TussenjaarKenniscentrum
Onafhankelijk en deskundig
Tussenjaar afspraken over geld
Door uw zoon of dochter zoveel mogelijk zelf te laten betalen in een tussenjaar kunt u veel risico’s beperken. Met de ene jongere zijn hierover makkelijker afspraken te maken dan met de andere. Als ouder kunt u hiermee geluk of pech hebben. U kunt de kans dat dit goed gaat wel vergroten met uw aanpak.
Omdat jongeren het meest bereid zijn om afspraken na te komen die ze zelf hebben bedacht, is het slim om uw zoon of dochter zoveel mogelijk zelf te laten komen met voorstellen. Een goed begin hiervoor is hem of haar te vragen een lijstje te maken met wie wat zou moeten betalen in het tussenjaar en waarom. Zie en breng dit als een verzoek. Hierbij kunt u vertellen waarom u het belangrijk vindt dat hij of zij hiervoor zelf een lijstje maakt. Bijvoorbeeld omdat u denkt dat hij/zij dan extra gemotiveerd zal zijn om het uit te voeren, omdat dit de risico’s van een tussenjaar kan beperken en/of omdat het uw vertrouwen sterkt dat hij/zij verantwoordelijkheid kan nemen voor eigen doen en laten en een tussenjaar goed kan invullen. Het maken van dit lijstje hoeft geen voorwaarde te zijn om een tussenjaar te mogen kiezen. Doet uw kind dit niet, dan kunt u zelf opschrijven wie wat volgens u behoort te betalen en daarbij uw argumenten geven.
Timing
Timing is ook belangrijk. Een moment waarop jullie samen leuke dingen doen, kan geschikt zijn om hierover te gaan praten. Bijvoorbeeld tijdens een potje voetbal of een middagje shoppen. Op enig moment kan een van u beiden (het best is als uw kind dit zelf doet) de gemaakte afspraken noteren en de ander laten checken of deze kloppen. Dit om misverstanden tijdens het tussenjaar te voorkomen.
Lukt het om wat voor reden dan ook niet om hierover met uw kind goede afspraken te maken, dan resten u twee mogelijkheden. Ten eerste kunt u een buitenstaander die u beiden respecteert en vertrouwt, vragen om hierbij te helpen. En natuurlijk heeft u de mogelijkheid om eenvoudigweg zelf te bepalen wat u wel en niet voor uw kind betaalt. Het is tenslotte uw geld. Het laatste zou u ook meteen kunnen doen, maar dan geeft u uw kind minder gelegenheid om weloverwogen de regie over zijn of haar eigen leven in handen te nemen.