenminste 1 ouder/verzorger (in het blauwe blok hieronder staat waarom). Inloggen vanaf een andere locatie is mogelijk. Schrijf hier gratis in!

 Waarom met ouders?

Natuurlijk hoeven je ouders niet te helpen met het maken van jouw tussenjaarplan. Toch is het fijn als zij meedoen aan deze workshop. Omdat zij positieve en negatieve effecten kunnen hebben op jouw tussenjaar, ook onbedoeld en onbewust. In deze workshop krijgen zij aparte informatie en opdrachten om ervoor te zorgen dat zij risico’s kunnen helpen beperken zonder zich met jouw keuzes te bemoeien.

Ervaring vader en HBO-docent

 

Peter, docent in het hoger onderwijs en vader van Kim, vreesde voor een verloren jaar toen zij na haar eindexamen in 2018 een tussenjaar wilde. In dit filmpje vertelt hij aan oprichter van het TussenjaarKenniscentrum Daniëlle Vogels hoe hij hiernaar anders ging kijken toen hij samen met zijn dochter deelnam aan workshop Tussenjaarplan. En hoe hij hier 2 jaar later naar kijkt. Bekijk hier filmpjes waarin zijn dochter Kim en andere jongeren vertellen over hun tussenjaar.

Meer reacties

Wat een geslaagde workshop! Veel info, kritische vragen, humor en ouders en leerlingen die onafhankelijk van elkaar soms best lastige vragen moesten beantwoorden. Luisteren naar elkaars wensen en twijfels. Ik denk dat ouders en kinderen dichter bij elkaar zijn gekomen. En misschien niet alleen t.a.v het onderwerp. Een TOP-avond dus. Het was er eentje om volgend jaar weer op de agenda te zetten. Heb er zelf, als loopbaanbegeleider, ook veel aan gehad!’

Senior adviseur onderwijs bij ImpactYou en voormalig decaan van het Isendoorn College in Warnsveld Hanneke Heinen

Een echte doe-workshop waarbij je na het volgen van deze avond een concreet plan hebt waar zowel jijzelf als je ouders achter kunnen staan.

Studieloopbaanbegeleider aan Hogeschool Arnhem Nijmegen en voormalig decaan van het Dominicus College in Nijmegen Ruben Piek

Ik vond het gedeelte dat je eerst apart moest gaan zitten en daarna met je ouders moest gaan vergelijken erg goed, omdat je dit thuis nooit zo zou doen en nu schrijf je precies op wat jezelf wil!

een scholier

De workshop heeft ons meer opgeleverd dan we vooraf hadden gedacht. Mijn zoon had er nl. helemaal geen zin in en is onder lichte dwang meegegaan. Maar tot mijn grote verrassing gaf hij na afloop aan dat hij het toch zinnig had gevonden en het hem had verrast dat we toch over veel dingen hetzelfde dachten. Ik ben blij dat hij er nu meer over nadenkt hoe hij een eventueel tussenjaar gaat invullen.

een vader

Ik vond de avond erg nuttig en ben ook tot nieuwe conclusies gekomen over waar mijn twijfels nog liggen, waar ik eerst nooit over na had gedacht, dus dat vond ik erg fijn.

een scholier

Bedankt voor de leuke, nuttige en informatieve avond. Het was het geld méér dan waard.

een moeder